Kulki miesne30 szt. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.170 g cieleciny (bez kosci),170 g miesa z kaczki (bez kosci),2 lyzki maki ziemniaczanej,1 jajo,sol, pieprz, imbir, galka muszkatolowa.1. Cielecine i mieso z kaczki zemlec w maszynce do miesa z gestym sitkiem. Dodac make ziemniaczana i jajo. Doprawic do smaku sola, pieprzem, imbirem igalka muszkatolowa. Dokladnie wymieszac na jednolita mase. Wilgotnymi rekoma uformowac 30 kulek o srednicy ok. 3,5 cm.2. W garnku do gotowania na parze doprowadzic wode do wrzenia. Kulki miesnewkladac partiami po 5 szt do gornej czesci garnka, gotowac pod przykryciem10 min.3. Kulki wyjac, ostudzic, przekluc wykalaczkami i podawac z sosem cumberland.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 86.
akas