strogonow: po ok. 60 dag mięsa wołowego i wieprzowego może być samo wieprzowe-wtedy 1 kg ,fasolka szparagowa-paczka mronej,papryka,1/2kg lub więcej pieczarek,3-4 duże cebule.....mięcho smażysz następnie w dużym garnku dolewasz wody dodajesz kilka liści laurowych i ziele angielskie, osobno smażysz pokrojone pieczarki i osobno cebulę do wpół miękkiego miecha dodajesz fasolę potem pieczarki, cebulę i paprykę i albo kupujesz gotowe2 sosy myśliwskie albo dodajesz koncentrat
drobiowe szaszłyki : 1kg fileta z kury,1/2kg żółtego sera...mięcho kroisz w kostkę(jak na szaszłyki)ser w mniejszą kostkę i na przemian nabijasz na paty mięcho ser itd. obtaczasz w jajku a potem w bułce i smażysz
potrzebne są duże pieczarki żółty ser szczypiorek lub cebula natka pietruchy sól i pieprz....odcinasz ogonki trzesz na tarce tak samo ser roisz cebulę lub szczypiorek przyprawiasz mieszasz powstanie ci gęsta papka którą wkładasz do pieczarkowych kapelusz obtaczasz w jajku i w bułce a następnie smażysz na tłuszczu czyli oleju
por 3 ogórki kiszone, kukurydza, 3 jajka i majonez kroisz w kosteczkę a por w pół talarki-nie sparzaj dodajesz majonez oraz sól i pieprz
sałatka gyros: przyprawa do gyrosa, cycki z kuru kroisz i smażysz dodajesz dużo przyprawy gyros smażysz na oleju jak jest dobrze podsmażone to dodajesz 2 łyżki maki ziemniaczanej-wsiąknie cały tłuszcz następnie mięso ostudzone przekładasz do miski warstwami układasz dowolne warzywa po każdej warstwie warzyw polewasz ketchupem i majonezem a na wiesz kładziesz pokrojoną sałatę lub sałatę lodową lup pekińską
sałata normalna lub lodowa, pomidory ,kukurydza z puszki, ogórki konserwowe, papryka(możesz dać inne warzywa )mięso z piersi kurczaka, które kroisz na kostko następnie dodajesz zmiażdżony czosnek odstawiasz na godz. smażysz, warzywa kroisz, robisz sos winegret z czosnkiem pycha
pomidory szczypiorek śmietana majonez i czosnek pomidory w misce układasz pokrojone pomidory posypujesz szczypiorkiem a z śmietany i majonezu i czosnku robisz sos polewasz i znowu pomidory szczypiorek sos i tak w kółko
pałeczki surimi(mrożone paczka)jest tanie, ogórek zielony, szczypiorek, biała rzepa, papryka czerwona lub żółta a może być i zielona a do tego śmietana jogurtowa nie trzeba niczym przyprawiać
olej, czosnek, vegeta lub sól, pikantne przyprawy jakie lubisz mieszasz razem bejcujesz jedną dobę 1 kg lub 2 kg skrzydełek a potem smażysz w frytkownicy
karczek kroisz na pół, ale wzdłuż z każdej części robisz 3 warkocze i zaplatasz spinasz wykałaczką i do naczynia żaroodpornego, dodajesz przyprawę do karczku lub sama wymyślasz marynatę
milena050