Kurczak po polsku.pdf
(
29 KB
)
Pobierz
17551103 UNPDF
Kurczak po polsku
średni kurczak
serce i wątróbka kurza
czerstwa bułka
4 dag masła
jajo
zielona pietruszka
sól
Sposób wykonania :
Kurczaka natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą i przetrzymać przez godzinę w chłodnym
miejscu.
Utrzeć w misce łyżkę masła z żółtkiem, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę,
rozdrobnione na miazgę surową wątróbkę i serce oraz posiekaną zieloną pietruszkę.
Farsz posolić, dobrze wyrobić i lekko wymieszać z białkiem ubitym na sztywno.
Nadziać kurczaka i zaszyć otwór.
Przed wstawieniem do gorącego piekarnika posmarować tuszkę stopionym masłem.
Gdy zacznie się rumienić, skrapiać ją od czasu do czasu łyżką zimnej wody (średni
kurczak piecze się 40 - 50 minut).
Po upieczeniu kurczaka przepołowić ostrym nożem i ułożyć na półmisku.
Sos podać osobno.
Jako tradycyjny dodatek podaje się młode ziemniaki z mizerię.
Plik z chomika:
lifenika
Inne pliki z tego folderu:
Fasola z kaszą.pdf
(29 KB)
Filety z indyka.pdf
(26 KB)
Flaczki(żarnuszki).pdf
(28 KB)
Gęsia wątróbka duszona.pdf
(29 KB)
Groch z fasolą.pdf
(37 KB)
Inne foldery tego chomika:
alkohole
ciasta
ciasteczka i inne...
dania mięsne
desery
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin