Zupa krem z pomidorów.doc

(25 KB) Pobierz
Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów

Od 7-8 miesiąca
Wystarcza na 1 litr
Nadaje się do zamrożenia

 

odrobina (15g) masła bez dodatku soli
2 małe ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
˝ małego pora pokrojonego w kostkę lub 1 marchewka, obrana i pokrojona
w kostkę
300ml wywaru z kurczaka lub z warzyw (strona 33)
900ml sosu pomidorowego (strona 194)
2 łyżki kremówki lub mleka pełnotłustego

 

• Masło rozgrzej w dużym rondlu o grubym dnie, dodaj warzywa i smaż
przez 5 minut.
• Dodaj wywar i sos pomidorowy, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu
przez kolejne 15 minut. Przetrzyj do uzyskania gładkiej konsystencji
i jeszcze raz zagotuj.
• Przestudź lekko i tuż przed podaniem dodaj śmietanę lub mleko.

 

 

Przepis pochodzi z "Książki kucharskiej dla maluhów i niemowląt" Giny Ford

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin