Karpatka
ciasto:1 szkl. wody1/2 kostki masła1 szkl. mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia4-5 jajek
masa budyniowa:1 jajko4 łyżki cukru1/2 kostki masła1 łyżeczka mąki ziemniaczanej3 łyżeczki mąki pszennej1/4 l mlekacukier waniliowy
Masa: jajko, cukier i obydwie mąki wymieszać z odrobiną zimnego mleka i wlewać po trochu, stale mieszając, do pozostałego mleka zagotowanego z cukrem waniliowym. Po zagotowaniu ostudzić, Utrzeć masło i dodawać do niego masę budyniową. Ciasto: ugotować wodę z masłem, dodać mąkę i dalej gotować, cały czas rozcierając masę, aż będzie jednolita i gładka. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Do przestudzonej masy dodawać po łyżce roztrzepanych jajek, ciągle mieszając. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto podzielić na 2 części i upiec w natłuszczonej blasze w temp. 200 stopni C ok. 20 min. na złoty kolor. Wystudzone ciasto posmarować masą budyniową, na krem położyć drugą część ciasta. Lekko przycisnąć i posypać cukrem pudrem
Chrust
6 żółtek2 szkl. mąki1 szkl. kwaśnej śmietanykieliszek wódkikieliszek spirytusułyżka masłastarta skórka z cytrynyodrobina cukru50 dag smalcu do smażenia15 dag cukru pudrucukier waniliowy
Z żółtek, mąki, śmietany, masła, cukru ugnieść ciasto, dodając skórkę i wódkę. Ciasto ma być pulchne. Cienko rozwałkować, radełkiem wycinać dość długie prostokąty, przeciąć każdy wzdłuż i przewinąć, smażyć z obu stron na wrzącym smalcu z dodatkiem spirytusu. Wyjmować na bibułę, gdy obcieknie z tłuszczu posypać cukrem pudrem.
Keks angielski
1 łyżka masła25 dag cukru pudru25 dag mąki pszennej5 jajekproszek do pieczeniacukier waniliowy10 dag rodzynek5 dag migdałów10 dag smażonej skórki pomarańczowej
Utrzeć żółtka z cukrem do białości, dodać cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z 3/4 paczki proszku i dokładnie utrzeć. Bakalie oprószyć mąką. Do ciasta dodać sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i pokrojone w paski migdały, namoczone w wodzie i odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową. Wymieszać i przełożyć do podłużnej, wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temp. 220 stopni C ok. 1 h.
ciasto:38 dag mąki7,5 dag cukru1/2 szkl. ciepłego mleka10 dag masła2,5 dag drożdży starta skórka z cytrynyszczypta soli
nadzienie:75 dag kwaśnych jabłek38 dag maku2 łyżki cukru20 dag masła1/2 łyżeczki cynamonu25 dag rodzynek10 dag posiekanych orzechów laskowych 2 jajka
kruszonka:20 dag mąki10 dag cukruszczypta cynamonu17 dag masła
polewa:25 dag cukru pudru2 aromaty rumowe2-3 łyżki wody
Drożdże wymieszać z mąką, mlekiem i odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Wlać rozczyn do mąki, wyspać sól, cukier, dodać roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, posypać cukrem i cynamonem, wymieszać z rodzynkami. Namoczony mak odsączyć, połączyć z jajkami, roztopionym tłuszczem i posiekanymi orzechami. Na wytłuszczoną blachę wyłożyć wyrośnięte ciasto, jabłka, a na nie masę makową. Wymieszać składniki kruszonki, rozkruszyć na ciasto. Całość odstawić na 20 min. do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni C ok. 35 min. Wymieszać składniki polewy i polać nią gorące ciasto.
Czesc, oto "CIASTO AWARYJNE" - pochodzi z przepisu czytelnikow pewnego "kuchennego" magazynu, niestety nie pamietam jakiego. Wyprobowane przeze mnie n! razy i zawsze niezawodne.Czas: ok 40 minut od przygotowania do podania.6 lyzek maki6 lyzek cukru3 jajatrzy czwarte kostki margaryny (takiej cwierc kilowej)2 plaskie lyzeczki proszku do pieczeniaok.20 dkg dowolnych owocow np.sliwek, jablek, agrestu, wisni(moga byc mrozone).Margaryne roztopic i ostudzic. Dodac cukier, jaja, proszek do pieczenia, make i dokladnie wymieszac. Dodac owoce. Ciasto wylac na waska forme posmarowana tluszczem i posypana bulka tarta albo maka. Wstawic do nagrzanego piekarnika, piec ok.30 min. w temp.180C a po upieczeniu posypac ciasto cukrem pudrem. Polecam - zawsze wychodzi!
Tort kawowy
3 jajka2 żółtkapiana z 2 białek12 dag cukrucukier waniliowyczubata łyżka kakao8 dag mąki5 dag masła
masa:1 szkl. śmietany2 łyżeczki cukru pudruczubata łyżka żelatynyaromat rumowytabliczka czekolady
3 całe jajka, 2 żółtka, cukier i cukier waniliowy ubić na parze, aż masa dobrze zgęstnieje. Ostudzić, często mieszając, dodać mąkę, kakao, rozpuszczone letnie masło. Pod koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, przełożyć do niej ciasto. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1 h. Ostudzić. Ubić śmietanę, aż będzie pulchna i zwarta dodać cukier, aromat i żelatynę (zmiękczoną w odrobinie wody i rozpuszczoną w małej ilości wrzątku). Masą przełożyć tort. Polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować.
Tort
Tort pysznybiszkopt:2 szkl. mąki4 jajka1 szkl. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
poncz:1/2 szkl. cukrusok z cytryny3 krople aromatu rumowego1,5 szkl. mocnej herbatykieliszek wódki
krem:kostka masła1/2 szkl. cukru pudru3/4 szkl. mleka1/2 torebki galaretki owocowej 3 krople aromatu cytrynowego
kwaśny dżemowoce do przybrania
Utrzeć żółtka z cukrem, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Dodać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszać. Przełożyć ciasto do wyścielonej papierem pergaminowym tortownicy , piec 25 min. w temperaturze 170 stopni C. Po ostudzeniu przekroić na 4 krążki. Rozpuścić galaretkę w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić. Masło utrzeć z połową cukru pudru, dodawać stopniowo płynną galaretkę oraz zimne mleko. Pod koniec dodać pozostały cukier i aromat. Z naparu herbacianego, cukru, soku z cytryny, aromatu rumowego i alkoholu przygotować poncz. Nasączyć nimi krążki i posmarować dżemem. Wierzch tortu oraz boki wysmarować kremem. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Tort karlsbadzki
ciasto:9 jajek23 dag cukru pudruwanilia18 dag mąkikrem:budyń czekoladowy1/2 l mlekakostka masła12 dag stopionej czekoladykarmel:łyżeczka masła15 dag cukrułyżeczka soku z cytryny
Utrzeć żółtka, 8 łyżek cukru pudru i wanilię. Dodać pianę z białek i resztę cukru oraz mąkę. Porcjami smarować na wyłożonym papierem dnie tortownicy. Upiec kolejno 6 placków. Przygotować krem - ugotować budyń i z ostudzonym utrzeć masło, dodając na koniec czekoladę. Masą przełożyć 5 krążków ciasta, resztą posmarować wierzch i boki tortu. Skarmelizować cukier z masłem i sokiem cytrynowym, polać ostatni biszkopt i pokroić na ok. 12-16 porcji. Wstawić do lodówki.
Ambasador
Ciasto biszkoptowe:3 (5) jaja3 (5) łyżki cukru3 (5) łyżki krupczatkiZależy od wielkości Ubić białka na sztywną pianę.Dodać cukier i żółtka. Ubijać. Wymieszać delikatnie z mąką.Masa budyniowa:2 budynie śmietankowe1l mleka4 całe jaja1,5 szklanki cukru4-5 łyżek mąki2 kostki masłaZ 1l mleka odlać 1,5 szklanki. Resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka dodać mąkę i budynie. Dobrze rozmieszać. Ubić pianę z 4 jajek. Dodać po ubiciu żółtka i rozmieszać.Dodać to do mleka wymieszanego z budyniami i mąką.Do gotującego się mleka dodać tą mieszankę i ugotować jak budyń, ciągle mieszając żeby się nie przypaliło. Wystudzić i do zimnego budyniu dodać 2 kostki masła, zmiksować. Podzielić na dwie części.1 część: 2 łyzki kakao cała gorzka czekolada-połamana na drobno Włożyć na biszkopt ( sprawdzić czy dochodzi do dna)2 część: orzechy sparzyć i obrać ze skórki migdały tak samo rodzynki położyć na masę kakaową-dobrze posmarować brzegi tortownicy, żeby galaretka nie spłynęła. Rozpuścić 3 galaretki w 1l wody, wystudzić. Na jasną masę wyłożyć owoce z wyjątkiem kiwi. Zalać tężejącą galaretką. Do mas można dodać trochę alkoholu.Smacznego.
Tort makowy
20 dag maku1 szkl. mleka15 dag masła20 dag cukru pudru5 żółtek2 łyżki płynnego miodu1 łyżka mąki1/2 szkl. gęstego dżemu porzeczkowego lub morelowego
lukier:kieliszek rumu / wódki2 łyżki soku z cytryny
Mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu 10 - 15 min. Przepuścić 2-3 razy przez maszynkę do mielenia. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Kolejno dodawać żółtka i otrzymaną masę połączyć z makiem, dodając miód i mąkę. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wysypać bułką mąką. Przełożyć do niej ciasto i piec ok. 40 min. Po ostygnięciu powlec go cienką warstwą gorącego przetartego przez sito dżemu i gdy zastygnie polukrować lukrem utartym z podanych składników.
lifenika