szarlotka.rtf

(1 KB) Pobierz

Opis

 

Pychotka ta moja szarlotka. Szybko się robi, a jeszcze szybciej znika z patery.

Składniki

 

    * mąka pszenna 2 szklanki

    * jajka 5 szt

    * proszek do pieczenia 2 łyżeczki

    * cukier biały kryształ Królewski 1 szklanka

    * margaryna Kasia 1 kostka

    * cukier waniliowy 2 torebki

    * jabłka winne 1 kg

    * cynamon 2 łyżeczki

 

Sposób przyrządzenia

 

Z mąki, 3łżek cukru, proszku do pieczenia, margaryny i żółtek jaj zacieramy ciasto. Ma wyglądać jak kruszonka.2/3 ciasta wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Jabłka zcieramy na tarce i mieszamy z cynamonem. Wykładamy na ciasto. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Powstałą masą zalewamy jabłka. Na to wysypujemy resztę kruszonki. Pieczemy w temperaturze 190-200 stopni około godziny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin