Rolada schabowa w tapenadzie.doc

(35 KB) Pobierz
Rolada schabowa w tapenadzie

Rolada schabowa w tapenadzie

Produkty potrzebne do przepisuProdukty potrzebne do przepisu

Rolada schabowa w tapenadzie

·         360 g czarnych oliwek odsączonych (bez pestek i nie konserwowanych w oliwie)

·         2 ząbki czosnku

·         2 łyżki odsączonych kaparów

·         1 łyżka ostrej musztardy

·         1 łyżka suchego oregano

·         czarny pieprz

·         2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

·         schab:

·         1,2 - 1,4 kg schabu

·         ok. 10 pasków bekonu (tyle, żeby wystarczyło na pokrycie całej rolady)

 

- Tapenadę czyli pastę z oliwek i kaparów już poznaliście. Robiłem ją na pikniku rowerowym. Tym razem tapenada idzie jako nadzienie do rolady schabowej, którą będziemy opiekać w plasterkach boczku, żeby była bardziej soczysta. Pycha na obiad.

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 45 min
Dla 6 osób
Niezbędne: nić do pieczeni

Jak to zrobić:
tapenada
1. Zmiksuj czosnek.
2. Dodaj oliwki, kapary, musztardę i znów zmiksuj na gęstą papkę.
3. Dodaj oregano, pieprz, oliwę i delikatnie wymieszaj.
schab
4. Zdejmij tłuszcz ze schabu.
5. Połóż równo mięso na desce. Przekrój schab wzdłuż dłuższego boku, prowadząc nóż na płasko, 1 cm nad deską, (tak jakbyś włożył nóż w kartki leżącej książki, chcąc rozciąć strony i nie naruszając grzbietu.) Przetnij mięso zostawiając ok. 1,5 cm (to będzie grzbiet książki). Rozłóż dwa płaty jakbyś chciał obejrzeć rozkładówkę. Dolny płat powinien mieć 1 cm grubości.
6. Mięso leży wciąż na płasko. Natnij teraz (ale nie do końca) grubszy płat mięsa tak, jakbyś nożem nacinał i odchylał skrzydełko w okładce.
7. W efekcie tych działań powinieneś otrzymać jeden plaster schabu grubości ok. centymetra.
8. Połóż na mięso folię plastikową i tłuczkiem rozbij je delikatnie.
9. Zdejmij folię, posyp całość samym pieprzem i posmaruj grubą warstwą tapenady.
10. Zroluj plaster schabu z tapenadą jak dywan. Dość ściśle.
11. Weź 4 sznurki o długości 30 cm, zmocz je, żeby się nie skręcały i rozłóż równolegle na blacie w odstępach 3 cm.
12. Na środku sznurków, w poprzek ułóż 4 plastry boczku. Na nich również prostopadle do sznurków połóż schabową roladę. Obłóż ją plastrami boczku ze wszystkich stron. Zawiąż sznurkami, żeby całość nie rozpadła się podczas pieczenia.
13. Na blaszce połóż boczek, a na nim schab. Polej oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 45 min.
14. Wyjmij mięso i ostudź na desce ok. 5 minut.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin