29.07.2005, 09:19
Chlebek PITA Składniki: 25 dkg mąki pszennej 2,5 dkg drożdży łyżka oleju sól Wykonanie: Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 150 ml letniej wody, dodać połowę mąki, olej, posolić i starannie wymieszać, żeby nie było grudek. Połączyć z pozostałą mąką. Ciasto wyrabiać tak długo, aż nie będzie się przyklejało do rąk. Przykryć je i odstwić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek, podzielić go na 5-6 kawałków, każdy rozwałkować na płaski krążek. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej chlebki, przykryć, zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia (po 10 min chlebki odwrócić i przyklepać dłonią, by były płaskie). Piec w bardzo gorącym piekarniku 6-8 min. Nadzienie do chlebka wg uznania.
Składniki:- 1 i 1/2 szkl. maślanki- 4 szkl. mąki- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych- 1/4 szkl. cukru- 1 duże jajko (na podwójną porcję daje się 3 jajka)- 1 łyżeczka soli- 1/4 szkl. oleju- 1/2 łyżeczki sodyDrożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej wody i zostawić na kilka minut. Nastepnie wymieszać z maślanką i 1,5 szkl. mąki. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (do podwojenia objętości). Po tym czasie dodać cukier , roztrzepane jajko , sól , olej , sodę i resztę mąki (jeśli potrzeba dosypać więcej). Dobrze wymieszać i wyrabiać przez 7-10 minut. Po wyrobieniu ciasto można od razu rozwałkować na dwa dosyć duże placki , pokroić tak , jak pizzę (każdy placek na 8 kawałków) i zwijać jak rogaliki. Ułożyć na blasze i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości). Piec 10-15 minut w temp. 180 st.C. Surowe ciasto można też włożyć do lodówki i wykorzystać dopiero później ( ja zagniotłam ciasto jednego dnia , na drugi dzień rano z połowy porcji upiekłam bułeczki , a druga część ciągle jeszcze "leżakuje"). Ciasto w lodówce można przechowywać do 7 dni. I jeszcze jedna uwaga: ciasto z lodówki potrzebuje więcej czasu na wyrośnięcie.
Składniki na 6 niedużych bułeczek:
· 250 g mąki
· 75 g letniego mleka
· 1 łyżeczka suszonych drożdży
· 1 łyżka cukru
· 1 jajko
· 50 g roztopionego masła
· 30 g żurawiny
Na glazurę: 1 roztrzepane jajko, szczypta soli
Wszystkie składniki poza żurawinami wymieszać dokładnie, zagnieść (ja to robiłam w maszynie). Ciasto powinno być gładkie i nie lepiące. Pod sam koniec dodać żurawinę. Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 2,5 godziny (powinno prawie podwoić objętość).
Po tym czasie z ciasta uformować bułeczki, których kształt zależy od Was. Przykryć je ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1,5 godziny. Przed pieczeniem wysmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 210ºC przez około 15 minut.
Bułeczki z pysznym nadzieniem (na wzór sałatki greckiej), które mojemu M. smakowały prawie jak pizza :). Z chrupiącą, twardą skórką i miękkim miąższem. Na ciepło dużo lepsze, niż po ostudzeniu. Znakomite jako osobny posiłek, lub dodatek do np. sałatek. Ser feta można zastąpić mozzarellą i nadać im w ten sposób odrobinę włoskiego akcentu ... Przepis Paula Gaylera z 'World breads', zmodyfikowany.
* Wasza propozycja w 'Koncercie życzeń' - specjalnie dla Hedonii i innych czytelników spragnionych wytrawnych wypieków - a będzie ich coraz więcej
Składniki na około 16 bułeczek:
· 550 g mąki chlebowej
· 20 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych
· 1 łyżeczka soli
· 2 łyżki oliwy
· 300 ml ciepłej wody
Nadzienie:
· 100 g sera feta, startego
· 50 g suszonych pomidorów, posiekanych
· 2 papryki czerwone, podpieczone, posiekane
· 12 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
· 1 łyżeczka oregano (świeżego lub suszonego)
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać.
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i sól, wymieszać (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn). Stopniowo dodawać wody i oleju, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodać mąki (starać się jak najmniej, ciasto może się na tym etapie kleić). Przełożyć kulę ciasta do naczynia, przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 16 części. Każdą z nich rozwałkować na placek około 10 cm średnicy, nałożyć około 2 łyżeczek (ja nakładałam czubate) nadzienia, skleić, odłożyć na blaszkę. Bułeczki kłaść w niedużych odległościach od siebie, tak, by podczas pieczenia się połączyły. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 - 45 minut do napuszenia i podwojenia objętości. Przed pieczeniem oprószyć mąką.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 15
glajszmit