enzymy.pdf

(144 KB) Pobierz
1. Definicje
a) Enzym – jest to białko o właściwościach katalitycznych, posiadające zdolność zwiększania szybkości
reakcji chemicznych, jednocześnie nie ulegając zmianie. Enzymy są wysoce specyficzne a ich aktywność
może być regulowana.
b) Holoenzym – jest to całość katalitycznie aktywnego enzymu wraz z jego enzymem lub jonem metalu
c) Apoenzym – sama białkowa część enzymu, bez jego kofaktora.
d) Grupa prostetyczna – jest to niebiałkowa część holoenzymu, metal lub koenzym wykorzystany do
specyficznego działania enzymu.
e) Centrum aktywne – jest to region enzymu wiążący substrat, tworzy kompleks, enzym – substrat i
przekształca go w produkt. Miejsce aktywne ma wymiar przestrzenny i często stanowi w białkowym
enzymie zagłębienie lub szczelinę na jego powierzchni.
f) Proenzym (zymogen) – prekursor enzymu, wymagający do uaktywnienia jakiejś nieodwracalnej zmiany
Przykładami proenzymów są: pepsynogen trypsynogen, chymotrypsynogen prokarboksypeptydaza A i B
proelastaza.
g) Izoenzymy – są to różne formy danego enzymu katalizujące te same reakcje chemiczne, ale wykazujące
odmienne właściwości fizyczne lub kinetyczne. Różne formy izoenzymu danego enzymu występują w
różnych tkankach ciała. np.
Dehydrogenaza mleczanowa:
M – w mięśniach
H – w sercu
Kinaza kreatynowa.
2. Specyficzność substratowa:
Właściwości i ułożenie przestrzenne reszt aminokwasowych w miejscu aktywnym determinują rodzaj
cząsteczki, która może zostać związana, stać się substratem dla danego enzymu. Widać to np. w proteazach
serynowych:
Trypsyna – w miejscu aktywnym reszta kwasu asparaginowego co pozwala na połączenie z lizyną lub
argininą.
Elastaza – w miejscu aktywnym aminokwasy nie zostawiające miejsca dla innych aminokwasów poza
małymi.
Chymotrypsyna – dużo miejsca na aminokwasy hydrofobowe.
3. Mechanika katalizy enzymatycznej:
I etap: enzym poprzez miejsce aktywne łączy substrat w wyniku czego powstaje przejściowy, nietrwały
kompleks enzym-substrat. Związanie substratu w miejscu aktywnym następuje poprzez liczne słabe siły
cząsteczkowe (niekowalencyjne), które są łatwo odwracalne (oddziaływania elektromagnetyczne, siły Van
der Waalsa, wiązania wodorowa, wiązania hydrofobowe), a niekiedy przez odwracalne wiązania
kowalencyjne.
Po wytworzeniu kompleksu enzym-substrat, katalitycznie czynne reszty aminokwasów w obrębie centrum
aktywnego działają na cząsteczkę substratu, przekształcając ją kolejno: w stan przejściowy (zmiana struktury
substratu ułatwiająca jego dalszą przemianę), a następnie w produkt.
II etap: Obejmuje rozpad kompleksu enzym-substrat z uwolnieniem produktu do środowiska. Wolny enzym
może wiązać substrat i rozpocząć katalizę enzymatyczną.
4. Modele połączeń enzym-substrat:
a) Model „klucza i zamka” (E. Fisher)
Kształt substratu i miejsca aktywnego idealnie sobie odpowiadają (jak klucz do zamka), kształty te są
sztywne i utrwalone.
b) Model indukowanego (wymuszonego) dopasowania (D.E. Koshland)
Enzym i substrat w punkcie wyjściowym nie są do siebie dopasowane. Zbliżenie substratu wywołuje taką
zmianę w strukturze konformacyjnej enzymu, że jego miejsce aktywne dopasowyje się kształtem do
substratu. W innym przypadku enzym może zniekształcić substrat wymuszając w nim konformację podobną
do stanu przejściowego.
5. Czynniki wpływające na szybkość reakcji:
a) Stężenie enzymu: gdy stężenie substratu jest wysycające (wszystkie cząsteczki enzymu są połączone z
substratem), podwojenie stężenia enzymu powoduje podwojenie szybkości początkowej reakcji V 0 .
b) Stężenie substratu: Z Modelu Michaelisa – Menteu wiemy że:
Przy małych stężeniach substratu początkowa szybkość reakcji jest wprost proporcjonalna do ilości
substratu.
Przy dużych stężeniach substratu, kiedy ilość substratu znacznie przewyższa wartość K M , szybkość reakcji
staje się niezależna od stężenia substratu i jest to maksymalna szybkość reakcji.
Zależności te wykazuje wykres oraz wzór:
b') Stała Michaelisa – Menteu
K M = takiemu stężeniu substratu w którym szybkość reakcji osiąga połowę swojej wartości maksymalnej,
tzn że połowa miejsc aktywnych enzymów jest zajmowana przez substrat.
K M informuje o powinowactwie enzymu do substratu:
Niska wartość K M - duże powinowactwo ennzumu do substratu
Wysoka wartość K M - małe powinowactwo enzumu do substratu
c) Stężenie produktu: przeważnie wzrost stężenia produktu spowalnia lub hamuje reakcje enzymatyczną.
Dzieje się tak na skutek wystąpienia efektu hamowania przez sprzężenie zwrotne własnym produktem lub
odwrotnego przebiegu reakcji zaczętego przez produkt.
1008569213.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin