Sos holenderski.doc

(19 KB) Pobierz
Sos holenderski

Sos holenderski
12 dag masła,
2 żółtka,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól,
pieprz biały.

W garnuszku zagotować wino z solą i pieprzem, a następnie ostudzić. Do zimnego płynu dodać roztrzepane żółtka i 1 łyżeczkę (do kawy) zimnej wody. Wstawić garnuszek do większego garnka z gorącą wodą (60 st.C) i postawić oba naczynia na małym ogniu. Podczas podgrzewania ubijać sos do chwili, gdy zacznie gęstnieć.
Następnie zdjąć oba naczynia z ognia (nie wyjmować garnuszka z gorącej wody) i w dalszym ciągu ubijać sos,
dodając po kawałku masło. Kiedy powstanie jednolita, gładka, gęsta masa, doprawić sos do smaku solą i pieprzem, a następnie ostudzić.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin