Mostek cielecy faszerowanyPorcja dla 8 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.2 kg mostka cielecego,40 g masla.Farsz:100 g pieczarek,20 g borowikow,200 g marchewki,1/2 peczka zielonej pietruszki,200 g czerstwej bulki (bez skorki),100 ml mleka,5 jaj,1 lyzka masla,1/2 lyzki galki muszkatolowej,sol, pieprz.1. Mostek umyc, osaczyc. Dlugim ostrym nozem zrobic glebokie naciecie wzdluzmostka tak, by utworzyla sie "kieszen". Posolic zewnatrz i wewnatrz, posypac pieprzem.2. Przygotowac farsz: prawdziwki umyc w zimnej wodzie i namoczyc w mleku. Pieczarki obrac, umyc, drobno pokroic. Marchewke obrac, pokroic w cienkie paseczki. Zielona pietruszke oplukac, drobno pokroic. Pieczarki, marchewke izielona pietruszke udusic na masle, ostudzic. Czerstwa bulke pokroic w kostke. Prawdziwki wyjac z mleka, pokroic w paseczki. Mleko zachowac. Do glebokiej miski wbic jaja, wlac mleko, w ktorym moczyly sie grzyby, dodac pokrojona bulke i uduszone jarzyny. Doprawic sola, pieprzem i galka, wymieszaci odstawic na 1 godz.3. Farszem wypelnic rownomiernie cala "kieszen" mostka i spiac szpilkami lubzeszyc bawelniana nitka.4. Na brytfannie rozgrzac maslo, zrumienic mostek ze wszystkich stron. Wstawicdo nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1,5 godz. Czesto podlewac woda.5. Upieczony mostek wyjac, odstawic na 15 min. Sos z brytfanny przelac do garnka, zagotowac, przecedzic przez sito. Do sosu dodac 1 lyzke zimnego masla,wymieszac. Mostek pokroic na niezbyt cienkie plastry, polac sosem. Resztesosu przelac do sosjerki. Podawac z kartoflami i zielona salata.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 80.
akas