Krupnioki slaskie.txt

(1 KB) Pobierz
Krupnioki slaskie 

Skladniki:
Skorki wieprzowe i mieso z glow 1 kg
Watroba wieprzowa 20 dag
Okrawki z miesa 20 dag
Podgardle wieprzowe 20 dag
Pluca wieprzowe 70 dag
Skwarki ze sloniny swiezej 25 dag
Krew wieprzowa 1 kg
Kasza gryczana 70 dag
Tluszcz z gotowania glow i kosci 40 dag
Cebula 10 dag
Ziele angielskie mielone 4-5 sztuk
Sol,pieprz naturalny mielony,majeranek,jelita cienkie

Przepis:
Mieso z glow,okrawki,podgardle,pluca i skorki po dokladnym oczyszczeniu i umyciu ugotowac w lekko osolonej wodzie.Obrana cebule wraz ze skwarkami rozmoczonymi nieco w wywarze z miesa i skor oraz surowa watrobe przepus cic przez maszynke do mielenia miesa.Kasze przebrac .Wywar z miesa,okrawow i pluc,przecedzic.Na jego czesci ugotowac kasze na sypko.Odcedzone z wywaru po wystudzeniu skladniki zemlec w maszynce i polaczyc ze zmielonymi skrawkami-watroba i cebula.Do zmiel onej masy napeczniala kasze,przyprawy,krew i tluszcz z wywaru,calosc dokladnie wymieszac i odsmakowac.Masa powinna byc mocno pikantna.Jelita wczesniej wyczyszczone i wytarte sola napelnic przygotowana masa,pozostawiajac jednak troche wolnej przestrzeni p omiedzy poszczegolnymi odcinkami odkreconymi i wykonczonymi patyczkiem.Wolne konce zwiazac nitka lub szpagatem.Krupnioki wlozyc do wrzacej wody i gotowac na malym ogniu tak,aby wywar lekko mrugal.Gotowac ok.25 min.Po ugotowaniu i wystudzeniu krupnioki mo zna spozywac na zimno,smazone bez flaka lub grzane w wodzie.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin