Poduszeczki.pdf

(44 KB) Pobierz
70612880 UNPDF
Poduszeczki
Składniki
Ciasto: 30 dag ziemniaków, 2 szklanki mąki, 2 jaja, 10 dag
masła, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka ziaren
sezamu.
Farsz: po 25 dag wołowiny i cielęciny bez kości, cebula, 1-2 łyżki
tartej bułki, pół łyżeczki tymianku, łyżka sosu sojowego, 2-3 łyżki oleju, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę, wystudzić, połączyć z miękkim
masłem, mąką, proszkiem do pieczenia, jajami i ziarnem sezamu. Posolić do smaku i
szybko zagnieść. Mięso zemleć razem z cebulą. Następnie wyłożyć na patelnię z
rozgrzanym olejem, dusić 15 min, często mieszając. Pod koniec duszenia wymieszać z
tartą bułką, sosem sojowym i tymiankiem. Przyprawić do smaku. Ciasto rozwałkować na
placek grubości 4-5 mm. Wykroić z niego kwadraty o bokach 5 cm. Na każdym kawałku
ciasta położyć trochę farszu, złożyć ciasto na pół i starannie zlepić krawędzie. Ułożyć
poduszeczki na blasze wyścielonej pergaminem do pieczenia, każdą posmarować
olejem i wstawić do gorącego piekarnika (190-200°C) na 15-20 min. Podawać z
surówkami lub ogórkami kwaszonymi jako danie kolacyjne albo jako dodatek do czystych
zup (np. barszczu czerwonego lub bulionu). 100 g - 230 kcal.
 
70612880.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin