z młodej kapusty
Składniki
· 2 łyżki soku z cytryny
· 1/8 I kwaśnej śmietany
· 1 łyżeczka cukru
· 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
· 2 łyżki posiekanej pietruszki
Sposób przygotowania
1. 1
Kapustę oczyścić i usunąć zewnętrzne liście. Główkę kapusty pokroić w cienkie paski i dokładnie wymieszać z solą.
2. 2
Obrany ogórek pokroić w paski, a obraną cebulę w drobną kostkę.
3. 3
Sos przygotować z soku z cytryny wymieszanego ze śmietaną, cukrem oraz szczyptą soli i pieprzu. Sos doprawić do smaku.
4. 4
Kapustę wymieszać z ogórkiem, cebulą i pietruszką. Sałatkę zalać sosem i ponownie wymieszać. Sos można też podawać oddzielnie.
glajszmit