Kalafior w cieście piwnym
Składniki:
· 1 szklanka mąki
· 2 szklanki piwa jasnego
· 1-2 jajka
· sól, ostra papryka w proszku
· 1 kalafior
· olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko i piwo, zmiksować na gładką masę, wsypać szczyptę mielonej papryki wymieszać. Kalafior oczyścić, podzielić na małe różyczki, ugotować na pół miękko, osączyć. Ugotowany kalafior maczać w cieście(nadmiar ciasta osączyć) i smażyć w dużej ilości tłuszczu. Osączyć z nadmiaru tłuszczu(kłaść na papierowy ręcznik), podawać ciepłe. Dodatkiem może być sos pomidorowy. W takim cieście można smażyć różnego rodzaju warzywa, kawałki mięsa lub kurczaka.
MaxonStudio