Lkier kawowy Mocca
Zestaw na 2 litry likieru.730 ml nalewu kawowego,900 g cukru,350 ml wody,350 ml spirytusu o mocy 95ż.Nalew kawowy:100 g swiezo upalonej i zmielonej kawy,1/3 laski wanilii (ok. 1,5 g),2 gorzkie migdaly,850 ml spirytusu o mocy 50ż.1. Sporzadzic nalew: wsypac do sloja kawe, rozdrobniona wanilie i rozgniecionemigdaly. 440 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 420 ml wody i zalac nimwlozone do sloja surowce. Sloj dobrze zakorkowac, macerowac 10-14 dni, mieszajc codziennie jego zawartosc.2. Po zakonczeniu maceracji zlac nalew, dodac spirytus o mocy 95ż i powoli,ciagle mieszajac, wlac do rozpuszczonego w przegotowanej wodzie cukru, poczym odstawic na 3-4 tygodnie. Po tym okresie likier przefiltrowac przez bibule i rozlac do butelek.- Jesli chce sie uzyskac likier o zapachu korzennym, mozna dodac do niego malykawalek cynamonu dlugosci 1 cm i gozdzik. Zamiast gorzkich migdalow moznauzyc olejku migdalowego. W tym celu do spirytusu o mocy 95ż wchodzacego wsklad zestawu nalezy dodac 1-2 krople olejku na litr likieru.
motylek1701