{1}{1}23.976 {931}{1026}www.NapiProjekt.pl - nowa jakość napisów.|Napisy zostały specjalnie dopasowane do Twojej wersji filmu. {1028}{1071}Oglądaj legalnie, polecaj i zarabiaj – Vodeon.pl {1075}{1135}Co definiuje pyszny smak? {1144}{1240}Smak jest trudny do zdefiniowania,|prawda? {1279}{1331}Często śnię o sushi. {1340}{1432}Wówczas moja głowa wprost pęka|od pomysłów na nowe smaki. {1467}{1525}Potrafię się obudzić|w środku nocy. {1544}{1646}I obmyślać nowe sushi,|które widziałem w snach. {3236}{3295}DAVID GELB {3357}{3432}Kiedy już raz|zdecydujesz się na swój zawód... {3445}{3616}musisz się w pełni temu oddać. {3640}{3761}Musisz pokochać swoją pracę. {3789}{3838}Nigdy na nią nie narzekać. {3849}{3927}Musisz poświęcić swe życie|by stawać się lepszym. {3940}{3992}To sekret prowadzący do sukcesu... {4000}{4158}i jest to klucz|do bycia właściwie traktowanym. {4362}{4437}Napisałem kilka|przewodników po restauracjach. {4473}{4513}Odwiedziłem każdy sushi bar w Tokio. {4522}{4561}Nikt, nigdy w życiu nie zjadł więcej {4569}{4592}sushi niż ja. {4599}{4636}YAMAMOTO, KRYTYK KULINARNY {4917}{4968}Spośród tysięcy|restauracji, w których jadłem... {4980}{5052}Restauracja Jiro była najlepsza. {5100}{5165}Kiedy odwiedziłem Jiro po raz pierwszy,|byłem zdenerwowany. {5199}{5255}W sumie po latach wizyt,|nadal jestem zdenerwowany. {5574}{5643}Jiro ma bardzo srogi wyraz twarzy,|kiedy przygotowuje sushi. {5651}{5749}To dość obojętne dla osób,|które się spieszą i jedzą szybko. {5767}{5847}Lecz dla osób, które|dość wolno jedzą i rozmawiają... {5855}{5909}Może być to dość stresujące. {6018}{6044}Wszystkie rodzaje sushi u Jiro są proste. {6050}{6094}Na tym się opiera. {6142}{6192}Mistrzowie kulinarni z całego świata|jadający u Jiro pytają... {6205}{6266}“Jak coś tak prostego {6283}{6349}może mieć taką głębie smaku?" {6358}{6415}Jeżeli miałby określić jego sushi|w jednym zdaniu to... {6427}{6504}“Najwyższa forma prostoty prowadzi do sukcesu." {6832}{6859}Przepraszam. {6866}{6881}Tak? {6883}{6932}Czy macie jakąś ulotkę|tej restauracji? {6942}{6965}Nie mamy ulotek. {6973}{7033}Mamy wyłącznie wizytówki.|Mógłbym prosić jedną? {7045}{7075}Tylko jedną. {7110}{7164}Przyjechałem tu aż z Shizuki. {7180}{7211}Masz tu kilka. {7237}{7250}Czy mógłbym dokonać rezerwacji? {7255}{7290}Rezerwacje są tu obowiązkowe. {7297}{7319}Ile wcześniej muszę jej dokonać? {7328}{7341}Z miesięcznym wyprzedzeniem. {7344}{7350}Z miesięcznym? {7353}{7378}Tak. {7401}{7501}Teraz mamy luty,|przyjmujemy rezerwacje wyłącznie na marzec. {7520}{7546}Rozumiem. {7580}{7643}Rezerwacji mogę dokonać|na lunch i obiad? {7655}{7680}Oczywiście, na oba. {7687}{7732}Ceny zaczynają się od 30 tys. yenów|(ok. 1300 zł). {7734}{7762}30,000 yenów? {7770}{7803}Tak, 30,000. {7809}{7821}W porządku {7821}{7877}Rodzaje sushi i ceny są różne... {7889}{7923}zależy od tego co jest obecnie dostępne na targu. {7935}{7951}Rozumiem. {7952}{7994}Dlatego ceny startują od 30 tys. {8000}{8098}Czy można zamówić picie|i przystawki na początek? {8116}{8178}Serwujemy wyłącznie sushi.|Nie mamy przystawek. {8188}{8210}Naprawdę?|- Tak. {8211}{8248}Nie macie innych dań?|- Nie. {8256}{8276}Tylko sushi?|- Tak. {8282}{8292}No dobrze, dziękuję. {8295}{8322}Również dziękuję. {8481}{8517}Dla ludzi szybko jedzących swoje danie,|wystarcza ono na 15 minut. {8521}{8601}Pod tym względem|jest to najdroższa restauracja na świecie. {8614}{8698}Ale ludzie, którzy tu jedzą|twierdzą, że jest ono warte swej ceny. {8941}{9020}YOSHIKAZY, STARSZY SYN JIRO {9038}{9117}Nie staramy się być|ekskluzywni bądź elitarni. {9125}{9261}Metody, których używamy nie są żadnym sekretem. {9293}{9393}Polega to wyłącznie na codziennym wysiłku,|powtarzanym dzień w dzień. {9437}{9568}Są ludzie, którzy|narodzili się z pewnym darem. {9598}{9724}Niektórzy mają wyczulone podniebienie|i węch. {9748}{9855}To właśnie|“wrodzony dar." {9876}{9895}W tej pracy... {9902}{9956}jeżeli traktujesz to serio,|będziesz dobrym restauratorem. {9971}{10086}Ale jeżeli chcesz być najlepszym,|musisz mieć ten "wrodzony talent". {10111}{10161}Reszta to tylko i wyłącznie ciężka praca. {10571}{10635}Powtarza te same czynności codziennie. {10644}{10701}Wsiada nawet do metra|tymi samymi drzwiami. {10822}{10851}Twierdzi,|że nie lubi mieć urlopu. {10858}{10929}Urlop jest zawsze za długi. {10981}{11009}Chce wrócić|tak szybko jak to możliwe. {11017}{11067}To nie do pomyślenia dla zwyczajnych ludzi. {11939}{11953}Smaczne? {11963}{11999}Może zbyt zbite? {12004}{12065}Tak, jest trochę twarde. {12080}{12101}Naprawdę? {12154}{12195}Może dlatego, że ryba jest zbyt młoda. {12257}{12288}Ale twardość jest w sumie w porządku. {12298}{12327}Jeżeli jest niedobre|nie możesz tego serwować. {12336}{12394}Musi być lepsze niż poprzednio. {12408}{12460}Dlatego zawsze próbuję jedzenie|zanim je podam. {12478}{12572}NAKAZAWA, STARSZY UCZEŃ {13066}{13087}Nie zamarynowało się dostatecznie. {13094}{13130}Smakuje zbyt oleisto. {13387}{13425}To również nie smakuje prawidłowo. {13533}{13556}Ile to się marynowało? {13566}{13595}Około pięciu godzin. {13634}{13664}Włoż to z powrotem. {13670}{13692}Wszystko musi przejść tym smakiem. {13697}{13724}Zamarynujmy to|jeszcze dłużej w occie. {13730}{13770}Tak włożmy to do octu. {13776}{13798}Musi się dłużej marynować. {13799}{13845}Włoż do soi i octu. {13849}{13913}Tamto też. {13943}{13970}Spróbujmy ostatni raz. {13977}{14002}Okej {14383}{14428}Widziałem wielu kucharzy,|którzy są wobec siebie krytyczni... {14442}{14493}lecz nigdy nie widziałem kucharza,|który jest dla siebie tak surowy. {14506}{14566}Ustanawia sobie żelazne zasady. {14779}{14808}Zawsze spogląda naprzód. {14833}{14876}NIGDY nie jest zadowolony ze swojej pracy. {14911}{14990}Zawsze poszukuje metod, by|jego sushi było coraz lepsze, {15005}{15048}Szlifuje swoje umiejętności. {15055}{15114}Nawet teraz, jest to jedyne o czym myśli|cały dzień, codziennie. {15257}{15359}Każdy kucharz powinien cechować się|pięcioma atrybutami {15370}{15442}Po pierwsze, powinien traktować pracę|bardzo poważnie... {15452}{15526}i ciągle pracować|na najwyższym poziomie. {15587}{15686}Po drugie, powinien chcieć|ciągle pracować nad samym sobą. {15755}{15794}Trzeci jest porządek i czystość. {15913}{15980}Jeżeli w restauracji jest brudno, {15987}{16033}jedzenie nie będzie smakować dobrze. {16063}{16086}Czwarta jest... {16094}{16133}Niecierpliwość. {16138}{16334}Powinien być lepszym liderem|niż współpracownikiem. {16393}{16536}Jest uparty,|chce by wszystko było po jego myśli. {16556}{16585}I w końcu... {16587}{16627}Dobry kucharz jest pasjonatem. {16637}{16680}Jiro łączy w sobie wszystkie 5 cech. {16791}{16815}Jest absolutnym perfekcjonistą. {16817}{16854}Jedyna różnica między Jiro teraz,|a Jiro sprzed 40 lat... {16859}{16891}to fakt, iż przestał on palić. {16906}{16944}Poza tym nic się w nim nie zmieniło. {17351}{17442}MIZUTANI, DAWNY UCZEŃ JIRO {17470}{17566}Kiedy byłem jego uczniem,|Jiro nie był jeszcze sławny. {17579}{17618}Lecz zawsze pracował bardzo ciężko. {17626}{17693}Brał wolne jedynie,|jeżeli było to święto narodowe. {17706}{17798}Inną sytuacją kiedy byłby nieobecny, {17814}{17859}to sytuacja losowa|jak np. pogrzeb. {17902}{17936}Ale nie zamknął by restauracji. {17950}{18023}Powiedziałbym wtedy do klientów: {18030}{18088}“Jiro jest teraz na pogrzebie,|więc dzisiaj ja jestem kucharzem." {18102}{18264}Pracowałem ciężko, więc nie żałuję. {18291}{18292}Naprawdę. {18300}{18372}Jeżeli Jiro żałuje,|znaczy, że jest szalony! {18383}{18448}Współczuję jego synowi. {18491}{18559}Powinien mu pozwolić przejąć biznes. {18585}{18605}Nie sądzisz? {18650}{18683}Yoshikazu ma już 50 lat. {18692}{18729}Tak, jest tylko 12 lat młodszy|ode mnie. {19040}{19091}Yoshikazu, pewnie nie sądziłeś, {19101}{19173}że będziesz pracował z ojcem|tak długo. {19188}{19214}Myślałem, że przejdzie na emeryturę|już dawno temu. {19223}{19279}Wszyscy myśleli, że Jiro|przejdzie na emeryturę 10 lat temu. {19292}{19349}W szpitalu był tylko raz,|prawie 17 lat temu. {19359}{19424}Potem otworzyli konkurencyjny bar. {19437}{19506}To były dwie jedyne szanse,|że przejdzie na emeryturę. {19522}{19631}Kiedy trafił do szpitala nie byłem pewien,|czy będzie mógł kontynuować pracę. {19653}{19690}Ile miałeś lat,|kiedy rozpoczałeś pracę u ojca? {19698}{19745}W wieku 19 lat. {19762}{19788}Czy lubiłeś to od początku? {19795}{19837}Na początku wręcz nieznosiłem. {19890}{19915}Przez pierwsze dwa lata|chciałem wręcz uciec. {19922}{20001}Możemy ich posadzić tutaj. {20049}{20118}Ale pan Taniguchi|życzy sobie miejsce tutaj. {20135}{20221}Posadźmy ich więc na pierwszych trzech miejscach. {20413}{20468}Nie, to nie zadziała. {20480}{20616}Nie będziemy fair wobec ludzi,|którzy zarezerwowali miejsce rok temu. {20655}{20694}Niech usiąda razem, blisko, {20701}{20780}by połączyć obie rezerwacje. {20803}{20888}Istotnym jest,|by osobiście sprawdzić każdy szczegół. {20947}{21019}Obsługa może czegoś nie zauważyć... {21038}{21115}Ja zauważam, bowiem|robię to od dawna. {21127}{21197}Daję im dokładne instrukcje|co mają robić. {21206}{21256}Praca tutaj nie była łatwa. {21263}{21321}Pracowałem tutaj do jego 60 urodzin. {21347}{21375}Nie powiedziałbym, że jest dziwakiem. {21379}{21437}Po prostu pracuje bez wytchnienia. {21441}{21546}Jest prawdziwym artystą. {21561}{21700}Podstawą każdego artysty|jest powtarzanie czynności codziennie. {21723}{21768}Chcą oni po prostu tworzyć. {21782}{21853}Nie próbują być odmienni na siłę. {21861}{21976}Zawsze potrafiłem stwierdzić,|czy jest w dobrym humorze. {22037}{22083}I kiedy lepiej go nie drażnić. {22143}{22238}Szef to szef. {22253}{22321}Zawsze należy się skupić na jego poleceniach. {22466}{22523}Usuń część z twardym mięsem. {22702}{22808}Pot...
elzunia13_15