Pyszne sałatki.doc

(40 KB) Pobierz
Sałatka czosnkowa

Sałatka czosnkowa

 

Składniki:
½ kg drobnych pieczarek,
20 dag ostrego żółtego sera,
4 jaja na twardo,
4 ząbki czosnku,
1 żółtko,
½ szklanki oleju,
sok z całej cytryny,
4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
cukier, sól i pieprz do smaku.

 

Pieczarki umyć, skropić połową soku z cytryny i odstawić na kwadrans. Zagotować w garnku wodę. Wrzucić pieczarki i gotować przez 3 minuty. Odcedzić.

Ser i jajka pokroić w niezbyt drobną kostkę. Czosnek posiekać i utrzeć z solą. Dodać do niego żółtko i mieszając wlewać olej. Dodać resztę soku z cytryny, szczyptę cukru, sól i pieprz a na końcu zieloną pietruszkę.

Ułożyć na talerzu składniki. Po środku jaja, wokół nich pieczarki a dalej ser. Całość polać sosem, ale tuż przed podaniem.

 

Sałatka z ryżu, ananasa, wędzonego kurczaka i kukurydzy

 

Składniki:
40 dag wędzonej piersi z kurczaka,
2 torebki ryżu basmati (po 100 gram każda),
puszka kukurydzy,
puszka ananasa,
dwie łyżki majonezu,
szczypta curry,
sól,
pieprz.

 

Gotujemy ryż i odstawiamy go do ostygnięcia. Kiedy jest ledwo ciepły dokładamy ananasa, kukurydzę i kurczaka pokrojonego w grubą kostkę. Na koniec mieszamy to wszystko z majonezem i odrobiną (!) curry. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sałatka wydaje nam się za sucha, nie dokładajmy więcej majonezu, tylko wlejmy kilka łyżek soku z ananasów.

 

Sałatka z arbuza, szpinaku i awokado

 

Składniki:
- 1 awokado,
- ½ kg arbuza,
- spora garść młodych listków szpinaku.

Sos:
- oliwa,
- sok z cytryny,
- sól,
- cukier puder.

1) Schłodzony arbuz kroimy w kostkę. Nieco drobniej i cieniej schłodzone awokado. Ze szpinaku wybieramy mniejsze listki, najlepiej te ze środka krzaczka. Jeśli są spore, rwiemy je na drobniejsze części.

2) Przyrządzamy sos: do 2 części oliwy dajemy 1 część soku z cytryny, doprawiamy solą i cukrem wg własnego upodobania. Jeśli z krojenia arbuza pozostał sok, który da się zebrać, dodajemy go do sosu.

3) Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zalewamy przygotowanym sosem. Dobrze mieszamy i podajemy.

Składniki można podzielić wcześniej i trzymać w lodówce do czasu wymieszania z sosem i podania na stół. Pamiętać jedynie trzeba o skropieniu pociętego awokado sokiem z cytryny.

 

Sałatka ze świeżego fenkuła

 

Składniki:
- 2 fenkuły,
- pęczek rzodkiewki wraz z młodymi listkami,
- pęczek dymki,
- oliwa,
- sok z cytryny,
- listki mięty lub melissy,
- sól, pieprz.

1) Fenkuł pozbawiamy koperku i kroimy na ćwiartki. Każdą z nich skrawamy na jak najcieńsze paseczki. Plasterki z głąba usuwamy. Rzodkiewki kroimy na półplasterki. Młode, nieuszkodzone listki pozostawiamy. Dymkę siekamy wg własnego upodobania.

2) Przygotowane składniki wrzucamy do miski, dorzucamy listki mięty lub melissy. Dodajemy oliwę, sok z cytryny sól, pieprz i odrobinę cukru. Całość mieszamy dłońmi. Pozostawiamy na chwilę w chłodzie. Dekorujemy koperkiem z fenkuła.

Podawać jako surówkę do dań z mięsa lub ryb.

 

Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów

 

Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej,
- 4 pomidory,
- kilka ząbków czosnku,
- sól, pieprz,
- oliwa,
- ocet balsamiczny (opcjonalnie).


1) Fasolkę pozbawiamy końców i dzielimy strąki na pół. Gotujemy wrzucając do wrzącej i osolonej wody. W zależności od naszego gustu i smaku – może to być kilka lub kilkanaście minut. Na pewno nie powinna osiągnąć charakterystycznej dla polskiego tradycyjnego smaku pełnej miękkości. Powinna pozostać krucha i jędrna. Ugotowaną fasolkę wyrzucamy na sitko do obcieknięcia i ochłodzenia.

2) Podczas gotowania fasoli przygotowujemy pomidory i czosnek. Pomidory nacięte w 2 miejscach (góra i dół) parzymy niecałą minutę we wrzątku. Po ostygnięciu obieramy, kroimy na pół, a następnie w cienkie plasterki. Wybieramy większe pestki. Czosnek skrawamy na cieniutkie plasterki.
3) Na półmisku układamy warstwę fasolki. Solimy i doprawiamy pieprzem. Następnie kładziemy warstwę pomidorów i plasterki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym. Tak samo układamy następną warstwę. Całość można udekorować sezonowymi, ulubionymi ziołami – począwszy od bazylii na szczypiorze kończąc.

4) Sałatkę przykrywamy i pozostawiamy w spokoju na 1 godzinę. Prze podaniem możemy ją minimalnie schłodzić w lodówce.

 

Sałatka z ananasa (z lodami)

 

Składniki:
- 1 ananas,
- 1 mango (jeśli małe owoce – to 2 szt.),
- 2 kiwi,
- 4 płaskie łyżki cukru pudru (z wanilią),
- 1 limonka,
- 1 kieliszek rumu (opcjonalnie).

Do wersji z lodami:
- 200g lodów waniliowych.

1) Ananas kroimy wzdłuż na 2 części. Wydrążamy owoc tak, by zostały skorupki o grubości 1 cm. Wycięty miąższ kroimy na drobne kawałki, odrzucając twardy rdzeń. Robimy to nad miską, by nie stracić soku. Mango obieramy ze skórki i kroimy na drobne części. Tak samo postępujemy z kiwi.

2) Złożone skorupki ananasa wkładamy do lodówki dla ochłodzenia. Rozdrobnione owoce osypujemy cukrem pudrem z wanilią, skrapiamy rumem i sokiem z limonki.

3) Owoce mieszamy delikatnie, aby ich nie pognieść. Wkładamy w misce do lodówki na co najmniej 2 godz. Przekładamy do ananasowej miski przed podaniem, mieszając jeszcze raz delikatnie całość.

4) Wersja z lodami: Skorupkę ananasa wykładamy warstwą lodów, np. waniliowych. Na to nakładamy schłodzoną sałatkę owocową.

 

Sałata ze śmietaną

 

Składniki:
- 1 główka sałaty majowej,
- 1/2 pojemnika śmietany (zaw. tłuszczu do wyboru),
- sól, pieprz, cukier,
- 1/2 cytryny,
- koperek.

1) Sałątę dokładnie myjemy i osuszamy listki. Większe liście szarpiemy na mniejsze części palcami. Wkładamy do miski.

2) Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i cytryną do właściwego smaku. Dla każdego proporcje tych przypraw będą różne. Sos musi stać się po prostu pyszny.

3) Śmietanę wylewamy na sałatę i mieszamy całość dłońmi. Dodajemy posiekany koperek.

 

Błyskawiczna sałatka

 

Składniki:
puszka kiełków,
2 puszki fasoli białej,
2 puszki fasoli czerwonej,
puszka kukurydzy,
por,
4-5 ząbków czosnku,
2-3 łyżki majonezu.


Zawartość puszek odsączyć, por pokroić w pół-talarki, zetrzeć czosnek, wszystko wymieszać z majonezem i na godzinę do lodówki (ja lubię ją najbardziej na drugi dzień)Gotowe! Smacznego

 

Błyskawiczna sałatka z tuńczyka

 

Składniki:
tuńczyk w kawałkach - 1 puszka, fasola czerwona lub biała - 1 puszka, majonez - 2 łyżki, śmietana gęsta - 2 łyżki, ząbek czosnku

Wszystko wymieszać, włożyć na minimum 20 minut do lodówki .

Można   dodać  2  jajka gotowane  i  ogórek kiszony

 

Sałatka z kurczakiem gyros

Składniki

dla 2-4 osób

pierś kurczaka podwójna, 1
puszka kukurydzy, 1
cebule, 2
ogórki konserwowe, 4
kapusta pekińska, 1
majonez,
ketchup /lub sos chilii/
sól, pieprz,
przyprawa do gyrosa najlepiej kamis,

 

Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą pieprzem, lekko oprószyć przyprawą do gyrosa i wstawić do lodówki na jakąś godzinę. Po tym czasie smażymy je na patelni aż zmięknie i się zarumieni, następnie pod koniec smażenia dodać resztę przyprawy do gyrosa. Później włożyć do miski (płasko, tak aby mięso tworzyło pierwszą warstwę). Pozostałe składniki sałatki układać warstwami, na mięso cebulę (drobno pokrojoną),potem cienką warstwę ketchupu, potem po tym ogórki konserwowe (pokrojone w kostkę), potem kukurydzę, potem majonez, a na koniec poszatkowaną kapustę pekińską. Uwagi: Nie mieszać składników w misce, wyjmować łyżką tak aby na talerzu mieć wszystkie warstwy, potem ewentualnie na własnym talerzu pomieszać składniki

 

Sałatka z szynką i ananasem

 

woreczek ugotowanego ryżu (najlepiej parboiled), puszka ananasa (może być w kawałkach), 15-20 dag szynki, puszka kukurydzy, kawałek pora (ile? - wg uznania), ok. 10 dag żółtego sera, majonez (najlepiej Winiary)

 

Szynkę pokroić w kostkę, żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ananasa odsączyć i pokroić (jeśli nie jest w kawałkach). Dodać odsączoną kukurydzę. Pora drobno poszatkować. Wymieszać wszystko z majonezem. Nie przyprawiać.

 

 

Dietetyczna sałatka z brokułów i kalafiora

 

Składniki:
brokuły, kalafior, czerwona papryka, płatki migdałów, starty parmezan, jogurt naturalny, sok z cytryny, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Gotujemy na parze kalafior i brokuły, następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Na patelni prażymy płatki migdałowe, czerwoną paprykę kroimy na niewielkie cienkie paseczki. Kiedy kalafior i brokuły przestygną, dzielimy je na małe części, dodajemy uprzednio pokrojoną paprykę i uprażone płatki migdałowe. Następnie mały jogurt naturalny mieszamy z sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Następnie polewamy składniki sosem jogurtowym i na górę sypiemy startym parmezanem. Pychotka.

 

Fajna sałatka

Składniki:
1 paczka makaronu ryżowego, 3 papryki (najlepiej o różnych kolorach), 3 duże cebule, 40 dag szynkówki (lub podobnej kiełbaski), 3 średnie ogórki konserwowe, curry, majonez, oliwa

 

Paprykę, cebulę, kiełbaskę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem maleńkiej ilości oliwy (każdy składnik osobno)i studzimy. Kroimy ogórki. Ugotowany makaron wrzucamy do miski, dodajemy podsmażone warzywa i kiełbaskę, mieszamy, doprawiamy curry, dodajemy majonez i do lodówki na 2 godz.

 

Krabowa sałatka

 

Składniki:
- mrożone paluszki krabowe
- puszka kukurydzy,
- puszka groszku,
- majonez,
- kiść winogron,
- zioła prowansalskie.

Winogrona pokroić, paluszki krabowe rozmrozić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać, doprawić pieprzem i ziołami.

 

Łagodna sałatka z pora

 

Składniki:
1 niezbyt duży por, puszka kukurydzy, puszka ananasa, średniej wielkości ogórek, majonez.


Kroimy pora w półtalarki, ananasa i ogórka (w skórce) w drobne słupki. Kukurydzę odsączamy. Wrzucamy wszystko do miski, dodajemy 2 łyżki majonezu. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin