Nalewka wiśniowa.txt

(0 KB) Pobierz
Nalewka winiowa:

 Składniki:
 - 1 kg dojrzałych wini
 - 5 godzików
 - 0,5 l wody
 - 0,5 kg cukru
 - 1 litr spirytusu

Sposób przygotowania:

Winie opłukać i odcedzić, połowę wini wydrylować
- wszystkie razem włożyć do słoja i zalać spirytusem
 (można wódeczkš to nalewka będzie słabsza). 
Z cukru i wody zagotować gęsty syrop i wlać go do wini, 
dodać godziki i dobrze wymieszać. 
Słój szczelnie zamknšć i wystawić w słoneczne miejsce na ok. 2 tygodnie. 
Po tym okresie można jš rozlać do butelek i zakorkować 
lub też ze smakiem i umiarem spożyć.
Smacznego.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin