Składniki:
15 dag okrągłych biszkoptów
2 łyżki rumu
15 dag wiórków kokosowych
8 dag cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
15 dag masła
Krem:
10 dag masła
2 łyżki kakao
5 dag cukru pudru
Dodatki:
10 dag białej polewy czekoladowej
8 dag polewy z gorzkiej czekolady
5 dag migdałów
marcepan na dziobki
25 okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
Przygotować miękkie masło, utrzeć z cukrem pudrem i kakao na gładki krem. Ucierając dolewać po porcji rumu
Biszkopty zetrzeć na tarce, wiórki kokosowe zmielić, wsypać do biszkoptów, dolać rum, dodać dwa rodzaje cukru oraz miękkie masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić masę. Podzielić na ok. 25 porcji, utoczyć kulki - łezki.
W każdej łezce zrobić wgłębienie i napełnić kremem czekoladowym.
Napełnione łezki ustawić na biszkopcie. Stopić białą czekoladę i zanurzać całe łezki.
Pozostawić do zastygnięcia.
Stopić ciemną czekoladę i zanurzyć łezki do połowy. Podolepiać migdały jako skrzydełka a na białej czekoladzie zrobić dziobki oraz kropki - oczka.
Wstawić do lodówki
Uwaga: może na przyjęcia dziecięce zrezygnować z rumu ;)
syza7