Nalewki.rtf

(177 KB) Pobierz
Alojzy Cerski

Alojzy Cerski

 

Koktajle, nalewki, wina, miody i piwa

domowym sposobem

 

Mówi się, że my Polacy pijemy za dużo. Wyprzedzają nas wprawdzie inne nacje, lecz rzecz w tym, że pijemy zbyt mocne wysokoprocentowe alkohole i nader często niestety się upijamy. W zwalczaniu alkoholizmu nie chodzi o pełną abstynencję, o wyrzeczenie się w ogóle picia, lecz o jego kulturę, zbyt u nas jeszcze niską.

Nie należy się upijać. Lepiej smakować napoje, których składnikiem jest alkohol.

Wiedzieli już o tym ludzie najstarszych kultur. Wiedzą i dziś najwyżej cywilizowane społeczeństwa. Zwykłą wódkę zastępują winem, miodem, nalewkami na owocach, a zwłaszcza mieszanymi napojami z dodatkiem alkoholu.

Jak sporządzać takie napoje, wina, miody, nalewki?

Jak do tego wykorzystać krajową obfitość owoców?

Jak w sposób prosty przyrządzać w domu koktajle wzorem standardowych światowych i krajowych receptur barmańskich?

Niech służy temu przedstawiony wybór receptur od legendarnej pani Ćwierciakiewiczowej po panią Gumowską oraz przepisów stosowanych przez najlepszych barmanów najbardziej znanych lokali gastronomicznych Polski, Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Kanady, Republiki Federalnej Niemiec, NRD, radzieckiej Litwy, Ukrainy i Rosji, wsparty o krajowe opracowania sposobów przyrządzania napojów alkoholowych, których źródła podano w załączonej bibliografii.

Uproszczone, dostosowane do aktualnych warunków krajowych i możliwości domowych przepisy - zapewniając, że nie ma w nich nic trudnego, a efekty są naprawdę smaczne.

poleca Alojzy Cerski

 

Koktajle i inne napoje mieszane

 

1. Na wódce i likierach

 

Ali Baba

Zmieszać w szeikerze lub zamkniętym naczyniu z 2-3 kostkami lodu dwa kieliszki żytniej wódki (lub wyborowej) z 4 kieliszkami wermutu i połową kieliszka likieru imbirowego oraz łyżeczkę soku z cytryny. Przecedzić od lodu i wlać do kieliszków koktajlowych.

 

Alter Dinner

25 ml prunelki lub likieru śliwkowego (śliwowicy) 25 ml wiśniówki, sok z połowy cytryny zmieszać z 3-4 kostkami lodu w szeikerze. Odcedzić od lodu i udekorować kieliszek plasterkiem cytryny.

 


Bachus

Dwa kieliszki wiśniówki lub nalewki wiśniowej zmieszać z 3 kieliszkami wermutu i 3 kostkami lodu. Odcedzić i podawać z kawałkiem moreli lub brzoskwini.

 

Bałałajka

25 ml (kieliszek) czystej wódki, 25 ml cointreau lub curacao-orange, 25 ml soku cytrynowego zmieszać w szeikerze z lodem. Nie odcedzać! Wlać do większego kieliszka. Dodać słomkę. Kieliszek udekorować plasterkiem cytryny lub plasterkiem zielonego ogórka (ze skórką!) na szpadce.

 

Barbakan

W szeikerze zmieszać 40 ml wódki, 20 ml krupniku (wódki na miodzie), 20 ml soku owocowego z 3 kostkami lodu. Odcedzić, podawać ze słomką.

 

Black Russian

Zmieszać w dużej szklance 50 ml czystej wódki z 50 ml likieru kawowego. Przelać do kieliszka udekorowanego plasterkiem cytryny lub skórką cytrynową.

 

Blond Syrenka

Do dużej szklanki wlać kieliszek śmietany, kieliszek wiśniówki i kieliszek likieru kawowego silnie mieszając. Oziębić w lodówce. Podawać z wiśnią.

 

Czerwony flip

Zmieszać z lodem w szeikerze 50 ml curacao z 1 jajkiem i łyżeczką cukru. Odcedzić do dużego kieliszka do wina. Posypać utartą gałką muszkatołową. Dolać ostrożnie 25 ml czerwonego wina. Nie mieszać. Podawać z 2 słomkami.

 

Daddy

Mały kieliszek czystej wódki, tyle samo curacao-orange, soku cytrynowego i białko z połowy jajka zmieszać silnie w szeikerze z lodem. Odcedzić od lodu, podawać w kieliszku-koktajlowym udekorowanym cukrem (tzw. crusta: brzeg kieliszka posmarowany sokiem cytrynowym i osypany cukrem). Można dodać oliwkę na szpadce.

 

Dolores

Kieliszek 25 ml czystej wódki, 25 ml wiśniaku, 25 ml wytrawnego wermutu zmieszać z lodem w szeikerze. Odcedzić od lodu. Podawać z plasterkiem cytryny.

 

Gośka

Likier miodowy drambuie lub krupnik (wódkę na miodzie) 25 ml zmieszać z 50 ml soku pomarańczowego, 3 kostkami lodu, łyżeczką campari lub wódki żołądkowej gorzkiej. Odcedzić od lodu. Podawać w kieliszku koktajlowym ozdobionym cukrem (crusta) wraz z kawałkiem pomarańczy na szpadce.

 


Grasshopper I

Zmieszać silnie z lodem 25 ml (kieliszek) likieru kakaowego z 25 ml likieru miętowego i 25 ml śmietany lub skondensowanego mleka niskosłodzonego. Odcedzić. Podawać z 2 słomkami.

 

Grasshopper II

Zmieszać w kieliszku nalewając ostrożnie (najlepiej po grzbiecie odwróconej łyżeczki) dwa likierowe kremy: miętowy i kakaowy (po 25 ml), aby uzyskać tęczowy płyn. Podawać ze słomką w kieliszku od wódki.

 

Kangur

50 ml czystej wódki, 25 ml słodkiego wermutu (może być biały lub czerwony), łyżeczkę orzechówki lub angielskiej gorzkiej wódki zmieszać z lodem w szeikerze. Odcedzić od lodu. Podawać w kieliszku udekorowanym plasterkiem cytryny.

 

Klubowy

W dużej szklance zmieszać 50 ml Soplicy, 25 ml soku z czarnej porzeczki z lodem. Odcedzić. Podawać w kieliszku koktajlowym ze słomką i skórką z cytryny.

 

Kozacki

Zmieszać z lodem 50 ml czystej wódki (najlepiej rosyjskiej) z 25 ml portweinu. Odcedzić od lodu. Podawać z 2 słomkami w kieliszku udekorowanym plasterkiem świeżego ogórka (ze skórką!).

 

Krwawa Mery (Bloody Mary)

„Pięćdziesiątkę” czystej wódki zmieszać z lodem w szeikerze ze 100 ml soku pomidorowego, 15 ml soku cytrynowego dodając 5 kropli sosu warcesterskire lub maggi, szczyptę soli i pieprzu. Odcedzić. Podawać w wysokiej szklance ze słomką i mieszadełkiem.

 

Liberty

40 ml czystej wódki, 20 ml rumu, łyżeczkę soku cytrynowego zmieszać z lodem w szeikerze. Odcedzić i podać z plasterkiem cytryny.

 

Londyńska mgła

Zmieszać z lodem 40 ml likieru miętowego z 40 ml anyżówki oraz łyżką angastury lub gorzkiej wódki. Odcedzić

 

Marek

W szeikerze zmieszać z lodem 20 ml ajerkoniaku, 20 ml likieru bananowego z 40 ml soku pomarańczowego. Odcedzić. Podawać w kieliszku z wiśnią na szpadce. Można też wlać do dużej szklanki i uzupełnić oranżadą.

 


Marta

Silnie zmieszać z lodem 20 ml likieru miętowego, 20 ml śmietanki lub mleka skondensowanego, 20 ml soku ananasowego. Odcedzić. Podawać z wiśnią lub kawałkiem ananasa w kieliszku udekorowanym cukrem (crusta).

 

Ognisty

1/4 kieliszka wytrawnego wermutu, 1/4 kieliszka jałowcówki lub jarzębiaku, 1/4 kieliszka soku z grapefruitu, 1/4 kieliszka wody mineralnej - wszystkie składniki dobrze wychłodzone wlać do kielicha na plasterek cytryny i kostkę lodu (kolejność: sok, alkohole, woda gazowana). Podawać zaraz do spożycia.

 

Optymistyczny

Zmieszać z lodem w szeikerze 20 ml żytniej wódki, 20 ml curacao, 20 ml soku cytrynowego. Odcedzić. Wlać do większego kielicha i dopełnić zimną coca colą lub pepsi colą. Podawać z 2 słomkami.

 

Owocowy flip

Zmieszać z lodem w szeikerze 20 ml wiśniówki, 40 ml białego wina, l żółtko z łyżeczką cukru. Po spienieniu odcedzić od lodu. Podawać w wysokim kieliszku z truskawką lub wiśnią w środku (mogą być mrożone). Oprószyć cynamonem. Dodać słomkę i łyżeczkę.

 

Patrice

Silnie zmieszać z lodem 20 ml likieru kakaowego, 20 ml curacao-orange i 20 ml śmietany lub skondensowanego mleka. Odcedzić od lodu. Podawać ze słomką.

 

Porterowy flip

Przyrządzić w szeikerze z lodem 40 ml porteru, 20 ml czystej wódki, dodać łyżkę soku cytrynowego, l jajko i łyżeczkę cukru. Silnie wstrząsnąć. Odcedzić. Podawać ze słomką i oliwką na szpadce.

 

Polarny

Kieliszek czystej wódki (40 ml) zmieszać w szeikerze z 20 ml likieru miętowego. Podawać z kostkami lodu i połową plasterka cytryny w udekorowanym cukrem pudrem (crusta) kieliszku

 

Róża Warszawy

„Pięćdziesiątka” czystej wódki, 25 ml wiśniówki, 15 ml curacao-orange lub cointreau, łyżeczkę nalewki ziołowej zmieszać w szeikerze z lodem. Odcedzić i podawać w kieliszku z wiśnią.

 

Rycerski

50 ml czystej wódki, 25 ml wytrawnego wermutu, 2 łyżki curacao-orange lub cointreau, łyżeczkę campari zmieszać z lodem. Odcedzić od lodu i podawać ze skórką cytrynową.


Screwdriwer

„Pięćdziesiątkę” czystej wódki zmieszać w dużej szklance z lodem i 100 ml soku pomarańczowego. Odcedzić od lodu, wlać do wysokiej szklanki. Dodać 2-4 kostki lodu i udekorować plasterkiem pomarańczy.

 

Śnieżyca crusta

W szeikerze zmieszać z drobno poduczonym lodem 20 ml wódki myśliwskiej, 20 ml gold-wasser z 20 ml soku cytrynowego. Dodać łyżkę nalewki ziołowej, łyżkę wiśniówki i łyżeczkę cukru pudru. Odcedzić częściowo przepuszczając drobno pokruszony lód do kieliszka udekorowanego cukrem (crusta). Podawać ze skórką cytrynową i 2 wiśniami.

 

Tempter

Kieliszek (25 ml) likieru brzoskwiniowego zmieszać z takim samym kieliszkiem portweinu z lodem. Odcedzić. Podawać z kawałkiem brzoskwini.

 

Warszawski

Czterdzieści mililitrów Soplicy zmieszać z lodem w dużej szklance wraz z 40 ml soku pomarańczowego. Odcedzić i podawać z wiśnią.

 

Wiedeński

Zmieszać w szeikerze z lodem 20 ml wermutu, 20 ml curacao, 10 ml wiśniówki i 20 ml śmietany. Odcedzić. Podawać w kieliszku koktajlowym z 2 słomkami.

 

Wołżański

25 ml czystej wódki, 25 ml wiśniówki, 25 ml portweinu zmieszać z lodem w szeikerze. Odcedzić od lodu. Podawać z plasterkiem zielonego ogórka (ze skórką) na szpadce.

 

Węgierski flip

Zmieszać z lodem w szeikerze 40 ml palinki (węgierska wódka), 20 ml ketchupu i 1 żółtko. Odcedzić od lodu. Przelać do kieliszka koktajlowego. Oprószyć szczyptą mielonej czerwonej papryki. Na kieliszku położyć nadziany na szpadkę plasterek paprykowanej słoniny.

 

Wódka crusta

Przyrządzić w szeikerze z lodem kieliszek wódki (40 ml), 20 ml wiśniówki z łyżką nalewki ziołowej i łyżką soku cytrynowego. Odcedzić. Podawać w kieliszku udekorowanym cukrem (crusta), skórką cytrynową, kostką lodu i 2 wiśniami na szpadce.

 

Wódka flip

„Pięćdziesiątkę” czystej wódki zmieszać z lodem, 20 ml soku pomarańczowego i 1 jajkiem z łyżeczką cukru. Odcedzić od lodu. Podawać ze słomką.


Wytrawny koktajl

Do kieliszka wlać sok pomidorowy (3/4 pojemności). Włożyć do soku związane w gazie i zmielone na proszek po 2 ziarenka jałowca, angielskiego ziela, gorzkiego pieprzu, odrobinę cynamonu i 1 goździkiem. Trzymać przez kilka godzin w soku, następnie wyjąć i wiać do kielicha z kostką lodu i 40 ml mocnej wódki

 

Zagłoba

„Pięćdziesiątkę” krupniku lub wódki na miodzie zmieszać w szklance z lodem, dodać 20 ml jarzębiaku i 50 ml soku z czarnej porzeczki. Odcedzić od lodu. Podawać w szklance z nowymi 2 kostkami lodu wraz ze słomką.

 

Ziołowy flip

Przyrządzić w szeikerze z lodem 40 ml żołądkowej gorzkiej wódki z 40 ml śmietany lub skondensowanego mleka, dodać łyżkę syropu miętowego, jedno jajko i łyżeczkę cukru. Silnie zmieszać i potem odcedzić od lodu. Podawać w kieliszku koktajlowym oproszone pieprzem ziołowym.

 

2. Na ginie lub jałowcówce

 

Aleksander kanadyjski

Kieliszek ginu, 3/4 kieliszka śmietany, 3/4 likieru kakaowego zmieszać w szeikerze z lodem. Odcedzić i wlać do kieliszka koktajlowego.

 

Aleksander angielski

Kieliszek ginu, taki sam kieliszek śmietany i kieliszek likieru kakaowego zmieszać z lodem w szeikerze. Odcedzić i wlać do kieliszka. Różnica w proporcjach kieliszków.

 

Aleksander's Sister

Kieliszek ginu, kieliszek likieru miętowego, kieliszek śmietany zmieszać z lodem w szeikerze. Odcedzić od lodu i wlać do kieliszka koktajlowego.

 

Blood hound

Zmieszać w szeikerze z kostkami lodu, 40 ml ginu, 25 ml wytrawnego wermutu, dolać trochę wiśniówki. Rozgnieść 2 truskawki i zmieszać z odcedzonym napojem. Podawać w kieliszku ze słomką i łyżeczką.

 

Bronx

Zmieszać 40 ml ginu lub jałowcówki z 20 ml słodkiego i 20 ml wytrawnego wermutu oraz 20 ml soku pomarańczowego z lodem w szeikerze. Odcedzić od lodu. Podawać w dużym kieliszku ozdobionym plasterkiem pomarańczy.

 

Caruso

Kieliszek ginu lub jałowcówki, kieliszek likieru miętowego, kieliszek wytrawnego wermutu (równe porcje) zmieszać z kostkami lodu. Odcedzić. Kieliszek udekorować plasterkiem cytryny i podawać ze słomką.


Casino

Zmieszać w szeikerze z kostkami lodu 40 ml ginu, 20 ml maraschino lub likieru wiśniowego, bądź wiśniówki, 20 ml soku cytrynowego. Dodać kilka kropli orange bitters. Odcedzić od lodu. Podawać w kieliszku ze słomką i wiśnią na szpadce.

 

Clover Club

Silnie wymieszać 40 ml ginu, 20 ml soku malinowego, soku z połówki cytryny z białkiem połowy jajka. Odcedzić. Podać ze słomkami.

 

Cytrusowy

Zmieszać w szeikerze z lodem 40 ml ginu, dodać 5 kropli nalewki ziołowej lub angaustry, 5 kropli orange bitters. Podawać po odcedzeniu w kieliszku z kawałkiem skórki cytrynowej.

 

Gin Rickey

W dużej szklance wycisnąć sok z połówki cytryny, włożyć skórkę z cytryny, dodać 2 lub 3 kostki lodu, półtora kieliszka ginu i wody sodowej do smaku.

 

Golden Martini

1/4 kieliszka wytrawnego wermutu, 3/4 kieliszka ginu zmieszać z lodem w szeikerze. Odcedzić i wlać w koktajlowy kieliszek. Można zamiast mieszanki z wermutem ostudzić w szeikerze z lodem sam gin.

 

Grapefruit koktajl

Zmieszać w szeikerze kieliszek ginu z kieliszkiem soku grapefruitowego, łyżeczkę soku cytrynowego i 3 kostkami lodu. Odcedzić i podać ze słomką oraz kawałkiem skórki cytrynowej.

 

Grapefruit flip

Przyrządzić w szeikerze mocno wstrząsając z lodem 40 ml ginu z 40 ml soku grapefruitowego dodając łyżkę curacao, 1 jajko i 2 łyżeczki cukru. Odcedzić od lodu do wysokiego kieliszka do wina. Osypać utartą-skórką cytrynową. Podawać z 2 słomkami.

 

Hawajski

Kieliszek (25 ml) ginu lub jałowcówki, tyleż samo soku pomarańczowego, odrobinę likieru curacao zmieszać z lodem w szeikerze. Odcedzić. Podawać w kieliszku ozdobionym skórką pomarańczową wraz ze słomką.

 

Houla—Houla

Zmieszać z lodem 40 ml ginu, 25 ml soku i ananasowego. Odcedzić. Na dno kieliszka położyć plasterek ananasa. Podawać ze słomką i łyżeczką.

 

Houla—Houla II

Dwa kieliszki ginu, kieliszek curacao—orange i kieliszek soku z pomarańczy zmieszać z lodem. Odcedzić. Podawać w kieliszku koktajlowym.


Kawowy

Wymieszać w dużej szklance 20 ml ginu (jałowcówki) z 20 ml wiśniówki i 40 ml mocnego naparu kawy (ostudzonego) z łyżeczką cukru pudru. Odcedzić. Podawać w kieliszku ze słomką.

 

Martini Dry I

Do dużej szklanki wlać 50 ml ginu lub jałowcówki, 25 ml wytrawnego wermutu (może być Martini), dodać 2 kostki lodu. Wymieszać. Odcedzić. Podawać ze słomką i oliwką na szpadce. Amerykański sposób przyrządzania tego koktajlu różni się proporcjami: 3 części ginu — 1 część wina.

 

Martini Dry II

Dwa kieliszki ginu lub kieliszek myśliwskiej wódki, kieliszek wermutu i 1 łyżkę pomarańczówki gorzkiej — zmieszać wszystko z kostkami lodu. Przecedzić. Podawać z plasterkiem cytryny lub oliwką na szpadce.

 

Martini Sweet

Przyrządzić jak Martini Dry I z tym, że bierze się wermut słodki, a zamiast oliwki podaje wiśnię na szpadce.

 

Miami Specjal

Dwa kieliszki ginu, kieliszek wermutu, 2 kieliszki soku ananasowego, dwie łyżeczki curacao orange zmieszać w szeikerze z lodem. Odcedzić od lodu. Podać z plasterkiem cytryny bez skórki.

 

Negroni

25 ml ginu, 25 ml słodkiego wermutu, 25 ml campari (likieru ziołowego) wymieszać z lodem. Odcedzić od lodu. Podawać w kieliszku ozdobionym zaciętym plastrem cytryny.

 

Orange Blossom

Zmieszać i ochłodzić lodem w szeikerze 40 ml ginu, 40 ml soku pomarańczowego, odrobina soku malinowego. Odcedzić i rozlać do kieliszków ozdobionych cukrem (crusta). Na powierzchni położyć cienki plasterek pomarańczy wbity na szpadkę.

 

Parisien

Kieliszek (25 ml) ginu, tyle samo wytrawnego wermutu oraz kieliszek likieru Cassis lub innego likieru owocowego) wymieszać z lodem. Przecedzić. Podawać ze słomką. Można dekorować oliwką na szpadce lubi wiśnią.

 

PinkLady

50 ml ginu, 20 ml soku malinowego, 2 kostki lodu, białko z połowy jajka silnie wymieszać w szeikerze. Odcedzić od lodu. Kieliszek wyłożyć plasterkiem cytryny.

 


Princess Mary

Kieliszek (25 ml) ginu, kieliszek likieru kakaowego, kieliszek śmietany, 3 kostki lodu. Wszystko silnie zmieszać w szeikerze. Podawać w kieliszku do wina udekorowanym cukrem (crusta) wraz ze słomką.

 

The Seabreeze

W dużej szklance zmieszać półtora kieliszka ginu z trzema kostkami lodu. Dolać toniku i włożyć plasterek cytryny.

 

Silver Jubilee

Mocno ochłodzić kostkami lodu w szeikerze 40 ml ginu, 20 ml likieru bananowego, 20 ml śmietany. Odcedzić od lodu. Podawać w kieliszkach koktajlowych udekorowanych cukrem (crusta).

 

Tom Collins

Sok z jednej cytryny, łyżeczkę cukru, półtora kieliszka ginu (35 ml) zmieszać, z kostkami lodu w wysokiej szklance. Dolać wody sodowej do smaku.

 

White Lady

Zmieszać z lodem do spienienia 40 ml ginu, 20 ml likieru pomarańczowego (Cointreau) lub cytrynówki, dodając sok z połówki cytryny i białko z połowy jajka. Odcedzić od lodu. Podawać w kieliszku ozdobionym cukrem (crusta) ze słomką. Można dodać wiśnię lub maraskę na szpadce.

 

Za Za

W dużej szklance zmieszać i ochłodzić lodem 25 ml ginu, 25 ml francuskiego aperitifu Dubonnet lub jugosłowiańskiego Isola Bella, odrobinę nalewki ziołowej (augostury). Odcedzić od lodu. Podawać z wiśnią na dnie kieliszka.

 

3. Na koniaku, winiaku lub brandy

 

Aleksander

Zmieszać silnie w szeikerze kieliszek koniaku lub brandy, 25 ml likieru kakaowego, 25 ml śmietany lub skondensowanego mleka z kostkami lodu. Odcedzić. Piankę na kieliszku oprószyć szczyptą kakao.

 

B and B

Mały kieliszek koniaku połączyć w dużym kieliszku likierowym z małym kieliszkiem likieru ziołowego (francuską Benedyktynką, krajowym Refektorium lub Bernardynką). Podawać z łyżeczką oraz ze słomką. Można dołożyć kostkę lodu.

 

Black Jack

Wystudzić 40 ml mocnego naparu kawy. Zmieszać bez lodu w dużej szklance z 20 ml wiśniówki i 20 ml koniaku. W wysoki kieliszek do szampana wsypać drobno rozbity lód do połowy i na to nalać zmieszany napój. Podawać z 2 słomkami.


Brandy crusta

W dużej szklance zmieszać z lodem 75 ml brandy z łyżką nalewki ziołowej lub angustrą, dodać 2 łyżki wiśniówki lub maraschino. Odcedzić od lodu. Podawać z plastrem cytryny i 2 wiśniami w kieliszku udekorowanym cukrem (crusta).

 

Chicago

50 ml koniaku z odrobiną likieru pomarańczowego lub curacao zmieszać w szeikerze z lodem dodając 4 krople angostury lub wódki żołądkowej gorzkiej. Odcedzić. Wlać do wysokiej szklanki. Uzupełnić 100 ml szampana. Podawać z 2 słomkami.

 

Coffe flip

Zmieszać z lodem w szeikerze 20 ml brandy lub winiaku, 20 ml likieru kawowego, 20 ml naparu kawy (ostudzonego) dodając 1 żółtko i łyżeczkę cukru. Odcedzić od lodu. Podawać przyprószone w kieliszku tartą gałką muszkatołową.

 

Cola—winiak

Do dużego kieliszka włożyć kostkę cukru zalać kieliszkiem winiaku, położyć na to plasterek cytryny i dolać mocno- oziębioną coca lub pepsi colę.

 

Franz Josef

Silnie zmieszać w szeikerze z lodem 40 ml brandy, 20 ml curacao, 40 ml schłodzonego naparu kawy z l łyżeczką cukru i l żółtkiem.' Odcedzić od lodu i podawać z 2 słomkami.

 

Gronowy

120 ml koniaku, 30 ml wermutu, 75 ml soku z winogron zmieszać z kostkami lodu. Podawać w kieliszkach koktajlowych.

 

Harward

Kieliszek (25 ml) koniaku lub winiaku, 25 ml słodkiego wermutu, 2 krople likieru ziołowego lub angastury, szczypta cukru. Zmieszać wszystko z kostkami lodu. Odcedzić. Podawać ze słomką w ozdobionym skórką cytrynową kieliszku.

 

Klasyczny

Zmieszać z lodem w szeikerze 40 ml koniaku, 20 ml curacao, 20 ml maraschino lub wiśniówki, 20 ml soku z cytryny. Odcedzić od lodu. Podawać w kieliszku z brzegiem ozdobionym cukrem (crusta) i skórką cytrynową.

 

Kastylski

Kieliszek brandy lub koniaku, kieliszek białego wina stołowego zmieszać z kostkami lodu. Odcedzić.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin