arkusz zagrożeń-napoje.doc

(36 KB) Pobierz
Reastauracja „U KRYSTYNY”

Reastauracja „U KRYSTYNY”

ul. Górska 23

34-120 Andrychów

Arkusz identyfikacji zagrożeń

napoje alkoholowe, napoje zimne bezalkoholowe, napoje gorące

Z.4.4.5.9.

Egzemplarz nr 1

Strona 1 z 1

Data: 04.10.2007.

Wydanie 01 / 2007

Podpis

Data

Opracował:

Paweł Nowak

 

 

Zatwierdziła:

Jan Nowak

 

 

Nr etapu w schemacie

 

Zagrożenie

Środki umożliwiające kontrolę zagrożenia

Drzewo decyzyjne

 

Etap procesu (nazwa)

Rodzaj (F, M, Ch)              i charakter

Przyczyny

Procedury i instrukcje

Działania zapobiegawcze

Pyt. 1

Pyt. 2

Pyt. 3

Pyt. 4

Nr CCP

1

2

3

4

5

6

1

Przyjęcie towaru

Ch – chemiczne

 Ze środowiska, nieprawidłowe zabiegi agrotechniczne, nieprawidłowy transport itp.

Instrukcja przyjęcia towaru oraz sposób magazynowania

( księga GHP)               

Sprawdzenie stosownych specyfikacji, oznakowania

Ocena wizualna, dobór odpowiedniego dostawcy

TAK

 

NIE

 

 

 

NIE

 

 

-

-

2

Przechowywanie napojów, herbaty, kawy itp. w magazynie „suchym”

Ch – chemiczne

Zawilgocenie, zagrzybienie magazynu

Instrukcja kontroli warunków magazynowania żywności

Ocena wizualna

TAK

 

NIE

 

 

 

NIE

 

 

-

-

3

 

Umieszczenie napojów, koncentratów napojów w bufecie

Ch – chemiczne

Zawilgocenie

Instrukcja kontroli warunków przechowywania żywności

Ocena wizualna

TAK

 

NIE

 

 

 

NIE

 

 

-

-

 

4

 

 

Przyrządzanie napojów

M – drobnoustroje

Ch – zanieczyszczenia chemiczne

Przeterminowane napoje, użycie nieprawidłowo przechowywanych otwartych soków itp.

     Z wody, z dodatków (cytrusy)

 

Instrukcja kontroli jakości stosowanych komponentów „napojów

Instrukcja kontroli jakości wody oraz instrukcja mycia owoców cytrusowych

Ocena wizualna.

Przestrzeganie częstotliwości badania wody

TAK

 

NIE

 

 

 

NIE

 

 

-

-

5

 

Serwowanie

M – drobnoustroje

F – ciała obce (włosy itp.)

Niewłaściwa higiena pracownika, niewłaściwe warunki higieniczne procesu

Instrukcja utrzymania higieny osobistej pracowników oraz stanowiska pracy

 

Przestrzeganie instrukcji.

TAK

 

 

NIE

 

 

 

 

NIE

 

 

-

 

-

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin