Dzień 1 (przeciętny czas w dni pracujące) S (ok. 8 rano): dwa jajka na twardo P (ok. 10.30): jogurt naturalny 0% Obiad/Lunch (najczęściej po niewiele po 12ej): grillowana pierś kurczaka + warzywa (brokuły, ogórek, pomidor) P (ok 16ej): jogurt naturalny 0% K (ok. 18-19): 3 połówki papryki faszerowanej serkiem feta wymieszanym z ogórkiem i pomidorem)
Dzień 2 S: Twarożek/Serek 0% z ogórkiem P: Faszerowana połówka papryki(z wczoraj) O: Kurczak faszerowany mozarella (przepis z forum)+ fasolka szparagowa P: odrobinka resztki fasolki + orzechy (różne) pewnie ciut ponad limit K: Faszerowana połówka papryki z wczoraj)
Dzień 3 S: 2 jajka na miękko + kawałek ogórka P: orzeszki O: ryba + sałatka a la grecka P: pól papryki (pusta) K: troszkę sałatki (to kolejny dzień wolny i obiad był późno)
Dzień 4 S: Jajecznica z 2 jajek O: kalafior gotowany, pieczarki zapiekane posypane żółtym serem (niestety chyba nie light) P: orzechy K: trójkącik serka topionego light, parę listków kapusty pekińskiej
Dzień 5 S: serek/twarożek z polowa papryki P: jogurt naturalny 0% O: pierś kurczaka z grilla + ogórek P: 2 trójkąciki serka topionego (cola light) K: wymieszana makrela + cebulka + ogórek konserwowy + odrobinka majonezu
Dzień 6 S: jajecznica (2Jajka) z papryka P: jogurt naturalny 0% O: Kurczak + warzywa (ogórek, pomidor) P: jogurt naturalny 0% K: omlet z tuńczykiem, kawałek ogórka, kilka liści kapusty pekińskiej (sporo jaj, ale nie zrobiłam nowych zakupów i tak próbuje cos kombinować)
Dzień 7 S: jajko na twardo, gałązka selera naciowego P: jogurt naturalny 0% S: kawałek kurczaka curry (dużo mniejszy niż zwykle) P: jogurt naturalny 0% K: Ryba zapiekana w piekarniku + sałatka (sałata+ pomidor+ ogórek+ papryka+ oliwka+ sok z cytryny) deser: pistacje
Dzień 8 S: jajecznica (1jajko)z 1/4 papryki 1/2 pomidora P: Jogurt naturalny 0% O: Hamburger light plus brokuły z płatkami migdałowymi P: Jogurt naturalny (słodzony!!!!) K: kilka zawijasków z 2 pieczarek, 1/4 papryki, pól pomidora, plastra żółtego sera..
Dzień 9 S: Omlet z pieczarkami, papryka P: Jogurt 0% O: Ryba duszona (niestety brak warzyw) P: Jogurt 0% K: Pól papryki faszerowanej feta z ogórkiem i pomidorem, parę listków sałaty Pistacje, pól szklanki soku pomidorowego DZIEŃ PIERWSZY Śniadanie: - jajecznica z dwóch jajek + szczypiorek + zioła + sól Obiad: - sałatka warzywna: sałata, pomidor, ogórek zielony, szczypiorek, ser feta, zioła Przekąska: - pistacje DZIEŃ DRUGI Śniadanie: -sałatka warzywna: sałata, pomidor, ogórek zielony, szczypiorek, ser feta, zioła, 3 plastry szynki gotowanej Obiad: - pierś z kurczaka, połowa papryki czerwonej + 1/2 żółtej, 1 ogórek kiszony, fasolka szparagowa ze słoiczka (3łyżki stołowe), pieczarki przysmażone, średnia cebula (wszystko pokrojone w kostkę) sól, pieprz, vegeta, zioła Przekąska: - mizeria (połowa ogórka zielonego, + 2 szkl. mleka 0% + sól + pieprz), pistacje DZIEŃ TRZECI Śniadanie - resztka obiadku z wczoraj + 4 plastry szynki gotowanej Przekąska: - serek wiejski Piątnica 3%, sok pomidorowy Obiad: - 3 śledzie marynowane (później się dowiedziałam, że są niedozwolone akurat te, które zjadłam Przekąska: - kawa bez cukru DZIEŃ CZWARTY Śniadanie: - jajecznica z dwóch jajek, z czterema plasterkami przysmażonej szynki gotowanej Obiad: - zupka pieczarkowa: 5 pieczarek, pierś z kurczaka, kostka rosołowa, połowa żółtej i czerwonej papryki + przyprawy Przekąska: - 3 ogórki kiszone DZIEŃ PIĄTY Śniadanie: - zupka pieczarkowa (reszta z wczoraj) Obiad: - fasolka po bretońsku ( miska fasoli Jaś, chudy wędzony boczek, koncentrat pom., mleko 0% + przyprawy) Przekąska: - kawa bez cukru DZIEŃ SZÓSTY Śniadanie: - omlet z dwóch jajek + dwa plasterki serka topionego + przyprawy Obiad: - fasolka po bretońsku (j.w.) Kolacja: - fasolka po bretońsku (j.w.) DZIEŃ SIÓDMY Śniadanie: - fasolka po bretońsku (j.w.) Obiad: - fasolka po bretońsku (j.w.) Przekąska: - pomidor + 2 plastry serka topionego Light
DZIEŃ ÓSMY: Śniadanie: - omlet z dwóch jajek + 2 plasterki serka topionego Obiad: - pierś z kurczaka, cebula, dwa jajka sadzone + przyprawy, szklanka mleka 0,5% Przekąska: - kawa z mlekiem (0,5%) + 2 plasterki serka topionego DZIEŃ DZIEWIĄTY: Śniadanie: - dwa jajka sadzone, połowa pomidora Obiad: - zupa pieczarkowa z piersi z kurczaka Przekąska: - kawa z mlekiem 0,5% Kolacja: - 3 plastry chudej polędwicy, 3 plastry ogórka z., 3 plastry pomidora DZIEŃ DZIESIĄTY: Śniadanie: - zupa pieczarkowa (j.w.) Obiad: - omlet z 2 jajek + 2 plastry serka topionego Light Przekąska: - kawa z mlekiem 0,5% Kolacja: - 4 plastry szynki gotowanej, 3 plastry ogórka zielonego, 1 rzodkiewka DZIEŃ JEDENASTY: Śniadanie: - omlet z 2 jajek + 2 plastry szynki + 2 plastry serka topionego Light Obiad: - jajecznica z 3 jajek, z pieczarkami i cebulką + przyprawy Przekąska: - kawa z mlekiem 0,5 % DZIEŃ DWUNASTY: Śniadanie: - 2 jajka na miękko + szklanka mleka 0,5% Obiad: - pomidor, 2 filety z mintaja Przekąska: - orzeszki włoskie DZIEŃ TRZYNASTY: Śniadanie: - dwa jajka sadzone, plasterek szynki gotowanej, plasterek serka topionego Obiad: - fasolka po bretońsku Przekąska: - pistacje + kawa z mlekiem 0,5% DZIEŃ CZTERNASTY: Śniadanie: - fasolka po bretońsku Obiad: - fasolka po bretońsku + pomidor Kolacja: - fasolka po bretońsku + 2 plasterki serka topionego Light
KOLEJNA PRÓBA!!! Tym razem do swojego jadłospisu nie wpisuję tego co piję, zazwyczaj jest to woda min., kawa bez cukru, sok pomidorowy i litry herbaty zielonej Swoje kg będę podawała co jakiś czas, na razie nie mam ochoty wskakiwać na wagę... Dzień 1
śniadanie: serek wiejski Piątnica 3% lunch: sałatka z jajkiem, piersią kurczaka, sałatą, pomidorem, ogórkiem, sos czosnkowy ( co do sosu to mam wątpliwości ale było tego malutko obiad: omlet z 1 jajka, papryki przekąska: serek wiejski Piątnica 3% kolacja: sałatka z kurczakiem (bez sosu czosnkowego Dzień 2 - 19.10. śniadanie: sałatka z jajkiem, pomidorek, ogórek, papryka, sałatka, sól i pieprz lunch: 20 orzeszków ziemnych obiad: sałatka z piersią kurczaka, pomidory, ogórek, papryka, sałata (wiem, że drugi dzień to samo ale miałam straszna ochotę kolacja: omlet z 3 jajek, papryka, ogórek hmmm chyba trochę za dużo....
Dzień 3 - 20.10. śniadanie: serek wiejski Piątnica 3% lunch: orzeszki ziemne 40 szt obiad: placuszki twarogowo-waniliowe - 2 szt. malutkie przekąska: znowu serek wiejski kolacja: 2 zawijaski z szynki, sałaty, ogórka, papryki i trójkącik sera topionego light Dzień 4 - 21.10. śniadanie: kilka kęsów sałatki z tuńczykiem, jajkiem, ogórkiem kwaszonym, pomidorem i papryką lunch: serek wiejski Piątnica 3% obiad: sałatka z tuńczyka przekąska: deserek a'la tiramisu - przepyszny kolacja: 2 zawijaski z szynki, sałaty, ogórka, papryki i 1 trójkącik sera topionego light Dzień 5 - 22.10. śniadanie: serek wiejski Piątnica 3% lunch: trójkącik sera topionego light obiad: sałatka z kurczakiem przekąska: serek wiejski kolacja: galaretka bez cukru
Jadłospis fazy I (14 dni) 1. Śniadanie
2 babeczki jarzynowe, quiche, Szklanka soku warzywnego, Kawa bezkofeinowa lub herbata bezteinowa (np. Honey Bush czy Rooibos), ewentualnie ze słodzikiem Quiche: 300 g mrożonego szpinaku włóż na 2,5 minuty do mikrofalówki. 12 foremek do babeczek wysmaruj tłuszczem. Wymieszaj w misce 3 jajka, 3/4 szklanki startego sera żółtego light, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli i 3 krople ostrego sosu paprykowego. Rozdziel masę do foremek. Piecz w temp. 180°C ok. 20 minut. Przekąska
Plaster (ok. 30 g) sera mozzarella light lub camembert light Obiad
Kawałki piersi kurczaka z grilla (ok. 100 g) z sałatą rzymską (lub inną) polaną 2 łyżkami balsamicznego sosu winegret. Przekąska
Seler z trójkącikiem serka topionego light, np. Krówka Śmieszka Kolacja
Łosoś z rusztu (ok. 150 g) z rozmarynem, Szparagi gotowane na parze, Sałatka: z sałaty, ogórka, zielonej papryki i kilku pomidorków koktajlowych, doprawiona odrobiną oliwy i octu, solą i pieprzem. Łosoś: wymieszaj łyżeczkę oliwy, soku z cytryny, posiekanych liści rozmarynu oraz sól, pieprz i posiekany ząbek czosnku. Mieszanką natrzyj łososia, piecz na grillu ok. 6 minut. Deser Krem waniliowy:1/3 opakowania (50 g) serka light Rolmlecz wymieszaj z 1/4 łyżeczki olejku waniliowego i odrobiną słodziku do smaku.
2. Śniadanie 2 jajka smażone na odrobinie oliwy, 2/3 szklanki soku pomidorowego, Kawa bezkofeinowa lub herbata bezteinowa, ewentualnie ze słodzikiem Przekąska 1-2 roladki z indyka: plaster gotowanej piersi z indyka ułóż na liściu sałaty posmarowanej majonezem z kolendra (przepis poniżej). Dodaj szalotkę (odmiana cebuli) lub małą cebulkę i wąski pasek papryki. Zwiń w ciasną, podobną do cygara roladkę. Majonez z kolendrą: zmiksuj na gładką masę 3/4 szklanki majonezu light, 2 łyżki kolendry (np. Kamis), łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę sosu sojowego, ząbek czosnku. Obiad Sałatka South Beach z tuńczykiem: włóż do miski tuńczyka w sosie własnym z puszki (ok. 170 g), posiekane warzywa: 1/3 szklanki ogórka, 1/3 szklanki awokado, 1/3 szklanki selera, 1/3 szklanki rzodkiewki, szklankę sałaty. Polej sosem z oliwy i soku z cytryny. Sos: wymieszaj 4 łyżeczki oliwy z oliwek (extra vergine), 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki drobno posiekanego czosnku, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Przekąska Seler z trójkącikiem serka topionego light Kolacja Pieczona pierś kurczaka, Pieczony bakłażan z papryką, Sałatka z: warzyw liściastych, ogórka, papryki i pomidorków koktajlowych, przyprawiona 2 łyżkami sosu winegret. Bakłażan z papryką: w naczyniu do zapiekanki umieść obrany, przepołowiony i pokrojony w plasterki bakłażan, 3 papryki (2 czerwone, 1 zielona) pokrojone w grube paski, cebulę w plasterkach. Polej warzywa 1/4 szklanki oliwy (extra vergine) i posyp świeżą bazylią (wg uznania). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 20 minut. Deser Krem cytrynowy: ubij na parze żółtko z kroplą esencji cytrynowej i wy-mieszaj z ubitym na pianę białkiem ze szczyptą słodziku. Krem możesz jeść na gorąco lub schłodzony. 3. Śniadanie Omlet z pieczarkami, Szklanka soku warzywnego, Kawa bezkofeinowa lub herbata bezteinowa, ewentualnie z odrobiną odtłuszczonego mleka i słodzikiem Omlet: wymieszaj 2 jajka na jednolitą masę. Wylej ją na patelnię teflonową posmarowaną oliwą. Kiedy omlet zacznie się ścinać, posyp go 1/4 szklanki pokrojonych pieczarek i 1/4 szklanki wiórków sera mozzarella light. Smaż do czasu, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posyp omlet posiekaną natką. Przekąska Plaster żółtego sera light Obiad Ryba w jarzynach: filet z dorsza natrzyj pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny (do smaku), a następnie upiecz w folii. Podawaj z duszonymi warzywami z 1/3 opakowania mrożonki wielowarzywnej (sprawdź, czy w składzie są jedynie warzywa dopuszczalne w I fazie), przyprawionymi łyżką przecieru pomidorowego i ziołami (wg upodobań). Przekąska Pasek papryki i plaster sera żółtego light, owinięte w liście sałaty Kolacja Stek z polędwicy wołowej, czyli rozbity kawałek mięsa, przyprawiony i usmażony na patelni posmarowanej oliwą, Brokuły gotowane na parze, Purée South Beach Purée: 4 szklanki różyczek kalafiora (może być mrożony) ugotuj do miękkości na parze. Zmiksuj z 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Deser Krem kawowy: 1/2 szklanki serka czekoladowego Rolmlecz wymieszaj z 1/4 łyżeczki olejku waniliowego, szczyptą bezkofeinowej kawy rozpuszczalnej i odrobiną słodziku. Schłodzony deser posyp startą kostką gorzkiej czekolady. 4. Śniadanie Jajko sadzone na bekonie z dodatkiem czerwonej fasolki, 2/3 szklanki soku pomidorowego, Kawa lub herbata (takie same jak przy poprzednich śniadaniach) Przekąska Serek homogenizowany Figura 3% z ogórkiem Obiad Sałatka szefa kuchni: na liściu sałaty połóż plaster gotowanej szynki wieprzowej, plaster wędliny drobiowej i sera niskotłuszczowego. Skrop oliwą z oliwek i octem winnym, przypraw do smaku świeżymi ziołami. Przekąska Garść pistacji Kolacja Sola z fasolką i sałatką Ryba: filet z soli włóż na 30 minut do marynaty (wymieszane: sok z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczka imbiru, posiekany ząbek czosnku i łyżka posiekanej cebuli). Upiecz w piekarniku. Zjedz z ugotowaną fasolką szparagową (szklanka) i sałatką. Sałatka: kilka rzodkiewek pokrój w plasterki, dodaj pokruszoną fetę light, starty ogórek, łyżeczkę ziół prowansalskich. Skrop oliwą. Deser Krem ze skórką cytrynową: 1/3 opakowania (50 g) serka Rolmlecz wymieszaj z 1/4 łyżeczki olejku waniliowego, 1/4 startej skórki cytrynowej i słodziku. 5. Śniadanie Sałatka śledziowa z fasolką, Szklanka soku wielowarzywnego, Kawa lub herbata (takie same jak przy poprzednich śniadaniach), Sałatka: ugotuj szklankę fasolki szparagowej. Podziel płat śledziowy na kawałki i wymieszaj z fasolką, pokrojoną cebulą, pokrojonym gotowanym jajkiem, łyżką tartego chrzanu, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Przekąska Szaszłyk serowy: nadziej naprzemiennie 1/8 papryki, trójkącik sera topionego light, 1/4 pomidora. Obiad Zupa pieczarkowa, Polędwica wołowa z rusztu, Sałatka: z sałaty, ogórka, zielonej papryki oraz kilku pomidorków koktajlowych, doprawiona odrobiną oliwy, octu i soli. Zupa: szklankę pokrojonych pieczarek skrop sokiem z cytryny i razem ze średnią cebulą uduś w garnku. Zalej szklanką bulionu warzywnego, dopraw majerankiem. Przekąska Kawałek wędzonego łososia, świeży ogórek Kolacja Pieczony kurczak z gotowanym szpinakiem, Sałatka warzywna z sosem winegret (patrz: kolacja dzień 3.) Kurczak: połówkę średniej piersi natrzyj czosnkiem, rozmarynem, pieprzem i oliwą z oliwek. Piecz w temp. ok. 220°C. Podawaj ze szpinakiem zmieszanym z łyżką sera żółtego light i posypanym zmielonym orzechem włoskim. Deser Krem rumowy: pucharek bitej śmietany light z odrobiną olejku rumowego, posypanej gorzkim kakao. 6. Śniadanie Jajecznica na wędlinie ze świeżymi ziołami, 2/3 szklanki soku pomidorowego, Kawa lub herb...
Jacek-Paulina