Lasagne wegetariańska.odt

(13 KB) Pobierz

      Lasagne wegetariańska

 

 

Składniki:

       Makaron do lasagne

       10 plastrów

       serekwytrawny Bieluch lub Turek ok. 0,5 kg

       4 jajka na twardo

       żółty ser 30 dkg

       Składniki do pasty pomidorowej:

       Dwie duże cebule

       1 koncentrat pomidorowy

       sól

       pieprz

       majeranek

       czosnek

       oregano

       bazylia

       papryka słodka

       papryka ostra

       vegeta

       zioła prowansalskie

       oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pasta pomidorowa: kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą, dolewamy po trochu wody, aby cebula się nie przysmażyła, tylko przeszkliła. W trakcie duszenia wlewamy koncentrat pomidorowy do miski i dodajemy 4 - 5 ząbków startego czosnku, szczyptę majeranku, oregano, bazylię, paprykę łagodną

i ostrą, vegetę i pieprz. Gdy cebula będzie miękka, dodajemy do niej koncentrat z przyprawami i podsmażamy, aż zgęstnieje. Następnie rozgniatamy jajka, ścieramy żółty ser na drobnych oczkach tarki. Do białego serka dodajemy drobno starty czosnek, troszkę soli oraz troszkę ziół prowansalskich, serek wykorzystamy do samej lazanii, jak i później jako dodatek do gotowej potrawy. Makaron, przed układaniem warstw, namaczamy w ciepłej wodzie - zrobi się elastyczny i nie będzie twardy po pieczeniu. Przygotowanie warstw: najlepiej położyć makaron na dłoni

i smarować go serkiem z czosnkiem, następnie posypujemy serek jajkiem, jajko smarujemy pastą pomidorową, a na koniec posypujemy wszystko żółtym serem. W ten sposób tworzymy wszystkie warstwy, oprócz górnej, ostatnią warstwę smarujemy białym serkiem, posypujemy żółtym serem i oregano. W ten sposób robimy dwie lazanie, każda po 5 warstw, i wkładamy je do żaroodpornego naczynia, którego spód polewamy oliwą i przykrywamy naczynie pokrywą. Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C i pieczemy ok. 20 - 30 min., do momentu rozpuszczenia się żółtego sera. Gdy potrawa jest gotowa, wyjmujemy ją na talerze, obok kładziemy serek z czosnkiem i mamy wspaniale pachnący obiad. Żeby wszystko dobrze się w żołądku ułożyło, dobrze jest podać lampkę dobrego czerwonego wina. Jest to bardzo smaczna potrawa.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin