50 dag łopatki cielęcej,15 dag wątróbki cielęcej,10 dag słoniny,1 kajzerka,3 jajka,1/4 szklanki śmietany 30%,1 łyżka smalcu,1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, biała część pora,1/3 szklanki wytrawnego, białego wina,2 łyżki masła,2 łyżki tartej bułki,sól, pieprz
Włoszczyznę obrać, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn za wyjątkiem pora, który trzeba pokroić. Dodać wino i wymieszać.Mięso opłukać, osączyć, pokroić w kostkę i włożyć do marynaty. Pozostawić w lodówce na całą dobę.Następnie usmażyć na smalcu mięso, słoninę i czwartą część warzyw z marynaty. Po czym dusić całość pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną w paski wątróbkę i dusić jeszcze 10 minut.Bułkę namoczyć w śmietance i odcisnąć. Mięso ze słoniną i warzywami oraz wątróbką zmielić trzykrotnie. Dodać bułkę, jajka, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać tartą bułką, wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię i piec przez 35 do 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.Podawać na zimno z piklami i chrzanem.
Waldukx