Chruściki Drożdżowe.doc

(23 KB) Pobierz
Chruściki Drożdżowe

            Chruściki Drożdżowe

 

 

·        5 jaj

·        1 szklanka cukru

·        1 kilogram mąki  pszennej

·        10 dkg. Drożdży

·        1 szklanka mleka

·        1/2 kostki margaryny

·        1 łyżka smalcu

 

 

Drożdże trochę cukru i mleka rozetrzeć a następnie wymieszać z częścią mąki (powinna być konsystencja śmietany)i pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy drożdże wyrosną wlać do pozostałej części mąki i cukru dodać jaja i wyrabiać ciasto następnie roztopiony tłuszcz wraz ze szczyptą soli powoli dolewać w trakcie wyrabiania Wyrobione ciasto jeszcze przez parę chwil ubijać ręką aż do ukazania się na jego powierzchni bąbelków powietrza. Tak przygotowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia (po wyrośnięciu przedusić je i tak 2 razy)

  

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin