Wegetarianizm w praktyce.pdf
(
697 KB
)
Pobierz
198055797 UNPDF
Niniejszy
darmowy
ebook zawiera
fragment
pełnej wersji pod tytułem:
"Wegetarianizm w praktyce"
Aby przeczytać informacje o pełnej wersji,
kliknij tutaj
Darmowa publikacja
dostarczona przez
ZloteMysli.pl
Niniejsza publikacja może być kopiowana, oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wyłącznie w formie dostarczonej przez
Wydawcę. Zabronione są jakiekolwiek zmiany w zawartości
publikacji bez pisemnej zgody wydawcy. Zabrania się jej
odsprzedaży, zgodnie z
regulaminem Wydawnictwa Złote Myśl
i
.
© Copyright for Polish edition by
ZloteMysli.pl
Data: 22.05.2006
Tytuł: Wegetarianizm w praktyce (fragment utworu)
Autor: Wojciech Łukaszewski
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Sylwia Fortuna
Skład: Anna Popis-Witkowska
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Złote Myśli s.c.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
WWW:
www.ZloteMysli.pl
EMAIL: kontakt@zlotemysli.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
SPIS TREŚCI
WSTĘP
.
..................................................................................................................5
1. WEGETARIANIZM
.
.............................................................................................9
1.1. Dlaczego warto poznać wegetarianizm?
.
.................................................................17
1.2. ważne rady dla początkujących wegetarian
.
...........................................................23
2. WEGETARIAŃSKIE ZAMIENNIKI
.
....................................................................26
3. NIECODZIENNE, WARTE ZAUWAŻENIA PRODUKTY SPOŻYWCZE
.
.................31
3.1. Wybrane produkty sojowe
.
......................................................................................31
3.2. Niektóre inne produkty
.
..........................................................................................36
3.3. Co jeszcze można jadać?
.
........................................................................................46
3.4. Kilka przydatnych wskazówek i przepisów kulinarnych
.
......................................50
4. POPULARNE TŁUSZCZE
.
..................................................................................58
4.1. Masło
.
.......................................................................................................................60
4.2. Margaryna
.
..............................................................................................................65
4.3. Oleje
.
........................................................................................................................68
5. CHLEB
.
.............................................................................................................77
5.1. Słodkie wypieki
.
.......................................................................................................96
6. SÓL
.
................................................................................................................102
7. ZAGROŻENIA
.
.................................................................................................108
7.1. Manipulacje genetyczne
.
.......................................................................................109
7.2. Szkodliwe czynniki występujące w żywności
.
.......................................................114
7.3. Rośliny trujące
.
.......................................................................................................118
7.4. Oznakowanie żywności
.
.........................................................................................120
7.5. Rekomendujemy optymizm
.
.................................................................................126
8. DODATKI DO ŻYWNOŚCI
.
..............................................................................130
8.1. Dodatki „E”
.
............................................................................................................132
8.2. Inne dodatki nie wymieniane jako “E”
.
................................................................162
9. NAJWAŻNIEJSZE WITAMINY
.
........................................................................166
10. NIEZBĘDNE MINERAŁY
.
...............................................................................172
11. CO TO JEST DIETA?
.
......................................................................................182
11.1. Dietetyka medyczna
.
.............................................................................................184
11.2. Dietetyka pozamedyczna
.
....................................................................................190
12. WEGETARIAŃSKIE PSY?
..............................................................................208
13. PYTANIA I ODPOWIEDZI
.
..............................................................................219
14. ZAKOŃCZENIE
..............................................................................................239
15. WYBRANE PIŚMIENNICTWO I STRONY INTERNETOWE
.
.............................244
WEGETARIANIZM W PRAKTYCE -
darmowy fragment -
kliknij po więcej
Wojciech Łukaszewski
● str.
4
Wstęp
Oto poradnik dla wszystkich zainteresowanych
praktycznymi aspektami szeroko pojętego
wegetarianizmu.
Drogi Czytelniku,
znajdziesz tu mnóstwo informacji dotyczących codziennego
i odświętnego jedzenia. Nie mogliśmy napisać o wszystkim, więc
wybraliśmy kilka, naszym zadaniem kluczowych zagadnień. Jedne
z nich mogą wydawać się banalne, inne bardzo ciekawe, a niektóre
wręcz kontrowersyjne - to zależy od czytelnika. W tej książce zawarte
są tematy często poruszane przez innych autorów, oraz sprawy na
ogół traktowane jak tabu. Na pewno będziesz z niej wielokrotnie
korzystać.
Przeciętnemu współczesnemu człowiekowi jest coraz trudniej
dostatecznie orientować się w sprawach dotyczących żywienia.
A przecież ta sfera stanowi jeden z najważniejszych aspektów
naszego życia. Wszystkie definicje życia podkreślają, że jest ono
nieustannym procesem przemiany materii
1
.
Każdy organizm, od
drobnoustrojów do człowieka, aby żyć potrzebuje energii. W zasadzie
wszystko, co organizm wchłania i przetwarza, można nazwać jego
1
Tutaj nie wdajemy się w skomplikowane definicje biologiczne, filozoficzne, czy
religijne.
Copyright by Wydawnictwo
Złote Myśli
& Wojciech Łukaszewski
WEGETARIANIZM W PRAKTYCE -
darmowy fragment -
kliknij po więcej
Wojciech Łukaszewski
● str.
5
pożywieniem. Dla człowieka szczególne znaczenie ma odżywianie się
w formie, po prostu, codziennego jedzenia i picia. W ten sposób
dostarczamy naszemu ciału niezbędnych składników do jego
regeneracji i transformacji. Statystyczna osoba rocznie zjada prawie
tonę żywności, z czego prawie połowa jest zbędnym i szkodliwym
balastem. Człowiek bez picia może wytrzymać 2 - 4 dni, bez jedzenia
przestaje żyć po 7 - 10 dniach
2
.
Pomijając specjalne sytuacje
(niektóre choroby, chwilowy priorytet „wyższych” zadań, świadoma
głodówka), powinniśmy codziennie jeść oraz pić. I tak czynimy.
Wszyscy nieustannie kupujemy albo dostajemy coś do jedzenia.
Niewielu szczęśliwców może samemu i dla siebie wytwarzać
żywność. Jeśli tak się zdarza, nigdy to nie dotyczy wszystkiego.
Nawet tak zwani samowystarczalni rolnicy kupują wiele gotowych
produktów spożywczych, nie wspominając o dodatkach, które są
potrzebne do wyprodukowania „swojskiej” żywności. We
współczesnym świecie jesteśmy otoczeni przez ekspansywny
przemysł spożywczy wsparty interesami handlowców, reklamami –
i modą, którą sami tworzymy. Co jakiś czas, pojawia się wieść
(sensacyjna plotka), że taki to a taki produkt jest super „zdrowy”,
wręcz leczy prawie wszystkie schorzenia
3
.
Oczywiście owa
„rewelacyjna” wiadomość jest podparta wycinkiem z jakiejś gazety,
albo nazwiskiem popularnej osoby (aktor, sportowiec, polityk).
Rozgłasza się więc, że znany przez wszystkich (najczęściej z telewizji)
2
Mamy na myśli przeciętnych ludzi, przebywających w normalnych warunkach.
Sytuacje ekstremalne zmieniają wymienione liczby, jak zwykle.
3
Gruntowne zbadanie tego zagadnienia mogłoby stanowić podstawę
pasjonującej pracy z zakresu socjologii zdrowia.
Copyright by Wydawnictwo
Złote Myśli
& Wojciech Łukaszewski
Plik z chomika:
MarekMaly
Inne pliki z tego folderu:
dieta-proteinowa.pdf
(1360 KB)
Zdrowa wątroba Bóle wątroby.pdf
(165 KB)
Jak pozbyć się problemów z jelitami.pdf
(150 KB)
Jak pozbyć się uciążliwego bólu stawów i kręgosłupa.pdf
(193 KB)
Łysienie, łysienie plackowate - jak zaradzić.pdf
(240 KB)
Inne foldery tego chomika:
_A-B
_C-D
_E-F
_G-H
11 PRAW
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin