analiza ankiety-Świadomość prozdrowotna uczniów.doc

(37 KB) Pobierz

 

Analiza ankiety  -  Świadomość prozdrowotna uczniów  klas Va i  Vb

 

 

Ankiety przeprowadzono w klasach Va (17 uczniów)  i  Vb (22 uczniów).Badanie przeprowadzono

dnia  18.04.07r. Uczniowie odpowiedzieli na 22 pytania.

 

Zestawienie wyników ( podano liczbę osób, które wybrały dany wariant odpowiedzi)

 

1.Latem wolał(a)bym:

a. zwiedzać okolicę i ciekawe miejsca  -   24 uczniów

b.opalać się w domowym ogródku       -    15

c.wyjeżdżać do kina –x

 

2.Jaką grę byś wybrał(a)?:

a.w,,kosza’’ – 29

b.w tenisa stołowego – 7

c. w ,,Chińczyka’’ – 3

 

3.Gdy jest zima lubię:

a. bawić się na śniegu i lodzie – 29

b.czytać książki   - 4

c.grać w gry komputerowe – 6

 

4.Jak chciał(a) byś spędzać czas wolny?:

a.chodzić na wycieczki i spacery – 26

b.oglądać ciekawe programy telewizyjne – 7

c. poleniuchować i nic nie robić – 5

 

5.Jesienią wolał(a) bym:

a. chodzić na grzyby – 27

b.grać w karty i gry – 3

c. poleżeć na tapczanie – 7

 

6.Czy lubisz ćwiczenia ruchowe?:

a.bardzo lubię – 23

b.lubię czasami – 14

c.raczej nie lubię – x

 

7.Wiosna to dla mnie pora na:

a.spacery i wycieczki rowerowe – 34

b.porządki w ogródku – 12

c.zabawy w domu – 2

 

8.Uważam, że ruch na świeżym powietrzu jest:

a.bardzo potrzebny – 30

b.potrzebny – 8

c. nie potrzebny – 1

 

9.Uzupełnij zdanie:

Agatka ma słabe kości, które często ulegają złamaniom.Dzieje się tak, ponieważ w pożywieniu dziewczynki brakuje………. Ten składnik pokarmowy występuje głównie w takich pokarmach jak:

…………………………………………………………………. .

brak wapnia i soli mineralnych – 18

brak witamin – 4

prawidłowo wymienia pokarmy – 16

 

10.Wybierz prawidłowy dla ucznia klasy V zestaw obiadowy:

a.frytki ,hamburger, cola,kurczak – 13

b.ziemniaki, salatka z pomidorów,kukurydzy,sałaty lodowej, kotlet drobiowy,zupa krem z brokułów- 23

c.fasola po bretońsku, kiełbasa wieprzowa smażona,2kromki chleba – 1

d.szaszlyk wieprzowy,salatka z kapusty kiszonej, 2 bułki – 2

 

11.Wyjaśnij pojęcie – zdrowy styl życia

Uczniowie prawidłowo objaśniali na czym polega zdrowy styl życia (właściwa dieta, ruch na świeżym powietrzu idt.).

 

12.W jaki sposób wzmacniać odporność organizmu?

a.Odpowiednio się odżywiać – 25

b.przyjmować szczepienia ochronne – 10

c.przebywać na  świeżym powietrzu – 13

 

13. Jak należy dbać o sprawność umysłu?

a. rozwiązywać krzyżówki, zagadki – 31

b.dużo czytać – 8

c.jeść mięso i dużo biegać – 3

d.ćwiczyć na siłowni – 1

 

14.Organizm człowieka potrzebuje zwiększonej ilości wit.C:

a.w czasie przeziębienia i chorób – 36

b.w czasie opalania na słońcu – 1

c.aby zwiększyć koncentrację i pamięć – 2

 

15.Warzywa i owoce należy jeść ponieważ :

a. to zródło witamin i zw. mineralnych – 37

b. zawierają białko – x

c. maja dużo cukru i wody – 2

d. są składnikami budulcowymi x

 

16.Wskaż zestaw, który zawiera dużo tluszczu:

a.masło, chleb, jogurt i ciastko -x

b.margaryna,olej, masło,slonina – 37

c.oliwki,jabłka,ser i słonina – 1

d.bułka,jajko,margaryna i ziemniaki -x

 

17.Przeanalizuj skład budyniu waniliowego:  mączka ziemniaczana,mączka kukurydziana, wanilia, barwniki:E 104 i E 110, cukier

podkreśl naturalne składniki budyniu, napisz co oznaczają literki E

 

Naturalne składniki prawidłowo określone, literki E – 3 osoby odpowiedziały ,,nie wiem’’

 

18.Który produkt jest twoim zdaniem zdrowszy: konfitura zrobiona przez mamę czy dżem kupiony w sklepie?

 

Konfitura zrobiona w domu jest zdrowsza – większość osób tak odpowiedziało.

 

 

19.Na kartonowym opakowaniu soku znajduje się informacja: ,,Nie zawiera konserwantów chemicznych’’.Który z procesów wykorzystał producent, aby zabezpieczyć sok przed zepsuciem.

 

a.schładzanie – 4

b.pasteryzacja -31

c.zamrażanie- 2

 

20.Podkreśl prawidłowe informacje o błonniku :

a.dostarcza energii

b.ułatwia przesuwanie strawionego pokarmu

c.występuje w mleku i mięsie

d.człowiek nie potrafi go strawić

 

13 osób – prawidłowa odpowiedz

 

21.Zaproponuj formy odpoczynku dla górnika i księgowej.Wyjaśnij, dlaczego w różny sposób będą odpoczywać?

 

Uczniowie prawidłowo podali formy odpoczynku czynnego i biernego, biorąc pod uwagę wykonywaną pracę.Wiedzą jak najlepiej odpocznie osoba pracująca fizycznie i umysłowo.

 

22.Zaproponuj zestaw śniadaniowy dla ucznia klasy V w okresie zimy i lata.Wyjaśnij dlaczego te posiłki różnią się od siebie?

 

Uczniowie zaproponowali zestawy śniadaniowe w okresie zimy i lata uwzględniając różnorodność pokarmów, dostępność sezonowych owoców i warzyw,uwzględniono potrzebę bardziej kalorycznych i obfitych posiłków w okresie zimy.

 

 

 

Wnioski:

 

1.Uczniowie prawidłowo wybrali dla siebie odpowiednie formy odpoczynku czynnego w okresie lata najczęściej to zwiedzanie ciekawych miejsc i okolicy.

2.Na podstawie ankiet można stwierdzić, że uczniowie chętnie spędzają czas wolny na wycieczkach, spacerach, grając w piłkę (np.koszykówkę)

3.Ćwiczenia ruchowe i wypoczynek czynny jest chętniej wybierany niż formy odpoczynku biernego np.oglądanie telewizji ( 14 osób stwierdziło, że czasami lubi ćwiczenia ruchowe).

4.Uczniowie prawidłowo wymieniają składniki pokarmowe.Wiedzą, że wapń i sole mineralne wzmacniają kości.

5.Na pytanie jak wzmocnić odporność organizmu odpowiadano: właściwe odżywianie, ruch na powietrzu i szczepienia ochronne.

6. Uczniowie wiedzą jak dbać o sprawność umysłu( rozwiązywanie zadań, czytanie itd.)

7.Prawidłowo wyodrębniają produkty naturalne i sztuczne w pokarmach.Wiekszość napisała,że przetwory zrobione w domu zdrowsze od kupionych w sklepie.

8.Większość ankietowanych potrafi zaproponować zestawy śniadaniowe w okresie zimy i lata uwzględniając bardziej kaloryczne i obfite posiłki w okresie zimy.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin