JADLOSPISY.doc

(108 KB) Pobierz
Dzien 1 (przecietny czas w dni pracujace)

Dzień 1 (przeciętny czas w dni pracujące)

S (ok. 8 rano): dwa jajka na twardo
P (ok. 10.30): jogurt naturalny 0%
Obiad/Lunch (najczęściej po niewiele po 12ej): grillowana pierś kurczaka + warzywa (brokuły, ogórek, pomidor)
P (ok 16ej): jogurt naturalny 0%
K (ok. 18-19): 3 połówki papryki faszerowanej serkiem feta wymieszanym z ogórkiem i pomidorem)

Dzień 2
S: Twarożek/Serek 0% z ogórkiem
P: Faszerowana połówka papryki(z wczoraj)
O: Kurczak faszerowany mozarella (przepis z forum)+ fasolka szparagowa
P: odrobinka resztki fasolki + orzechy (różne) pewnie ciut ponad limit
K: Faszerowana połówka papryki z wczoraj)

Dzień 3
S: 2 jajka na miękko + kawałek ogórka
P: orzeszki
O: ryba + sałatka a la grecka
P: pól papryki (pusta)
K: troszkę sałatki (to kolejny dzień wolny i obiad był późno)

Dzień 4
S: Jajecznica z 2 jajek
O: kalafior gotowany, pieczarki zapiekane posypane żółtym serem (niestety chyba nie light)
P: orzechy
K: trójkącik serka topionego light, parę listków kapusty pekińskiej

Dzień 5
S: serek/twarożek z polowa papryki
P: jogurt naturalny 0%
O: pierś kurczaka z grilla + ogórek
P: 2 trójkąciki serka topionego (cola light)
K: wymieszana makrela + cebulka + ogórek konserwowy + odrobinka majonezu

Dzień 6
S: jajecznica (2Jajka) z papryka
P: jogurt naturalny 0%
O: Kurczak + warzywa (ogórek, pomidor)
P: jogurt naturalny 0%
K: omlet z tuńczykiem, kawałek ogórka, kilka liści kapusty pekińskiej
(sporo jaj, ale nie zrobiłam nowych zakupów i tak próbuje cos kombinować)

Dzień 7
S: jajko na twardo, gałązka selera naciowego
P: jogurt naturalny 0%
S: kawałek kurczaka curry (dużo mniejszy niż zwykle)
P: jogurt naturalny 0%
K: Ryba zapiekana w piekarniku + sałatka (sałata+ pomidor+ ogórek+ papryka+ oliwka+ sok z cytryny)
deser: pistacje

Dzień 8
S: jajecznica (1jajko)z 1/4 papryki 1/2 pomidora
P: Jogurt naturalny 0%
O: Hamburger light plus brokuły z płatkami migdałowymi
P: Jogurt naturalny (słodzony!!!!)
K: kilka zawijasków z 2 pieczarek, 1/4 papryki, pól pomidora, plastra żółtego sera..
 

Dzień 9
S: Omlet z pieczarkami, papryka
P: Jogurt 0%
O: Ryba duszona (niestety brak warzyw)
P: Jogurt 0%
K: Pól papryki faszerowanej feta z ogórkiem i pomidorem, parę listków sałaty
Pistacje, pól szklanki soku pomidorowego

DZIEŃ PIERWSZY
Śniadanie:
- jajecznica z dwóch jajek + szczypiorek + zioła + sól
Obiad:
- sałatka warzywna: sałata, pomidor, ogórek zielony, szczypiorek, ser feta, zioła
Przekąska:
- pistacje

DZIEŃ DRUGI
Śniadanie:
-sałatka warzywna: sałata, pomidor, ogórek zielony, szczypiorek, ser feta, zioła, 3 plastry szynki gotowanej
Obiad:
- pierś z kurczaka, połowa papryki czerwonej + 1/2 żółtej, 1 ogórek kiszony,
fasolka szparagowa ze słoiczka (3łyżki stołowe), pieczarki przysmażone, średnia cebula (wszystko
pokrojone w kostkę) sól, pieprz, vegeta, zioła
Przekąska:
- mizeria (połowa ogórka zielonego, + 2 szkl. mleka 0% + sól + pieprz), pistacje

DZIEŃ TRZECI
Śniadanie
- resztka obiadku z wczoraj + 4 plastry szynki gotowanej
Przekąska:
- serek wiejski Piątnica 3%, sok pomidorowy
Obiad:
- 3 śledzie marynowane (później się dowiedziałam, że są niedozwolone akurat te, które zjadłam
Przekąska:
- kawa bez cukru

DZIEŃ CZWARTY
Śniadanie:
- jajecznica z dwóch jajek, z czterema plasterkami przysmażonej szynki gotowanej
Obiad:
- zupka pieczarkowa: 5 pieczarek, pierś z kurczaka, kostka rosołowa, połowa żółtej i czerwonej papryki + przyprawy
Przekąska:
- 3 ogórki kiszone

DZIEŃ PIĄTY
Śniadanie:
- zupka pieczarkowa (reszta z wczoraj)
Obiad:
- fasolka po bretońsku ( miska fasoli Jaś, chudy wędzony boczek, koncentrat pom., mleko 0% + przyprawy)
Przekąska:
- kawa bez cukru

DZIEŃ SZÓSTY
Śniadanie:
- omlet z dwóch jajek + dwa plasterki serka topionego + przyprawy
Obiad:
- fasolka po bretońsku (j.w.)
Kolacja:
- fasolka po bretońsku (j.w.)

DZIEŃ SIÓDMY
Śniadanie:
- fasolka po bretońsku (j.w.)
Obiad:
- fasolka po bretońsku (j.w.)
Przekąska:
- pomidor + 2 plastry serka topionego Light

 

DZIEŃ ÓSMY:
Śniadanie:
- omlet z dwóch jajek + 2 plasterki serka topionego
Obiad:
- pierś z kurczaka, cebula, dwa jajka sadzone + przyprawy, szklanka mleka 0,5%
Przekąska:
- kawa z mlekiem (0,5%) + 2 plasterki serka topionego

DZIEŃ DZIEWIĄTY:
Śniadanie:
- dwa jajka sadzone, połowa pomidora
Obiad:
- zupa pieczarkowa z piersi z kurczaka
Przekąska:
- kawa z mlekiem 0,5%
Kolacja:
- 3 plastry chudej polędwicy, 3 plastry ogórka z., 3 plastry pomidora

DZIEŃ DZIESIĄTY:
Śniadanie:
- zupa pieczarkowa (j.w.)
Obiad:
- omlet z 2 jajek + 2 plastry serka topionego Light
Przekąska:
- kawa z mlekiem 0,5%
Kolacja:
- 4 plastry szynki gotowanej, 3 plastry ogórka zielonego, 1 rzodkiewka

DZIEŃ JEDENASTY:
Śniadanie:
- omlet z 2 jajek + 2 plastry szynki + 2 plastry serka topionego Light
Obiad:
- jajecznica z 3 jajek, z pieczarkami i cebulką + przyprawy
Przekąska:
- kawa z mlekiem 0,5 %

DZIEŃ DWUNASTY:
Śniadanie:
- 2 jajka na miękko + szklanka mleka 0,5%
Obiad:
- pomidor, 2 filety z mintaja
Przekąska:
- orzeszki włoskie

DZIEŃ TRZYNASTY:
Śniadanie:
- dwa jajka sadzone, plasterek szynki gotowanej, plasterek serka topionego
Obiad:
- fasolka po bretońsku
Przekąska:
- pistacje + kawa z mlekiem 0,5%

DZIEŃ CZTERNASTY:
Śniadanie:
- fasolka po bretońsku
Obiad:
- fasolka po bretońsku + pomidor
Kolacja:
- fasolka po bretońsku + 2 plasterki serka topionego Light

KOLEJNA PRÓBA!!! Tym razem do swojego jadłospisu nie wpisuję tego co piję, zazwyczaj jest to woda min., kawa bez cukru, sok pomidorowy i litry herbaty zielonej Swoje kg będę podawała co jakiś czas, na razie nie mam ochoty wskakiwać na wagę...

Dzień 1

śniadanie: serek wiejski Piątnica 3%
lunch: sałatka z jajkiem, piersią kurczaka, sałatą, pomidorem, ogórkiem, sos czosnkowy ( co do sosu to mam wątpliwości ale było tego malutko
obiad: omlet z 1 jajka, papryki
przekąska: serek wiejski Piątnica 3%
kolacja: sałatka z kurczakiem (bez sosu czosnkowego

Dzień 2 - 19.10.
śniadanie: sałatka z jajkiem, pomidorek, ogórek, papryka, sałatka, sól i pieprz
lunch: 20 orzeszków ziemnych
obiad: sałatka z piersią kurczaka, pomidory, ogórek, papryka, sałata (wiem, że drugi dzień to samo ale miałam straszna ochotę
kolacja: omlet z 3 jajek, papryka, ogórek
hmmm chyba trochę za dużo....


Dzień 3 - 20.10.
śniadanie: serek wiejski Piątnica 3%
lunch: orzeszki ziemne 40 szt
obiad: placuszki twarogowo-waniliowe - 2 szt. malutkie
przekąska: znowu serek wiejski
kolacja: 2 zawijaski z szynki, sałaty, ogórka, papryki i trójkącik sera topionego light

Dzień 4 - 21.10.
śniadanie: kilka kęsów sałatki z tuńczykiem, jajkiem, ogórkiem kwaszonym, pomidorem i papryką
lunch: serek wiejski Piątnica 3%
obiad: sałatka z tuńczyka
przekąska: deserek a'la tiramisu - przepyszny
kolacja: 2 zawijaski z szynki, sałaty, ogórka, papryki i 1 trójkącik sera topionego light

Dzień 5 - 22.10.
śniadanie: serek wiejski Piątnica 3%
lunch: trójkącik sera topionego light
obiad: sałatka z kurczakiem
przekąska: serek wiejski
kolacja: galaretka bez cukru

Jadłospis fazy I (14 dni)

1.
Śniadanie

2 babeczki jarzynowe, quiche, Szklanka soku warzywnego, Kawa bezkofeinowa lub herbata bezteinowa (np. Honey Bush czy Rooibos), ewentualnie ze słodzikiem
Quiche: 300 g mrożonego szpinaku włóż na 2,5 minuty do mikrofalówki. 12 foremek do babeczek wysmaruj tłuszczem. Wymieszaj w misce 3 jajka, 3/4 szklanki startego sera żółtego light, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli i 3 krople ostrego sosu paprykowego. Rozdziel masę do foremek. Piecz w temp. 180°C ok. 20 minut.
Przekąska

Plaster (ok. 30 g) sera mozzarella light lub camembert light
Obiad

Kawałki piersi kurczaka z grilla (ok. 100 g) z sałatą rzymską (lub inną) polaną 2 łyżkami balsamicznego sosu winegret.
Przekąska

Seler z trójkącikiem serka topionego light, np. Krówka Śmieszka
Kolacja

Łosoś z rusztu (ok. 150 g) z rozmarynem, Szparagi gotowane na parze, Sałatka: z sałaty, ogórka, zielonej papryki i kilku pomidorków koktajlowych, doprawiona odrobiną oliwy i octu, solą i pieprzem. Łosoś: wymieszaj łyżeczkę oliwy, soku z cytryny, posiekanych liści rozmarynu oraz sól, pieprz i posiekany ząbek czosnku. Mieszanką natrzyj łososia, piecz na grillu ok. 6 minut.
Deser
Krem waniliowy:1/3 opakowania (50 g) serka light Rolmlecz wymieszaj z 1/4 łyżeczki olejku waniliowego i odrobiną słodziku do smaku.
 

2.
Śniadanie
2 jajka smażone na odrobinie oliwy, 2/3 szklanki soku pomidorowego, Kawa bezkofeinowa lub herbata bezteinowa, ewentualnie ze słodzikiem
Przekąska
1-2 roladki z indyka: plaster gotowanej piersi z indyka ułóż na liściu sałaty posmarowanej majonezem z kolendra (przepis poniżej). Dodaj szalotkę (odmiana cebuli) lub małą cebulkę i wąski pasek papryki. Zwiń w ciasną, podobną do cygara roladkę. Majonez z kolendrą: zmiksuj na gładką masę 3/4 szklanki majonezu light, 2 łyżki kolendry (np. Kamis), łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę sosu sojowego, ząbek czosnku.
Obiad
Sałatka South Beach z tuńczykiem: włóż do miski tuńczyka w sosie własnym z puszki (ok. 170 g), posiekane warzywa: 1/3 szklanki ogórka, 1/3 szklanki awokado, 1/3 szklanki selera, 1/3 szklanki rzodkiewki, szklankę sałaty. Polej sosem z oliwy i soku z cytryny.
Sos: wymieszaj 4 łyżeczki oliwy z oliwek (extra vergine), 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki drobno posiekanego czosnku, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Przekąska
Seler z trójkącikiem serka topionego light
Kolacja
Pieczona pierś kurczaka, Pieczony bakłażan z papryką, Sałatka z: warzyw liściastych, ogórka, papryki i pomidorków koktajlowych, przyprawiona 2 łyżkami sosu winegret. Bakłażan z papryką: w naczyniu do zapiekanki umieść obrany, przepołowiony i pokrojony w plasterki bakłażan, 3 papryki (2 czerwone, 1 zielona) pokrojone w grube paski, cebulę w plasterkach. Polej warzywa 1/4 szklanki oliwy (extra vergine) i posyp świeżą bazylią (wg uznania). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 20 minut.
Deser
Krem cytrynowy: ubij na parze żółtko z kroplą esencji cytrynowej i wy-mieszaj z ubitym na pianę białkiem ze szczyptą słodziku. Krem możesz jeść na gorąco lub schłodzony.

3. Śniadanie
Omlet z pieczarkami, Szklanka soku warzywnego, Kawa bezkofeinowa lub herbata bezteinowa, ewentualnie z odrobiną odtłuszczonego mleka i słodzikiem Omlet: wymieszaj 2 jajka na jednolitą masę. Wylej ją na patelnię teflonową posmarowaną oliwą. Kiedy omlet zacznie się ścinać, posyp go 1/4 szklanki pokrojonych pieczarek i 1/4 szklanki wiórków sera mozzarella light. Smaż do czasu, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posyp omlet posiekaną natką.
Przekąska
Plaster żółtego sera light
Obiad
Ryba w jarzynach: filet z dorsza natrzyj pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny (do smaku), a następnie upiecz w folii. Podawaj z duszonymi warzywami z 1/3 opakowania mrożonki wielowarzywnej (sprawdź, czy w składzie są jedynie warzywa dopuszczalne w I fazie), przyprawionymi łyżką przecieru pomidorowego i ziołami (wg upodobań).
Przekąska
Pasek papryki i plaster sera żółtego light, owinięte w liście sałaty
Kolacja
Stek z polędwicy wołowej, czyli rozbity kawałek mięsa, przyprawiony i usmażony na patelni posmarowanej oliwą, Brokuły gotowane na parze, Purée South Beach Purée: 4 szklanki różyczek kalafiora (może być mrożony) ugotuj do miękkości na parze. Zmiksuj z 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Deser
Krem kawowy: 1/2 szklanki serka czekoladowego Rolmlecz wymieszaj z 1/4 łyżeczki olejku waniliowego, szczyptą bezkofeinowej kawy rozpuszczalnej i odrobiną słodziku. Schłodzony deser posyp startą kostką gorzkiej czekolady.

4.
Śniadanie
Jajko sadzone na bekonie z dodatkiem czerwonej fasolki, 2/3 szklanki soku pomidorowego, Kawa lub herbata (takie same jak przy poprzednich śniadaniach)
Przekąska
Serek homogenizowany Figura 3% z ogórkiem
Obiad
Sałatka szefa kuchni: na liściu sałaty połóż plaster gotowanej szynki wieprzowej, plaster wędliny drobiowej i sera niskotłuszczowego. Skrop oliwą z oliwek i octem winnym, przypraw do smaku świeżymi ziołami.
Przekąska
Garść pistacji
Kolacja
Sola z fasolką i sałatką Ryba: filet z soli włóż na 30 minut do marynaty (wymieszane: sok z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczka imbiru, posiekany ząbek czosnku i łyżka posiekanej cebuli). Upiecz w piekarniku. Zjedz z ugotowaną fasolką szparagową (szklanka) i sałatką.
Sałatka: kilka rzodkiewek pokrój w plasterki, dodaj pokruszoną fetę light, starty ogórek, łyżeczkę ziół prowansalskich. Skrop oliwą.
Deser
Krem ze skórką cytrynową: 1/3 opakowania (50 g) serka Rolmlecz wymieszaj z 1/4 łyżeczki olejku waniliowego, 1/4 startej skórki cytrynowej i słodziku.

5.
Śniadanie
Sałatka śledziowa z fasolką, Szklanka soku wielowarzywnego, Kawa lub herbata (takie same jak przy poprzednich śniadaniach), Sałatka: ugotuj szklankę fasolki szparagowej. Podziel płat śledziowy na kawałki i wymieszaj z fasolką, pokrojoną cebulą, pokrojonym gotowanym jajkiem, łyżką tartego chrzanu, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Przekąska
Szaszłyk serowy: nadziej naprzemiennie 1/8 papryki, trójkącik sera topionego light, 1/4 pomidora.
Obiad
Zupa pieczarkowa, Polędwica wołowa z rusztu, Sałatka: z sałaty, ogórka, zielonej papryki oraz kilku pomidorków koktajlowych, doprawiona odrobiną oliwy, octu i soli.
Zupa: szklankę pokrojonych pieczarek skrop sokiem z cytryny i razem ze średnią cebulą uduś w garnku. Zalej szklanką bulionu warzywnego, dopraw majerankiem.
Przekąska
Kawałek wędzonego łososia, świeży ogórek
Kolacja
Pieczony kurczak z gotowanym szpinakiem, Sałatka warzywna z sosem winegret (patrz: kolacja dzień 3.) Kurczak: połówkę średniej piersi natrzyj czosnkiem, rozmarynem, pieprzem i oliwą z oliwek. Piecz w temp. ok. 220°C. Podawaj ze szpinakiem zmieszanym z łyżką sera żółtego light i posypanym zmielonym orzechem włoskim.
Deser
Krem rumowy: pucharek bitej śmietany light z odrobiną olejku rumowego, posypanej gorzkim kakao.

6. Śniadanie
Jajecznica na wędlinie ze świeżymi ziołami, 2/3 szklanki soku pomidorowego, Kawa lub herb...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin