Piernik.doc

(24 KB) Pobierz
Piernik

                       Piernik

 

 

·        50 dag mąki pszennej

·        20 dag cukru pudru

·        20 dag miodu

·        12 dag masła lub margaryny

·        1 jajo

·        1 dag sody oczyszczonej

·        2 łyżki stołowe przypraw korzennych

 

 

 

Mąkę wymieszać z sodą, zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy, cukier masło i jajo. (Miód można wcześniej podgrzać razem z cukrem i przyprawami, a potem przestudzić i połączyć z mąką).

 

Zagnieść ciasto jak na pierogi wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.

 

Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i powycinać dowolnego kształtu pierniczki.

Lub grubsze i wycinać foremkami. Tak przygotowane ciasteczka należy piec w mocno nagrzanym piekarniku około 10-15 minut.

 

Należy pilnować żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, bo będą bardzo twarde i z goryczką.

Pierwszego dnia są bardzo twarde, ale będą doskonałe po dwóch,trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci z otoczenia.

Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku, należy tylko pamiętać,żeby wyjąć je na dwa dni przed planowanym spożyciem.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin