Jiro śni o sushi.txt

(47 KB) Pobierz
{1}{1}23.976
{931}{1026}www.NapiProjekt.pl - nowa jakość napisów.|Napisy zostały specjalnie dopasowane do Twojej wersji filmu.
{1028}{1071}Oglądaj legalnie, polecaj i zarabiaj – Vodeon.pl
{1075}{1135}Co definiuje pyszny smak?
{1144}{1240}Smak jest trudny do zdefiniowania,|prawda?
{1279}{1331}Często śnię o sushi.
{1340}{1432}Wówczas moja głowa wprost pęka|od pomysłów na nowe smaki.
{1467}{1525}Potrafię się obudzić|w środku nocy.
{1544}{1646}I obmyślać nowe sushi,|które widziałem w snach.
{3236}{3295}DAVID GELB
{3357}{3432}Kiedy już raz|zdecydujesz się na swój zawód...
{3445}{3616}musisz się w pełni temu oddać.
{3640}{3761}Musisz pokochać swoją pracę.
{3789}{3838}Nigdy na nią nie narzekać.
{3849}{3927}Musisz poświęcić swe życie|by stawać się lepszym.
{3940}{3992}To sekret prowadzący do sukcesu...
{4000}{4158}i jest to klucz|do bycia właściwie traktowanym.
{4362}{4437}Napisałem kilka|przewodników po restauracjach.
{4473}{4513}Odwiedziłem każdy sushi bar w Tokio.
{4522}{4561}Nikt, nigdy w życiu nie zjadł więcej
{4569}{4592}sushi niż ja.
{4599}{4636}YAMAMOTO, KRYTYK KULINARNY
{4917}{4968}Spośród tysięcy|restauracji, w których jadłem...
{4980}{5052}Restauracja Jiro była najlepsza.
{5100}{5165}Kiedy odwiedziłem Jiro po raz pierwszy,|byłem zdenerwowany.
{5199}{5255}W sumie po latach wizyt,|nadal jestem zdenerwowany.
{5574}{5643}Jiro ma bardzo srogi wyraz twarzy,|kiedy przygotowuje sushi.
{5651}{5749}To dość obojętne dla osób,|które się spieszą i jedzą szybko.
{5767}{5847}Lecz dla osób, które|dość wolno jedzą i rozmawiają...
{5855}{5909}Może być to dość stresujące.
{6018}{6044}Wszystkie rodzaje sushi u Jiro są proste.
{6050}{6094}Na tym się opiera.
{6142}{6192}Mistrzowie kulinarni z całego świata|jadający u Jiro pytają...
{6205}{6266}“Jak coś tak prostego
{6283}{6349}może mieć taką głębie smaku?"
{6358}{6415}Jeżeli miałby określić jego sushi|w jednym zdaniu to...
{6427}{6504}“Najwyższa forma prostoty prowadzi do sukcesu."
{6832}{6859}Przepraszam.
{6866}{6881}Tak?
{6883}{6932}Czy macie jakąś ulotkę|tej restauracji?
{6942}{6965}Nie mamy ulotek.
{6973}{7033}Mamy wyłącznie wizytówki.|Mógłbym prosić jedną?
{7045}{7075}Tylko jedną.
{7110}{7164}Przyjechałem tu aż z Shizuki.
{7180}{7211}Masz tu kilka.
{7237}{7250}Czy mógłbym dokonać rezerwacji?
{7255}{7290}Rezerwacje są tu obowiązkowe.
{7297}{7319}Ile wcześniej muszę jej dokonać?
{7328}{7341}Z miesięcznym wyprzedzeniem.
{7344}{7350}Z miesięcznym?
{7353}{7378}Tak.
{7401}{7501}Teraz mamy luty,|przyjmujemy rezerwacje wyłącznie na marzec.
{7520}{7546}Rozumiem.
{7580}{7643}Rezerwacji mogę dokonać|na lunch i obiad?
{7655}{7680}Oczywiście, na oba.
{7687}{7732}Ceny zaczynają się od 30 tys. yenów|(ok. 1300 zł).
{7734}{7762}30,000 yenów?
{7770}{7803}Tak, 30,000.
{7809}{7821}W porządku
{7821}{7877}Rodzaje sushi i ceny są różne...
{7889}{7923}zależy od tego co jest obecnie dostępne na targu.
{7935}{7951}Rozumiem.
{7952}{7994}Dlatego ceny startują od 30 tys.
{8000}{8098}Czy można zamówić picie|i przystawki na początek?
{8116}{8178}Serwujemy wyłącznie sushi.|Nie mamy przystawek.
{8188}{8210}Naprawdę?|- Tak.
{8211}{8248}Nie macie innych dań?|- Nie.
{8256}{8276}Tylko sushi?|- Tak.
{8282}{8292}No dobrze, dziękuję.
{8295}{8322}Również dziękuję.
{8481}{8517}Dla ludzi szybko jedzących swoje danie,|wystarcza ono na 15 minut.
{8521}{8601}Pod tym względem|jest to najdroższa restauracja na świecie.
{8614}{8698}Ale ludzie, którzy tu jedzą|twierdzą, że jest ono warte swej ceny.
{8941}{9020}YOSHIKAZY, STARSZY SYN JIRO
{9038}{9117}Nie staramy się być|ekskluzywni bądź elitarni.
{9125}{9261}Metody, których używamy nie są żadnym sekretem.
{9293}{9393}Polega to wyłącznie na codziennym wysiłku,|powtarzanym dzień w dzień.
{9437}{9568}Są ludzie, którzy|narodzili się z pewnym darem.
{9598}{9724}Niektórzy mają wyczulone podniebienie|i węch.
{9748}{9855}To właśnie|“wrodzony dar."
{9876}{9895}W tej pracy...
{9902}{9956}jeżeli traktujesz to serio,|będziesz dobrym restauratorem.
{9971}{10086}Ale jeżeli chcesz być najlepszym,|musisz mieć ten "wrodzony talent".
{10111}{10161}Reszta to tylko i wyłącznie ciężka praca.
{10571}{10635}Powtarza te same czynności codziennie.
{10644}{10701}Wsiada nawet do metra|tymi samymi drzwiami.
{10822}{10851}Twierdzi,|że nie lubi mieć urlopu.
{10858}{10929}Urlop jest zawsze za długi.
{10981}{11009}Chce wrócić|tak szybko jak to możliwe.
{11017}{11067}To nie do pomyślenia dla zwyczajnych ludzi.
{11939}{11953}Smaczne?
{11963}{11999}Może zbyt zbite?
{12004}{12065}Tak, jest trochę twarde.
{12080}{12101}Naprawdę?
{12154}{12195}Może dlatego, że ryba jest zbyt młoda.
{12257}{12288}Ale twardość jest w sumie w porządku.
{12298}{12327}Jeżeli jest niedobre|nie możesz tego serwować.
{12336}{12394}Musi być lepsze niż poprzednio.
{12408}{12460}Dlatego zawsze próbuję jedzenie|zanim je podam.
{12478}{12572}NAKAZAWA, STARSZY UCZEŃ
{13066}{13087}Nie zamarynowało się dostatecznie.
{13094}{13130}Smakuje zbyt oleisto.
{13387}{13425}To również nie smakuje prawidłowo.
{13533}{13556}Ile to się marynowało?
{13566}{13595}Około pięciu godzin.
{13634}{13664}Włoż to z powrotem.
{13670}{13692}Wszystko musi przejść tym smakiem.
{13697}{13724}Zamarynujmy to|jeszcze dłużej w occie.
{13730}{13770}Tak włożmy to do octu.
{13776}{13798}Musi się dłużej marynować.
{13799}{13845}Włoż do soi i octu.
{13849}{13913}Tamto też.
{13943}{13970}Spróbujmy ostatni raz.
{13977}{14002}Okej
{14383}{14428}Widziałem wielu kucharzy,|którzy są wobec siebie krytyczni...
{14442}{14493}lecz nigdy nie widziałem kucharza,|który jest dla siebie tak surowy.
{14506}{14566}Ustanawia sobie żelazne zasady.
{14779}{14808}Zawsze spogląda naprzód.
{14833}{14876}NIGDY nie jest zadowolony ze swojej pracy.
{14911}{14990}Zawsze poszukuje metod, by|jego sushi było coraz lepsze,
{15005}{15048}Szlifuje swoje umiejętności.
{15055}{15114}Nawet teraz, jest to jedyne o czym myśli|cały dzień, codziennie.
{15257}{15359}Każdy kucharz powinien cechować się|pięcioma atrybutami
{15370}{15442}Po pierwsze, powinien traktować pracę|bardzo poważnie...
{15452}{15526}i ciągle pracować|na najwyższym poziomie.
{15587}{15686}Po drugie, powinien chcieć|ciągle pracować nad samym sobą.
{15755}{15794}Trzeci jest porządek i czystość.
{15913}{15980}Jeżeli w restauracji jest brudno,
{15987}{16033}jedzenie nie będzie smakować dobrze.
{16063}{16086}Czwarta jest...
{16094}{16133}Niecierpliwość.
{16138}{16334}Powinien być lepszym liderem|niż współpracownikiem.
{16393}{16536}Jest uparty,|chce by wszystko było po jego myśli.
{16556}{16585}I w końcu...
{16587}{16627}Dobry kucharz jest pasjonatem.
{16637}{16680}Jiro łączy w sobie wszystkie 5 cech.
{16791}{16815}Jest absolutnym perfekcjonistą.
{16817}{16854}Jedyna różnica między Jiro teraz,|a Jiro sprzed 40 lat...
{16859}{16891}to fakt, iż przestał on palić.
{16906}{16944}Poza tym nic się w nim nie zmieniło.
{17351}{17442}MIZUTANI, DAWNY UCZEŃ JIRO
{17470}{17566}Kiedy byłem jego uczniem,|Jiro nie był jeszcze sławny.
{17579}{17618}Lecz zawsze pracował bardzo ciężko.
{17626}{17693}Brał wolne jedynie,|jeżeli było to święto narodowe.
{17706}{17798}Inną sytuacją kiedy byłby nieobecny,
{17814}{17859}to sytuacja losowa|jak np. pogrzeb.
{17902}{17936}Ale nie zamknął by restauracji.
{17950}{18023}Powiedziałbym wtedy do klientów:
{18030}{18088}“Jiro jest teraz na pogrzebie,|więc dzisiaj ja jestem kucharzem."
{18102}{18264}Pracowałem ciężko, więc nie żałuję.
{18291}{18292}Naprawdę.
{18300}{18372}Jeżeli Jiro żałuje,|znaczy, że jest szalony!
{18383}{18448}Współczuję jego synowi.
{18491}{18559}Powinien mu pozwolić przejąć biznes.
{18585}{18605}Nie sądzisz?
{18650}{18683}Yoshikazu ma już 50 lat.
{18692}{18729}Tak, jest tylko 12 lat młodszy|ode mnie.
{19040}{19091}Yoshikazu, pewnie nie sądziłeś,
{19101}{19173}że będziesz pracował z ojcem|tak długo.
{19188}{19214}Myślałem, że przejdzie na emeryturę|już dawno temu.
{19223}{19279}Wszyscy myśleli, że Jiro|przejdzie na emeryturę 10 lat temu.
{19292}{19349}W szpitalu był tylko raz,|prawie 17 lat temu.
{19359}{19424}Potem otworzyli konkurencyjny bar.
{19437}{19506}To były dwie jedyne szanse,|że przejdzie na emeryturę.
{19522}{19631}Kiedy trafił do szpitala nie byłem pewien,|czy będzie mógł kontynuować pracę.
{19653}{19690}Ile miałeś lat,|kiedy rozpoczałeś pracę u ojca?
{19698}{19745}W wieku 19 lat.
{19762}{19788}Czy lubiłeś to od początku?
{19795}{19837}Na początku wręcz nieznosiłem.
{19890}{19915}Przez pierwsze dwa lata|chciałem wręcz uciec.
{19922}{20001}Możemy ich posadzić tutaj.
{20049}{20118}Ale pan Taniguchi|życzy sobie miejsce tutaj.
{20135}{20221}Posadźmy ich więc na pierwszych trzech miejscach.
{20413}{20468}Nie, to nie zadziała.
{20480}{20616}Nie będziemy fair wobec ludzi,|którzy zarezerwowali miejsce rok temu.
{20655}{20694}Niech usiąda razem, blisko,
{20701}{20780}by połączyć obie rezerwacje.
{20803}{20888}Istotnym jest,|by osobiście sprawdzić każdy szczegół.
{20947}{21019}Obsługa może czegoś nie zauważyć...
{21038}{21115}Ja zauważam, bowiem|robię to od dawna.
{21127}{21197}Daję im dokładne instrukcje|co mają robić.
{21206}{21256}Praca tutaj nie była łatwa.
{21263}{21321}Pracowałem tutaj do jego 60 urodzin.
{21347}{21375}Nie powiedziałbym, że jest dziwakiem.
{21379}{21437}Po prostu pracuje bez wytchnienia.
{21441}{21546}Jest prawdziwym artystą.
{21561}{21700}Podstawą każdego artysty|jest powtarzanie czynności codziennie.
{21723}{21768}Chcą oni po prostu tworzyć.
{21782}{21853}Nie próbują być odmienni na siłę.
{21861}{21976}Zawsze potrafiłem stwierdzić,|czy jest w dobrym humorze.
{22037}{22083}I kiedy lepiej go nie drażnić.
{22143}{22238}Szef to szef.
{22253}{22321}Zawsze należy się skupić na jego poleceniach.
{22466}{22523}Usuń część z twardym mięsem.
{22702}{22808}Pot...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin