Maseczka bananowa do włosów
Składniki:
1 banan średniej wielkości
2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
2 łyżeczki oleju z pszenicy
1/4 łyżeczki lecytyny
1/8 łyżeczki miodu pszczelego
2 łyżeczki skondensowanego mleka
2 - 4 krople olejku ylang ylang
Składniki mieszamy w mikserze do uzyskania jednolitej papki.
Przed nałożeniem maseczki myjemy włosy jeden raz łagodnym szamponem i spłukujemy mocno ciepłą wodą. Maseczkę nakładamy równomiernie na włosy, delikatnie wcieramy przez krótką chwilę, nakładamy folię lub czepek foliowy i okręcamy głowę ręcznikiem aby utrzymać ciepło. Maseczkę pozostawiamy na włosach przez conajmniej 15 minut, zalecane jest utrzymanie maseczki przez godzinę lub dłużej. Maseczkę zmywamy ciepłą wodą z dodatkiem niewielkiej ilości łagodnego szamponu. Maseczka ma zbawienny wpływ na włosy i skórę ale może sprawić kłopoty przy jej sporządzaniu, niektóre składniki są stosunkowo trudne do zdobycia. Lecytynę możemy zastąpić olejem sojowym a olejek ylang ylang olejem z awokado, zamienniki trochę niestety osłabiają działanie maseczki ale i tak warto spróbować.
martunia.n