WITAMINY.DOC

(42 KB) Pobierz
WITAMINY

WITAMINY 

 

Są to organiczne związki chemiczne , biorące udział we wszystkich podstawowych procesach warunkujących życie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu  . 

Nazwa ich pochodzi od łacińskiego słowa  „  vita  „  co oznacza życie .

Organizm  -  poza nielicznymi wyjątkami  -  sam witamin nie wytwarza .

Dostarczane są one w pokarmach roślinnych i zwierzęcych lub w postaci

leków  .

Brak ich czy niedobór , spowodowany niewłaściwym odżywianiem , upośledzonym wchłanianiem ora wzmożonym zapotrzebowaniem , może spowodować zaburzenia w organizmie a nawet poważne choroby .

 

 

RODZAJE  WITAMIN:

 

Witamina  A  -  występuje w tranie , wątróbkach ryb , podrobach , żółtku jajka , tłustym mleku , śmietanie i serach .

Prowitamina  „  A  „ (  karoten  ) , czyli pomarańczowożółty barwnik roślinny , który zostaje  -  po przyswojeniu w organizmie  -  zamieniony w witaminę  „  A  „  , występuje w marchwi , dyni , szpinaku , fasolce szparagowej , pomidorach , brokułach , morelach i melonie  .

Witamina  A  jest niezbędna do prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży , chroni skórę i nabłonek , reguluje proces widzenia  .

Zapobiega wielu chorobom dróg oddechowych  .

Jej brak lub niedobór może spowodować zahamowanie wzrostu , niezdolność widzenia o zmierzchu , zmniejszoną odporność organizmu , kłopoty z cerą , krwawienie dziąseł oraz pojawienie się tzw. mroczków przed oczyma .

Jest wrażliwa na światło oraz długotrwałe działanie wysokiej temperatury  .

Przeciętne zapotrzebowanie  (  1  mg  dziennie  ) wzrasta u kobiet ciężarnych i osób zażywających leki obniżające poziom cholesterolu  .

 

 

 

 

 

 

 

Witamina  B1  -  występuje w drożdżach , ziarnach słonecznika , grubych kaszach , ziarnach strączkowych , razowym pieczywie , chudej wieprzowinie , orzechach , żółtkach , zielonym groszku i porach .

Jest ona niezbędna w prawidłowym przebiegu procesu przemiany

materii , poprawia sprawność umysłu i stan nerwów .

 

Im więcej jada się węglowodanów , tym więcej trzeba jej dostarczać organizmowi  .

Długotrwały brak lub niedobór witaminy  „  B1  „  powoduje schorzenia systemu nerwowego i mięśni  .

Rozpuszcza się w wodzie i jest wrażliwa na ogrzewanie  .

Przeciętne zapotrzebowanie  (  1,2  mg dziennie  )  wzrasta u kobiet ciężarnych , podczas kuracji sulfonamidami , metindolem , u palaczy i osób nadużywających alkoholu  .

 

Witamina  B2  -  występuje w drożdżach , mleku , serwatce , maślance , grubych kaszach , pieczywie , zielonych warzywach i chudym mięsie .

Jest niezbędna do przyswajania białek i węglowodanów .

Wywiera również wpływ na procesy wzrostu oraz funkcjonowanie narządu wzroku .

Brak jej powoduje światłowstręt i łzawienie oczu , nadżerki w kącikach ust  ( zajady )  i zaczerwienienia skóry w fałdach nosa  .

Jest wrażliwa na światło i działanie sody .

Zapotrzebowanie  ( 1,6  mg dziennie ) wzrasta u kobiet w czasie karmienia piersią  , u osób będących w sytuacjach stresowych i przy diecie ubogiej w mięso i produkty mleczne np. sery białe .

 

Witamina  B6  -  występuje w chudym mięsie , wątrobie , nerkach , drożdżach , otrębach i zarodkach pszenicy , soi , grochu , żółtym serze i nie łuskanym ryżu ,

Jest ona niezbędna do tworzenia przeciwciał czerwonych krwinek , zapobiega zaburzeniom systemu nerwowego , zmianom skórnym i nocnym bólom mięsni  ( skurczom  )  .

Brak jej lub niedobór powoduje niedokrwistość , stany zapalne skóry i nabłonka , nerwowość i depresje  .

Jest rozpuszczalna w wodzie , wrażliwa na wysoką temperaturę i światło .

Zapotrzebowanie ( 1,7  mg  dziennie) wzrasta u kobiet zażywających środki antykoncepcyjne i u osób jedzących dużo mięsa  .

Obniża zapotrzebowanie na insulinę .

 

Witamina  B12  -  występuje w mięsie , głównie w wołowinie , w wątrobie i innych podrobach , móżdżku , drobiu , śledziach , sardynkach , mleku i jego produktach oraz jajkach  .

Jest niezbędna przy przetwarzaniu tłuszczów i białek na energię , zapobiega niedokrwistości , chroni system nerwowy , pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej  . 

 

Brak jej lub niedobór wywołuje anemię , zaburzenia neurologiczne i psychiczne oraz osłabienie apetytu  .

Jest rozpuszczalna w wodzie  , wrażliwa na wysoką temperaturę i światło .

Przeciętne zapotrzebowanie  ( 0,003 mg ) wzrasta u wegetarian , osób stosujących niskobiałkowa dietę , ludzi starszych , zażywających estrogeny i tabletki nasenne  .

 

Witamina  C  -  występuje w owocach dzikiej róży , czarnej porzeczce , cytrusach , truskawkach , papryce , pomidorach , zielonej pietruszce , brukselce , brokułach oraz w cytrynie .

Jest niezbędna do zachowania ogólnego zadowalającego stanu zdrowia , bierze udział w wytwarzaniu czerwonych ciałek i wchłanianiu żelaza , w syntezie białek i powstawaniu ciał odpornościowych  .

Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych , zwalcza infekcje , zwiększając aktywność leukocytów  .

Brak jej lub niedobór powoduje ogólne stany zmęczenia , zmniejszoną odporność na choroby , kruchość naczyń , krwawienie dziąseł  .

Jest bardzo nietrwała na utlenianie , rozpuszczalna w wodzie , niszczy ją światło , powietrze , wysoka temperatura i kontakt z metalami  .

Zapotrzebowanie  ( ok. 100  mg dziennie ) wzrasta po zażyciu aspiryny , środków antykoncepcyjnych , u osób nadużywających alkoholu i dużo palących oraz wszystkich  żyjących w zanieczyszczonym środowisku .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Witamina  D  -  występuje w śledziach , tranie , sardynce , wątrobie rybiej , mleku , serach i maśle  .

Powstaje również w skórze człowieka pod wpływem promieni słonecznych ultrafioletowych  .

Dlatego też ważne są spacery niemowląt i małych dzieci  .

Jest niezbędna do przyswajania wapnia i fosforu , uczestniczy w budowie kości i zębów , zapobiega osteooporozie , wpływa korzystnie na stan mięsni i nerwów , wspomaga leczenie chorób oczu  .

Brak lub niedobór powoduje krzywice u dzieci , rzeszotowienie i zniekształcenie kości u dorosłych oraz próchnicę zębów  .

Jest rozpuszczalna w tłuszczach , dość trwała , ale wrażliwa na światło słoneczne  .

Średnie zapotrzebowanie ( 0,005 mg dziennie ) wrasta u ciężarnych karmiących , osób zażywających środki przeczyszczające , przeciwdrgawkowe i barbiturany  .

 

Witamina  E  -  występuje w kiełkach pszenicy , olejach roślinnych , ziarnach słonecznika , pieczywie razowym , zielonych warzywach .

Jest niezbędna do regeneracji komórek mięsni ( istotne u osób starszych ) , powstawania czerwonych krwinek , działa przeciwmiażdżycowo i reguluje

Funkcjonowanie komórek płciowych oraz prawidłowy przebieg ciąży , zwłaszcza w pierwszych jej miesiącach .

Brak jej lub niedobór powoduje uszkodzenie krwinek , zwyrodnienie mięśni , niebezpieczeństwo poronień i osłabienie wzroku  . 

Nie rozpuszcza się w wodzie , ale jest nietrwała i szybko niszczeje pod wpływem tlenu , chloru i olejów mineralnych .

Przeciętne zapotrzebowanie ( 12 mg dziennie ) wrasta u kobiet będących w stanie zagrożonej ciąży , karmiących piersią , przyjmujących doustnie środki antykoncepcyjne  .

 

Witamina  K  -  występuje w oleju sojowym , wątrobie , orzechach włoskich , kapuście , szpinaku i pomidorach  .

Jest niezbędna w procesie krzepliwości krwi .

Organizm sam ją syntezuje pod warunkiem , że wątroba jest całkowicie zdrowa  .

Brak jej lub niedobór może wywołać skazę krwotoczną oraz zaburzenia w przyswajaniu przez organizm niektórych składników odżywczych  .

Jest nietrwała , niszczy ją proces zamrażania żywności , aspiryna , promienie rentgenowskie i duże zanieczyszczenie powietrza  .

Zapotrzebowanie ( 0,07 mg dziennie )  wzrasta u osób z chorą wątrobą .

 

Witamina  PP  -  występuje w chudym mięsie , wątrobie , nerkach , grochu , ziarnach słonecznika , grubych kaszach i razowym pieczywie  .

Jest ona niezbędna w przyswajaniu węglowodanów , tworzeniu czerwonych ciałek krwi , funkcjonowaniu systemu nerwowego  .

Brak jej lub niedobór powoduje bezsenność  , anemię , utratę apetytu , biegunki , wypustki skórne , trudności w skupieniu uwagi .

Jest ona dość trwała , choć rozpuszcza się łatwo w wodzie i alkoholu .

Zapotrzebowanie średnie ( 1,5 mg dziennie ) i wzrasta podczas leczenia sulfonamidami , środkami nasennymi i estrogenami  .

 

KWAS  FOLIOWY  -  występuje w prawie wszystkich zielonych warzywach liściastych , różnych rodzajach roślin kapustnych , wątrobie , pomarańczy , marchii , drożdżach , żółtku , morelach i dyni .

Zapobiega wrodzonym defektom płodu , osłabia działanie substancji trujących , zapobiega anemii , hamuje postęp arteriosklerozy  . 

Brak go lub niedobór powoduje niedokrwistość , choroby skóry , u ciężarnych niebezpieczeństwo urodzenia niepełnosprawnego dziecka oraz nie domagania serca  .

Jest wrażliwy na wysoką temperaturę i światło  .

 

Rozpuszcza się w wodzie .

Zapotrzebowanie ( 0,25 mg ) wzrasta u kobiet zażywających doustne środki antykoncepcyjne , podczas kuracji estrogenami , sulfonamidami i aspiryną oraz u osób nadużywających alkoholu i palących dużo papierosów  .

 

 

 

 

  

 

   

     

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin