Opis
Pychotka ta moja szarlotka. Szybko się robi, a jeszcze szybciej znika z patery.
Składniki
* mąka pszenna 2 szklanki
* jajka 5 szt
* proszek do pieczenia 2 łyżeczki
* cukier biały kryształ Królewski 1 szklanka
* margaryna Kasia 1 kostka
* cukier waniliowy 2 torebki
* jabłka winne 1 kg
* cynamon 2 łyżeczki
Sposób przyrządzenia
Z mąki, 3łżek cukru, proszku do pieczenia, margaryny i żółtek jaj zacieramy ciasto. Ma wyglądać jak kruszonka.2/3 ciasta wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Jabłka zcieramy na tarce i mieszamy z cynamonem. Wykładamy na ciasto. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Powstałą masą zalewamy jabłka. Na to wysypujemy resztę kruszonki. Pieczemy w temperaturze 190-200 stopni około godziny.
viktoria811