Blok czekoladowy
· Czas: powyżej 60 minut
· Dla ilu osób: od 3 do 4
Blok czekoladowy - składniki
· 1.5 szklanki mleka
· 150 g gorzkiej czekolady 3 żółtka
· 3 jaja
· 100 g mascarpone
· 75 g cukru
· 1 łyżka rumu Stroh (dowolnie)
· trochę masła
Blok czekoladowy - sposób przygotowania
Mleko zagrzać z czekoladą, aż się rozpuści. Żółtka i jaja utrzeć mikserem z cukrem. Zmiksować z mascarpone, połączyć z czekoladowym mlekiem i rumem. Żaroodporną formę cieniutko posmarować masłem, wlać masę. Wstawić do gorącego piekarnika (180 st. C) w kąpieli wodnej (w większym naczyniu napełnionym wodą, tak żeby sięgała do połowy formy z flanem). W dużej formie piec ok. godziny, aż masa stężeje. Można przygotować w małych naczyniach i wtedy piecze się krócej. Ostudzić, okroić i wyłożyć do góry dnem
arnika35