Nalewka sliwkowa slodkaZestaw na 2 litry wodki o mocy 35ż.1,25 l nalewu ze sliwek,200 ml zaprawy na owocach suszonych i wanilii,500 g cukru,5 ml 10-procentowego roztworu kwasu cytrynowego,100 ml spirytusuo mocy 95ż lub 100 ml przegotowanej wody douzupelnienie objetosci nalewki.Nalew ze sliwek:1 kg sliwek mieszanych: wegierek, renklod, mirabelek,650 ml spirytusu o mocy 95ż,600 ml wodki o mocy 45ż.Zaprawa na owocach suszonych i wanilii:50 g sliwek suszonych bardzo dobrej jakosci,1 laska wanilii,3 krople olejku migdalowego,30 g rodzynkow,200 ml spirytusu o mocy 70ż.1. Sporzadzic nalew ze sliwek: wydrylowac owoce, odkladajac co dziesiata pestke, nastepnie sliwki rozdrobnic i wraz z 1/10 pestek wlozyc do 5 litrowegosloja. 650 ml spirytusu o mocy 95ż zmieszac z 600 ml wodki o mocy 45ż iuzyskanym w ten sposob spirytusem zalac wlozone do sloja owoce. Macerowac3-4 tygodnie, mieszajac 2-3 razy w tygodniu. Po zakonczeniu maceracji nalewzlac do gasiorka.2. Sporzadzic zaprawe na owocach suszonych i wanilii. Wydrylowac sliwki, rozdrobnic je. Rodzynki rozdrobnic. Sliwki, rodzynki i wanilie wrzucic do sloja. 140 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 70 ml przegotowanej wody. Uzyskanym w ten sposob spirytusem zalac wlozone do sloja owoce, dodac 3 kropleolejku migdalowego i szczelnie zamknac sloj. Macerowac 4-6 tygodni, od czasudo czasu mieszajac.3. Do gasiorka z nalewem wlac zaprawe wedlug podanych proporcji, cukier rozpuszczony w niewielkiej ilosci przegotowanej wody, roztwor kwasu cytrynowegoi wszystko dokladnie wymieszac.4. Sprobowac przyrzadzonej wodki i w zaleznosci od smaku dopelnic spirytusemlub przegotowana woda do objetosci 2 l.5. Odstawic na 6-8 tygodni, po czym przefiltrowac i rozlac do butelek.
gregg80