Faworki.txt

(5 KB) Pobierz
1. SZYBKIE FAWORKI

Sk�adniki
35 dag m�ki
3 dag mi�kkiego mas�a(1 �y�ka)
3 ��tka
1 ca�e jajo
10 dkg �mietany (7 �y�ek)
1 �y�ka spirytusu albo 2 �y�ki
w�dki albo �y�ka octu
smalec lub olej
cukier puder 

Ze sk�adnik�w zagnie�� do�� mi�kkie i g�adkie
ciasto. Mo�na od razu odcina� niewielkie kawa�ki,
cieniute�ko je rozwa�kowywa� i rade�kiem albo
no�em wykrawa� d�ugie prostok�ty, nacina� je
wzd�u�, przek�ada� jeden koniec przez powsta��
dziurk� i sma�y� na rozgrzanym t�uszczu, a potem
posypywa� cukrem pudrem. Ciasto podczas
pieczenia powinno �adnie b�belkowa�, pod
warunkiem oczywi�cie, �e by�o bardzo cieniutko
rozwa�kowane.
Ja po zagnieceniu ciasta kilka minut wal� w nie
wa�kiem: jak si� rozp�aszczy sk�adam i znowu wal�,
ale nie za d�ugo, bo to nudna czynnos� :-)
Z tego przepisu wychodz� dwa pe�ne talerze
fawork�w.
Alkoholu albo octu dodaje si�, �eby ciasto nie
ch�on�o zanadto t�uszczu podczas sma�enia.
Robi�am te chru�ciki na smalcu i na oleju, obie
wersje s� bardzo smaczne i w�a�ciwie tylko
nieznacznie si� r�ni�.
Je�li nie chce nam si� sma�y� wszystkiego na raz,
po�ow� ciasta mo�emy w�o�y� do lod�wki i reszt�
fawork�w przyrz�dzi� nast�pnego dnia..
Uwaga:
Nie dodajemy cukru do ciasta, poniewa� powoduje
to szybsze przypalanie si� fawork�w. Lepiej po
prostu obficie posypa� je po usma�eniu.


2.FAWORKI a

� 1,5 szklanki m�ki 
� 3 ��tka 
� 5 �y�ek g�stej �mietany 
� 1 �y�ka spirytusu lub w�dki 
� szczypta soli 
� 1/2 szklanki cukru pudru 
� cukier waniliowy (4-5 paczek) 
� 2 kostki smalcu do sma�enia

M�k� przesia� i wymiesza� z sol�. Doda� ��tka i �mietan�, wla� alkohol. Zagnie��
ciasto o konsystencji kluskowego. Kul� ciasta wybija� 5 minut drewnianym wa�kiem i
wstawi� na 30 minut do lod�wki. Cieniute�ko rozwa�kowa� (ma prze�witywa� blat). Kroi�,
zawija� i sma�y� faworki w mocno rozgrzanym t�uszczu.

3.FAWORKI b
Sk�adniki
� 5 ��tek 
� 0,25 palmy 
� 1 kg m�ki 
� 1 szklanka cukru 
� 1 cukier waniliowy 
� 1 szklanka kwa�nej �mietany 
� 1 �y�eczka proszku
 
Wykonanie
Wszystkie sk�adniki mieszamy i zagniatamy. Rozwa�kowujemy ciasto, tniemy w
kwadraty. Na �rodku przecinamy i przek�adamy jeden naro�nik. Sma�ymy w g��bokim
t�uszczu na z�oty kolor. Posypujemy cukrem pudrem.

4.FAWORKI c

25 dag (1 1/4 szklanki) m�ki,
5 ��tek
2 �y�eczki g�stej �mietany,
1 �y�eczka cukru,
1 �y�eczka octu, soku z cytryny lub alkoholu,
50 dag t�uszczu do sma�enia,
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
 
Z m�ki, ��tek, �mietany, cukru i octu zagnie�� ciasto tak i twarde jak na pierogi.
Dok�adnie je wyrobi� i wybi� wa�kiem, by si� napowietrzy�o i pozostawi� na 30 min do
wypocz�cia. Ciasto bardzo cienko rozwa�kowa�, pokroi� rade�kiem na pasy d�ugo�ci 10-
12 cm i szeroko�ci 2-3 cm. Naci�� je po �rodku, przez otw�r przewlec jeden koniec i
przeci�gn��. Faworki wk�ada� na rozgrzany t�uszcz i zrumieni� po obu stronach. Co jaki�
czas wrzuca� kawa�ek surowego ziemniaka. Po usma�eniu u�o�y� na bibule dla
os�czenia, prze�o�y� na p�miski i posypa� cukrem pudrem wymieszanym z cukrem
waniliowym.

5.FAWORKI OSZCZ�DNE

30 dag (1 1/2 szklanki) m�ki,
4 ��tka,
2 �y�ki �mietany,
5 dag (2 czubate �y�ki) cukru pudru,
1 �y�ka spirytusu lub octu,
50 dag t�uszczu do sma�enia,
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
 
Z przesianej m�ki, ��tek �mietany, cukru i octu zagnie�� ciasto jak na pierogi. Dok�adnie
wyrobi� i wybi� wa�kiem, by si� napowietrzy�o. Ciasto pozostawi� na godzin� do
wypocz�cia. Rozwa�kowa� cienko, pokroi� rade�kiem na pasy d�ugo�ci 10-12 cm i
szeroko�ci 2-3 cm. Naci�� wzd�u� przez �rodek, przez otw�r przewlec jeden koniec i
przeci�gn��. Wk�ada� faworki na rozgrzany t�uszcz i zrumieni� po obu stronach. Po
usma�eniu u�o�y� na bibule dla os�czenia, prze�o�y� na p�misek i posypa� cukrem
pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

6.FAWORKI CHRU�CIKI

� 3,5 szkl. m�ki pszennej 
� 1 �y�eczka proszku do pieczenia 
� 6 ��tek 
� 1 szkl. kwa�nej �mietany 
� 1 szkl. cukru pudru 
� 1 kieliszek spirytusu lub octu 
� cukier waniliowy 
� 400 g smalcu lub innego t�uszczu 

Mas�o, ��tka, cukier utrze�. Doda� spirytusu lub octu, g�stej kwa�nej
�mietany i m�ki po��czonej z proszkiem do pieczenia. Wyrobi�
jednolite ciasto do momentu, gdy zaczn� pojawia� si� p�cherzyki
powietrza. Rozwa�kowa� je i kroi� na cienkie paski szeroko�ci 2-3 cm 
d�ugo�ci 7 cm. Paski naci�� na �rodku i przewin�� przez naci�cie.
Faworki piec w rozgrzanym t�uszczu na z�oty kolor. Ods�czone
obtoczy� w cukrze pudrze i cukrze waniliowym.

7.FAWORKI d

4 ��tka,
1/2 szklanki g�stej �mietany,
1 �y�ka spirytusu lub octu, m�ki ile si� wgniecie,
50 dag t�uszczu do sma�enia,
cukier puder
cukier waniliowy do posypania 

M�k� przesia�, doda� wszystkie sk�adniki i zagnie�� ciasto tak jak na kluski. Bardzo
dok�adnie wyrobi� ugniataj�c, a� na powierzchni utworz� si� p�cherzyki powietrza.
Pozostawi� na 12 godziny do wypocz�cia. Rozwa�kowa� bardzo cienkie placki, pokroi�
no�em lub rade�kiem na paski szeroko�ci oko�o 3 cm i d�ugo�ci oko�o 15 cm. Paski
naci�� po �rodku, przez otw�r przewlec jeden koniec i przeci�gn��. Sma�y� na
jasnoz�oty kolor, wk�adaj�c na gor�cy t�uszcz. Wyjmowa� na bibu�k�, �eby Ciek�y z
t�uszczu. Prze�o�y� na talerz i posypa� cukrem pudrem wymieszanym z cukrem
waniliowym
Zgłoś jeśli naruszono regulamin