Cafe brulot.doc

(21 KB) Pobierz
Cafe brulot

Cafe brulot

 

składniki:

·         8 goździków

·         120 ml koniaku

·         0,5L wrzątku

·         8 łyżek drobno zmielonej kawy

·         2 łyżki syropu czekoladowego

·         8 kawałków cynamonu (1cm)

·         1 kawałek skórki cytrynowej (2x2 cm)

·         1 kawałek skórki pomarańczowej (5x2 cm)

 

sposób przygotowania:

·         Do 0,3L gotującej się wody dodać:
goździki, syropu czekoladowego, cynamon, skórkę cytrynową, skórkę pomarańczową. Całość gotować 2 minuty powoli mieszając. Zaparzyć mocną kawę, po 5 minutach przecedzić i trzymać w cieple. Do korzennej mieszaniny wlać koniak, podpalić go i delikatnie mieszać. Kiedy płomień zgaśnie wlać kawę, przykryć całość na chwilę. Podawać w dobrze nagrzanych filiżankach.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin