Składniki:1 majonez1 zielona sałata5 jajek ugotowanych na twardo1 cebula1 paczka pieprzu w kuleczkach1 marchew1 duża paczuszka śmietankowego serka topionego
Do dekoracji:Papryka, szczypiorek, rzodkiewki, pietruszkaPółmisek, wykałaczki
1.Ugotowane na twardo jajka przekrawamy wzdłuż na pół – tak powstają korpusy kaczuszek2.Z serka topionego formujemy kuleczki – główki3.Jajko korpusik łączymy z główką za pomocą dociętej wykałaczki.4.Do główki przyczepiamy oczka z pieprzu (wybieramy małe kuleczki) oraz dzióbek wycięty z marchewki.5.Nacinamy nożem jajko w miejscu skrzydełek i w te miejsca przyczepiamy cebulkę – skrzydełko.Mamy gotowe kaczuszki.
Na półmisku układamy umyte liście zielonej sałaty, układamy kaczuszki, z papryki robimy wysepkę, z rzodkiewek wycinamy kwiatuszki (korzystamy ze wszystkiego co mamy pod ręką a może urozmaicić nasz staw). Teraz łyżką nakładamy majonez, dokładamy pozostałe dekoracje - tatarak ze szczypiorku itd.
Podajemy schłodzone w lodówce. Gwarantowane, że zrobicie wrażenie na wszystkich gościach.
syza7