Biszkopt z kremem orzechowym.txt

(1 KB) Pobierz
Biszkopt z kremem orzechowym
Skladniki:
Jaja � 8 szt.
Cukier � 40 dag.
Maka pszenna � 20 dag.
Maka ziemniaczana � 20 dag.
Woda � 8 lyzek
Proszek do pieczenia 1 1/2 lyzeczki
Krem:
Maslo � 50 dag.
Jaja � 4 szt.
Cukier � 20 dag.
Orzechy laskowe luskane � 20 dag.
Orzechy wloskie luskane � 5-6 dag (polowki)
 
Przepis:
Przygotowac blache o niezbyt niskich krawedziach , wysmarowac ja
Tluszczem i wylozyc papierem pergaminowym.Wierzch papieru rowniez
Natluscic.Jaja umyc i oddzielic z nich bialka od zoltek , tak aby zoltka 
sie nie rozpadly . Do bialek dodac wode i razem ubijac na sztywna piane,
po czym dodac cukier i dalej ubijac ,az cukier sie rozpusci. Gdy piana bedzie 
juz dobra dodawac do niej , ciagle ubijajac, stopniowo po jednym zoltku.
Na koniec dodac oba gatunki maki i proszek do pieczenia i wszystko razem 
dokladnie ,lecz delikatnie wymieszac. Ciasto przelac na blache, wyrownac i 
wypiekac jak inne ciasta biszkoptowe.Po upieczeniu ,gdy ciasto jest jeszcze 
cieple ,zdjac z niego pergamin i powoli wystudzic.Po wystudzeniu przekroic 
na dwie warstwy.
Przygotowac krem :
W tym celu nalezy maslo utrzec w makutrze,jaja ubic z cukrem na puszysta 
mase.Wszystko razem polaczyc wtedy,gdy cukier bedzie juz calkowicie 
rozpuszczony.Z orzechow laskowych wybrac kilka najladniejszych do 
dekoracji,reszte zemlec w maszynce do mielenia miesa lub zetrzec na tarce 
ziemniaczanej.Do przygotowanej masy maslanej dodac tyle zmielonych orzechow,aby 
byla wystarczajaco smarownaPrzygotowana masa przelozyc obie warstwy 
ciasta.Ciasto zlozyc,jego powierzchnie posmarowac cienka warstwa kremu.Nitka 
zaznaczyc na powierzchni cista kratke ok.6x6 cm.Wnetrza kratek wypelnic na 
przemian orzechem laskowym i polowka orzecha wloskiego.Ostrym nozem w 
zaznaczonych miejscach przekroic poszczegolne ciastka tak azeby sie nie 
zdeformowaly.
 
 
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin