Arterioskleroza a mleko.odt

(27 KB) Pobierz

Arterioskleroza (miażdzyca)

... i zawału...

Wybaczcie, ze rzadko tu zaglądam, ale bynajmniej pamiętam o tym blogu. Znalezienie ciekawych informacji na dany temat,trochę zajmuje mi czasu a tego nigdy za wiele.


Arterioskleroza - [gr. arteria = naczynie krwionośne, tętnica, gr. skleros, łac sclerosis = twardy] - zwyrodnienie, stawardnienie, utrata elastyczności ścianek tętnic, powstające na skutek osadzania się w nich tłuszczu i soli wapniowych

Przeglądając internet natrafiłam na ciekawe zdanie co do przyczyny tej choroby : Nie uwierzysz, ale przyczyna tej choroby jest medycynie zasadniczo nieznana!
Świetny kwiatek zwłaszcza, ze na kolejnej stronie w Googlach czytam iż przyczyna tej choroby jest cholesterol. Zresztą nawet nie muszę umieć czytać, nawet w reklamach można się z tym spotkać...
I zasadniczo o wpływie cholesterolu i jego rodzajach można sobie poczytać na internecie, nie będę się więc powtarzała.

Gdzieniegdzie można natknąć się iż PIERWOTNĄ przyczyną miażdżycy jest uszkodzenie śródbłonka. Kilka zdań o nim :
Śródbłonek to swego rodzaju warstwa ochronna żył i tętnic o grubości jednej komórki. Choć tak mały pełni 2 zasadnicze role w organizmie. przede wszystkim zdrowy śródbłonek jest gładki i śliski dzięki czemu nie pozwala płytkom krwi przyczepić się do ściany tętnicy. Drugą niemniej ważną funkcją jest wytwarzanie tlenku azotu (NO) w organizmie ( m.i dzięki temu masz lepszą erekcję)
Tak wiec śródbłonek jest świetną barierą przed arteriosklerozą, no ale cóż nic nie trwa wiecznie i przyczynami uszkodzenia śródbłonka mogą być :
1. Nadciśnienie tętnicze ( wredna choroba atakująca nieraz z ukrycia)
2. Zwiększenie cholesterolu i niedotlenienie
3. Bakterie, wirusy i osłabienie systemu immunologicznego
Do tego dochodzi jeszcze
4. twardnienie tętnic  i zmniejszenie się ich elastyczności,

Oczywiście choroba powoduje :

ograniczenie przepływu krwi,
upośledzenie zaopatrzenia tkanki w tlen,
zaburzenia ukrwienia serca, mózgu lub kończyn dolnych,
tworzenie się skrzepów krwi na zgrubiałej, szorstkiej, wewnętrznej błonie tętnic,
częściowe lub całkowite zamknięcie naczynia.

A objawami są :
Dusznica bolesna, zawał, udar, wystąpienie niedosłuchu, bóle przy wchodzeniu pod górę i po schodach, powstanie otwartych ran, zgorzel miażdżycowa w  wyniku niedrożności naczyń,zatrzymywanie się na prostych odcinkach z powodu braku tlenu. hiper-nadciśnienie, cukrzyca, schorzenia żył, hemoroidy.


Nawiasem mówiąc prawdziwą przyczyną jest brak odpowiednich składników odżywczych uniemożliwiający regenerację ścianek tętnic.A także niedotlenienie, niedożywienie i TOKSYNY. 
Dlaczego akurat ten temat. A nóż dlatego iż raz. wiele chorób pochodzi z talerza, a dwa Polaka krajem rolniczym, a reklamy nie raz bombardują nas hasłem "pij mleko będziesz wielki" 
PIJ MLEKO BĘDZIESZ KALEKĄ
na temat szkodliwości mleka na internecie jest cała masa artykułów, ba nawet stara poczciwa Uwaga swego czasu poświeciła swój czas na ten temat.  
Co ma mleko do miażdżycy ?
Lekarze już dawno okrzyknęli cholesterol jako głównym winowajcą tej choroby, ba nawet wynaleźli pseudo leki by go zbić .Nie mnie oceniać jaki interes maja w tym firmy farmaceutyczne < ale pewnie bogaty>. Tak czy siak Pierre-Henri Rolland stwierdził na podstawie swoich badań, że mleko zawiera metioninę (kazeinę), która w naszym organizmie zamienia się w bardzo szkodliwą HOMOCYSTEINĘ. Ta ostatnia odkłada się na naczyniach krwionośnych, powodując ich osłabienie. Taki nalot skutecznie blokuje dostarczanie tlenu i pożywienia do komórek tętnic, co prowadzi do ich wiotczenia, degeneracji i braku możliwości prawidłowego odnawiania się (regeneracji).  To jest mniejwiecej tak jakbyś chciał pocałować swoją drugą połówkę przez szybę i przy okazji oczekiwał przyjemnych wrażeń.
Niemieckie badania z 1991 roku nad 163 mężczyznami z bólami w mostku doprowadziły do stwierdzenia, że ich miażdżyca była bardziej spowodowana podwyższonym poziomem HOMOCYSTEINY niż cholesterolu.
Już w 1969 roku lekarz medycyny K.S. McCully opublikował w American Journal of Pahology artykuł, w którym sugerował, Że HOMOCYSTEINA w nadmiernych toksycznych ilościach może degenerować arterie krwionośne i w ten sposób
wywoływać choroby serca. Ten artykuł kosztował go utratę pracy na uniwersytecie HARVARD, mimo Ŝe badania potwierdziły słuszność odkrycia ( piękna nagroda za badania, czyż nie ? ) Od tego czasu wiele różnych badań w pełni potwierdziło to odkrycie, ale farmacja jak widać do dzisiaj, nie jest bliżej zainteresowana tym "odkryciem" ( wiedziano o tym już kilka tys. lat wstecz)

Ale nie wszystko stracone. Homocysteina może zmienić się w nieszkodliwą cystathioninę, ALE tylko wtedy, gdy w organizmie znajdą się właściwe enzymy, witaminy B6 i B12 oraz kwas foliowy.

Drogi czytelniku zastanów się więc nad tym czy warto zmienić swój sposób odżywiania,( eliminacja mleka i jego przetworów ) czy wybierać się do szpitala na BAY-PASSY które i tak nie poprawią Ci stanu zdrowia na wiele długich lat. Tudzież przepisze lekarstwa z którymi nie rozstaniesz się do końca życia (czyli do zawału)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin