Baranina wędzona.pdf

(123 KB) Pobierz
349205434 UNPDF
Do wędzenia najlepiej nadaje ię
• udziec
• comber
• antrykot
• plecówka
Na 1 kilogram mięa przygotowujemy natępującą miezankę
• 40 g prażonej oli
• 2,5 g aletry
• 1 g pieprzu czarnego
• 0,5 g ziela angielkiego
• 0,3 g kolendry
• pół ząbka czonku
• kawałek licia laurowego
Spoób przyrządzenia
Wychłodzone mięo nacieramy miezanką oli, aletry i rozdrobnionych przypraw ze wzytkich tron
i zotawiamy na kilka godzin w umiarkowanej temperaturze Natępnie poukładane cile w naczyniu
przykryte talerzem i docinięte kamieniem wtawiamy do chłodnego pomiezczenia
Co kilka dni kontrolujemy mięo i przekładamy je z dołu na wierzch i odwrotnie Po około 3
tygodniach obuzamy mięo przez 2-3 dni w przewiewnym i chłodnym miejcu, natępnie wędzimy
w zimnym dymie przez 6-8 dni, tym dłużej, im więkze ą kawałki mięa Uwędzone kawałki mięa
ponownie wiezamy mięo w przewiewnym i chłodnym pomiezczeniu,
aby obechły
Autor: T. Cymer
Zgłoś jeśli naruszono regulamin