Kotlety cielece po wegierskuPorcja dla 8 osob. Czas przygotow. 55 min.8 kotletow cielecych z kostka,250 g pieczarek,150 g masla,100 g koncentratu pomidorowego,50 g maki,8 plasterkow szynki,8 plasterkow sera zoltego,sol, pieprz, papryka.1. Kotlety umyc, lekko rozbic tluczkiem, posolic, oproszyc maka i usmazyc namasle z obu stron.2. Grzyby oczyscic, umyc, pokroic na plasterki i podsmazyc na tym samym masle.Tluszcz zostawic.3. Na kazdy kotlet nalozyc grzyby, przykryc plasterkiem szynki i plasterkiemsera.4. Na tluszczu ze smazenia miesa lekko zrumienic pozostala make, dodac koncentrat pomidorowy, papryke, sol i pieprz. Dolac odrobine wody i gotowac sos3 min.5. Do zaroodpornego naczynia wlac gotowy sos, ulozyc kotlety i zapiekac w piekarniku 5-8 min.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 38.
akas