Pasztet z grzybow10-12 porcji. Czas przygotow. 2 godz.180 g suszonych prawdziwkow,5 czerstwych buleczek,5 srednich cebul,180 g masla,3 lyzki maki,12 jaj,375 ml gestej smietany,3 lyzki siekanego koperku,3 lyzki siekanej natki pietruszki,sol, pieprz,maslo do smarowania formy.1. Grzyby wymyc szczoteczka, namoczyc na 12 godz, ugotowac w tej samej wodzie,w ktorej sie moczyly. Buleczki namoczyc w wywarze grzybowym.2. Cebule obrac, posiekac razem z ugotowanymi grzybami i odcisnieta buleczka,przesmazyc na rozgrzanym masle.3. Do miski wbic zoltka, dodac przesmazone grzyby, smietane, make, koperek,pietruszke, sol i pieprz. Wymieszac.4. Forme budyniowa grubo wysmarowac maslem.5. Bialka ubic na piane, po lyzeczce dodawac do masy grzybowej, mieszac. Przelozyc do nasmarowanej formy, wstawic do goracej kapieli wodnej, piec wogrzanym do 180żC piekarniku przez 1,5 godz. Po upieczeniu wyjac z formy naokragly polmisek, podawac na goraco z sosem smietanowym.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 80.
akas