z młodej kapusty.docx

(12 KB) Pobierz

z młodej kapusty

 

Składniki

·         2 łyżki soku z cytryny

·         1/8 I kwaśnej śmietany

·         1 łyżeczka cukru

·         1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

·         2 łyżki posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania

1.       1

Kapustę oczyścić i usunąć zewnętrzne liście. Główkę kapusty pokroić w cienkie paski i dokładnie wymie­szać z solą.

2.       2

Obrany ogórek pokroić w paski, a obraną cebulę w drobną kostkę.

3.       3

Sos przygotować z soku z cytryny wymieszanego ze śmietaną, cukrem oraz szczyptą soli i pieprzu. Sos do­prawić do smaku.

4.       4

Kapustę wymieszać z ogórkiem, ce­bulą i pietruszką. Sałatkę zalać so­sem i ponownie wymieszać. Sos można też podawać oddzielnie.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin