Pingwinki.doc

(29 KB) Pobierz
Pingwinki

Pingwinki

Składniki:

15 dag okrągłych biszkoptów

2 łyżki rumu

15 dag wiórków kokosowych

8 dag cukru pudru

1 torebka cukru waniliowego

15 dag masła

 

Krem:

10 dag masła

2 łyżki kakao

5 dag cukru pudru

2 łyżki rumu

 

Dodatki:

10 dag białej polewy czekoladowej

8 dag polewy z gorzkiej czekolady

5 dag migdałów

marcepan na dziobki

25 okrągłych biszkoptów

 

Wykonanie:

Przygotować miękkie masło, utrzeć z cukrem pudrem i kakao na gładki krem. Ucierając dolewać po porcji rumu

 

Biszkopty zetrzeć na tarce, wiórki kokosowe zmielić, wsypać do biszkoptów, dolać rum, dodać dwa rodzaje cukru oraz miękkie masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić masę. Podzielić na ok. 25 porcji, utoczyć kulki - łezki.

W każdej łezce zrobić wgłębienie i napełnić kremem czekoladowym.

 

Napełnione łezki ustawić na biszkopcie. Stopić białą czekoladę i zanurzać  całe łezki.

Pozostawić do zastygnięcia.

Stopić ciemną czekoladę i zanurzyć łezki do połowy. Podolepiać migdały jako skrzydełka a na białej czekoladzie zrobić dziobki oraz kropki - oczka.

Wstawić do lodówki

 

Uwaga: może na przyjęcia dziecięce zrezygnować z rumu ;)

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin