Ciasto indyjskie.pdf

(82 KB) Pobierz
19533604 UNPDF
Ciasto indyjskie
Składniki Przepis
125 gram masła albo
margaryny
200 gram cukru
szczypta soli
opakowanie cukru
waniliowego albo kilka kropli
olejku waniliowego
3 jajka
200 gram mąki pszennej
100 gram mąki kartoflanej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1/8 litra mleka
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych albo
utłuczonych goździków
100 gram czekolady
Czekoladę pokroić
nożykiem w niewielką
kosteczkę albo zetrzeć
na tarce o grubych
oczkach.
Masło utrzeć na pianę
z cukrem, dodawać po
jednym całym jajku i
dalej ucierać (najprościej mikserem). Powoli
dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do
pieczenia, sól i mleko. Dodać cynamon,
goździki i kawałeczki czekolady. Wymieszać i
wylać na wysmarowaną masłem i wysypaną
bułką tartą blachę keksową.
Piec około 60 minut aż ładnie wyrośnie i
patyczek będzie suchy (u mnie był to
piekarnik elektryczny i 180 stopni).
Gotowe oblać lukrem zrobionym na zimno
przez wymieszanie cukru pudru z wodą i
cytryną - do kubeczka wsypcie kilka łyzek
cukru pudru, skropcie je cytryną i wlejcie
odrobinę wody, dokładnie wymieszajcie i, jeśli
trzeba dolejcie jeszcze troszkę wody. Polejcie
lukrem ciasto i posypcie je płatkami migdałów
i kawałeczkami suszonych moreli.
Lukier:
cukier puderu
woda
łyżka soku z cytryny
bakalie do dekoracji
Ciasto jest doskonałe na drugi dzień, kiedy
nabierze wilgoci, leżąc sobie zapakowane w
foliową siateczkę albo sreberko (dobrze jest w
tym worku zostawić otwór). Ma ładny trochę
piernikowy zapach. Naprawdę warto
poczekać tę jedną dobę, żeby nabrało smaku.
Przepis od babci Reni.
19533604.001.png 19533604.002.png 19533604.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin