Żołądki inaczej
Żołądki inaczej - składniki
1 kg żołądków kurzych
3 średnie cebule
3 kolorowe świeże papryki
20 dag boczku wędzonego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka zielonego groszku
malutki słoiczek przecieru
przyprawy według uznania
Żołądki inaczej - sposób przygotowania
Żołądki gotujemy w wywarze z kostki rosołowej ok 1 godz.Po wystygnięciu kroimy w paski ok 1cm W tym samym czasie na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony boczek i cebulkę również pokrojoną w prążki. Cebulka jest już z boczkiem podsmażona, więc dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. To wszystko razem podsmażamy ok 2-3 minut i dodajemy żołądki. Przyprawiamy do smaku według uznania: sól, pieprz, może być wegeta i na samym końcu przecier pomidorowy - wszystko jeszcze gotujemy na małym ogniu. Jeżeli stwierdzimy, że przywiera dodajemy trochę wody i gotujemy jeszcze ok 5 minut.
SMACZNEGO!
lew72