Rafaello
Składniki Ciasto:
· 6 jaj
· 3 łyżki oleju
· 1 szklanka cukru
· 1 szklanka mąki pszennej
· 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 olejek śmietankowy
· 1 łyżka octu
Białka ubić na sztywną pianę , dodać żółtka i dalej ubijać, następnie dodać resztę składników, dokładnie wymieszać i piec w temp. 170 stopni ok 15 -18 minut.
Składniki masa:
· 2 szklanki mleka
· 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
· 2łyżki mąki pszennej
· ¾ szklanki cukru
Zagotować.
· 1żółtko
· 1olejek śmietankowy
· 1 kostka margaryny
· 100 g. wiórków kokosowych
Odlać pół szklanki mleka rozpuścić w nim mąkę. Pozostałe mleko zagotować, wsypać cukier i rozpuszczoną w mleku mąkę ( ugotować budyń).
Do rozmiksowanej margaryny dodawać schłodzony budyń żółtko i olejek.
Wiórki usmażyć na patelni na złoty Kolor z dwiema łyżkami cukru i jedną łyżką masła oraz połową olejku śmietankowego.
Przekładać: Biszkopt-masa –biszkopt -masa –wiórki.
zakalec125