Kurczak z pieczarkami.pdf

(21 KB) Pobierz
34420348 UNPDF
Kurczak z pieczarkami
1 duży kurczak
50 dag pieczarek
10 dag masła
1 rednia cebula
6 ząbków czosnku
1 cytryna
1 łyżka płynnego miodu
5 ziaren jałowca
1 łyżeczka rozmarynu
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
Sposób wykonania :
Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Zwiąż nóżki umytego kurczaka, roztop w rondelku masło.
Pokrój w grube plasterki oczyszczone pieczarki, a cebulę posiekaj.
Utrzyj w miseczce połowę roztopionego masła z miodem, zmiażdżonym czosnkiem,
sokiem wyciśniętym z cytryny, rozmarynem, zmiażdżonym jałowcem, 1/2 łyżeczki soli,
pieprzem i skórką otartą z połowy cytryny.
Natrzyj w środku kurczaka solą (1/4 łyżeczki), a skórę posmaruj przygotowaną glazurą
korzenno-cytrynową.
Wlej na dno brytfanny, niewiele większej od kurczaka, 3 łyżki masła i resztę glazury.
Ułóż ptaka na boku (to ważne).
Na reszcie masła podsmaż krótko pieczarki z cebulą, liściem laurowym, zielem
angielskim i szczyptą soli.
Łyżką włóż nadzienie do brzucha kurczaka - nie zaszywaj, ani nie spinaj otworu
wykałaczkami.
Wstaw brytfannę z kurczakiem do nagrzanego piekarnika i piecz, polewając sosem z dna
brytfanny co 8 minut.
Po 25 minutach przełóż kurczaka na drugi bok i piecz dalej przez kolejne 25 minut,
polewając w tym czasie trzykrotnie.
Następnie ułóż kurczaka na grzbiecie i piecz - polewając - przez 30 minut.
Wbij widelec w udko kurczaka, jeśli wypłynie z niego przezroczysty sok, zgaś ogień i
trzymaj kurczaka przez 15 minut w piekarniku.
Jeśli jednak pojawi się sok zabarwiony na różowo, koniecznie piecz dalej.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin