1. SZYBKIE FAWORKI Sk�adniki 35 dag m�ki 3 dag mi�kkiego mas�a(1 �y�ka) 3 ��tka 1 ca�e jajo 10 dkg �mietany (7 �y�ek) 1 �y�ka spirytusu albo 2 �y�ki w�dki albo �y�ka octu smalec lub olej cukier puder Ze sk�adnik�w zagnie�� do�� mi�kkie i g�adkie ciasto. Mo�na od razu odcina� niewielkie kawa�ki, cieniute�ko je rozwa�kowywa� i rade�kiem albo no�em wykrawa� d�ugie prostok�ty, nacina� je wzd�u�, przek�ada� jeden koniec przez powsta�� dziurk� i sma�y� na rozgrzanym t�uszczu, a potem posypywa� cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno �adnie b�belkowa�, pod warunkiem oczywi�cie, �e by�o bardzo cieniutko rozwa�kowane. Ja po zagnieceniu ciasta kilka minut wal� w nie wa�kiem: jak si� rozp�aszczy sk�adam i znowu wal�, ale nie za d�ugo, bo to nudna czynnos� :-) Z tego przepisu wychodz� dwa pe�ne talerze fawork�w. Alkoholu albo octu dodaje si�, �eby ciasto nie ch�on�o zanadto t�uszczu podczas sma�enia. Robi�am te chru�ciki na smalcu i na oleju, obie wersje s� bardzo smaczne i w�a�ciwie tylko nieznacznie si� r�ni�. Je�li nie chce nam si� sma�y� wszystkiego na raz, po�ow� ciasta mo�emy w�o�y� do lod�wki i reszt� fawork�w przyrz�dzi� nast�pnego dnia.. Uwaga: Nie dodajemy cukru do ciasta, poniewa� powoduje to szybsze przypalanie si� fawork�w. Lepiej po prostu obficie posypa� je po usma�eniu. 2.FAWORKI a � 1,5 szklanki m�ki � 3 ��tka � 5 �y�ek g�stej �mietany � 1 �y�ka spirytusu lub w�dki � szczypta soli � 1/2 szklanki cukru pudru � cukier waniliowy (4-5 paczek) � 2 kostki smalcu do sma�enia M�k� przesia� i wymiesza� z sol�. Doda� ��tka i �mietan�, wla� alkohol. Zagnie�� ciasto o konsystencji kluskowego. Kul� ciasta wybija� 5 minut drewnianym wa�kiem i wstawi� na 30 minut do lod�wki. Cieniute�ko rozwa�kowa� (ma prze�witywa� blat). Kroi�, zawija� i sma�y� faworki w mocno rozgrzanym t�uszczu. 3.FAWORKI b Sk�adniki � 5 ��tek � 0,25 palmy � 1 kg m�ki � 1 szklanka cukru � 1 cukier waniliowy � 1 szklanka kwa�nej �mietany � 1 �y�eczka proszku Wykonanie Wszystkie sk�adniki mieszamy i zagniatamy. Rozwa�kowujemy ciasto, tniemy w kwadraty. Na �rodku przecinamy i przek�adamy jeden naro�nik. Sma�ymy w g��bokim t�uszczu na z�oty kolor. Posypujemy cukrem pudrem. 4.FAWORKI c 25 dag (1 1/4 szklanki) m�ki, 5 ��tek 2 �y�eczki g�stej �mietany, 1 �y�eczka cukru, 1 �y�eczka octu, soku z cytryny lub alkoholu, 50 dag t�uszczu do sma�enia, cukier puder i cukier waniliowy do posypania Z m�ki, ��tek, �mietany, cukru i octu zagnie�� ciasto tak i twarde jak na pierogi. Dok�adnie je wyrobi� i wybi� wa�kiem, by si� napowietrzy�o i pozostawi� na 30 min do wypocz�cia. Ciasto bardzo cienko rozwa�kowa�, pokroi� rade�kiem na pasy d�ugo�ci 10- 12 cm i szeroko�ci 2-3 cm. Naci�� je po �rodku, przez otw�r przewlec jeden koniec i przeci�gn��. Faworki wk�ada� na rozgrzany t�uszcz i zrumieni� po obu stronach. Co jaki� czas wrzuca� kawa�ek surowego ziemniaka. Po usma�eniu u�o�y� na bibule dla os�czenia, prze�o�y� na p�miski i posypa� cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. 5.FAWORKI OSZCZ�DNE 30 dag (1 1/2 szklanki) m�ki, 4 ��tka, 2 �y�ki �mietany, 5 dag (2 czubate �y�ki) cukru pudru, 1 �y�ka spirytusu lub octu, 50 dag t�uszczu do sma�enia, cukier puder i cukier waniliowy do posypania Z przesianej m�ki, ��tek �mietany, cukru i octu zagnie�� ciasto jak na pierogi. Dok�adnie wyrobi� i wybi� wa�kiem, by si� napowietrzy�o. Ciasto pozostawi� na godzin� do wypocz�cia. Rozwa�kowa� cienko, pokroi� rade�kiem na pasy d�ugo�ci 10-12 cm i szeroko�ci 2-3 cm. Naci�� wzd�u� przez �rodek, przez otw�r przewlec jeden koniec i przeci�gn��. Wk�ada� faworki na rozgrzany t�uszcz i zrumieni� po obu stronach. Po usma�eniu u�o�y� na bibule dla os�czenia, prze�o�y� na p�misek i posypa� cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. 6.FAWORKI CHRU�CIKI � 3,5 szkl. m�ki pszennej � 1 �y�eczka proszku do pieczenia � 6 ��tek � 1 szkl. kwa�nej �mietany � 1 szkl. cukru pudru � 1 kieliszek spirytusu lub octu � cukier waniliowy � 400 g smalcu lub innego t�uszczu Mas�o, ��tka, cukier utrze�. Doda� spirytusu lub octu, g�stej kwa�nej �mietany i m�ki po��czonej z proszkiem do pieczenia. Wyrobi� jednolite ciasto do momentu, gdy zaczn� pojawia� si� p�cherzyki powietrza. Rozwa�kowa� je i kroi� na cienkie paski szeroko�ci 2-3 cm d�ugo�ci 7 cm. Paski naci�� na �rodku i przewin�� przez naci�cie. Faworki piec w rozgrzanym t�uszczu na z�oty kolor. Ods�czone obtoczy� w cukrze pudrze i cukrze waniliowym. 7.FAWORKI d 4 ��tka, 1/2 szklanki g�stej �mietany, 1 �y�ka spirytusu lub octu, m�ki ile si� wgniecie, 50 dag t�uszczu do sma�enia, cukier puder cukier waniliowy do posypania M�k� przesia�, doda� wszystkie sk�adniki i zagnie�� ciasto tak jak na kluski. Bardzo dok�adnie wyrobi� ugniataj�c, a� na powierzchni utworz� si� p�cherzyki powietrza. Pozostawi� na 12 godziny do wypocz�cia. Rozwa�kowa� bardzo cienkie placki, pokroi� no�em lub rade�kiem na paski szeroko�ci oko�o 3 cm i d�ugo�ci oko�o 15 cm. Paski naci�� po �rodku, przez otw�r przewlec jeden koniec i przeci�gn��. Sma�y� na jasnoz�oty kolor, wk�adaj�c na gor�cy t�uszcz. Wyjmowa� na bibu�k�, �eby Ciek�y z t�uszczu. Prze�o�y� na talerz i posypa� cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym
lifenika