Blok czekoladowy.docx

(13 KB) Pobierz

Blok czekoladowy

 

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Dla ilu osób: od 3 do 4

Blok czekoladowy - składniki

·         1.5 szklanki mleka

·         150 g gorzkiej czekolady 3 żółtka

·         3 jaja

·         100 g mascarpone

·         75 g cukru

·         1 łyżka rumu Stroh (dowolnie)

·         trochę masła

Blok czekoladowy - sposób przygotowania

Mleko zagrzać z czekoladą, aż się rozpuści. Żółtka i jaja utrzeć mikserem z cukrem. Zmiksować z mascarpone, połączyć z czekoladowym mlekiem i rumem. Żaroodporną formę cieniutko posmarować masłem, wlać masę. Wstawić do gorącego piekarnika (180 st. C) w kąpieli wodnej (w większym naczyniu napełnionym wodą, tak żeby sięgała do połowy formy z flanem). W dużej formie piec ok. godziny, aż masa stężeje. Można przygotować w małych naczyniach i wtedy piecze się krócej. Ostudzić, okroić i wyłożyć do góry dnem

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin