Przepisy z programu
„Rewolucja na talerzu”
SEZON II
Spis treści
Kebab 3
Hamburgery 5
Pizza 7
Pieczone pierożki boczniakami 9
Azjatyckie pierożki na parze 11
Pierogi na słodko ze śliwkami 13
Kurczak pieczony 15
Pierś z kurczaka na sałacie z melonem 17
Kurczak z woka 19
Pieczone placki ziemniaczane 21
Placki z cukinii i szpinaku 23
Placuszki z gruszki z twarożkiem 25
Lekka zupa pomidorowa 27
Zupa pomidorowa z jarzynami 29
Krem z pomidorów i papryki 31
Gulasz z cielęciny 33
Gulasz z bobu 35
Gulasz z królika 37
Pasztet z indyka i wołowiny 39
Pasztet z soczewicy 41
Pasztet z wątróbki 43
Mini szarlotki 45
Sernikowe babeczki 47
Zmrożony mus owocowy 49
KEBAB
Składniki:
Farsz mięsny: podwójna pierś z kurczaka sok z połowy limonki 1 łyżka oliwy 3 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chilli, sól i pieprz Tzatzyki: 1 mały jogurt 1 ząbek czosnku 1 mały ogórek szczypta mielonego kuminu sól i pieprz Lavash: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej ok. 1/8 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka miękkiego masła sól Dodatki: pomidor, chrupiąca sałata, czerwona cebula
Pierś z kurczaka należy pokroić w paski. Włożyć do miski, zalać oliwą, sokiem z limonki, dodać przyprawy, wymieszać i odstawić do marynowania na minimum godzinę. Smażyć 5 minut w małej ilości oliwy, na teflonowej patelni. Ogórka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na chwilę, aż ogórek puści sok. Następnie należy odcisnąć nadmiar wody. Odciśniętego ogórka dodać do jogurtu. Wycisnąć czosnek, dodać do masy jogurtowo-ogórkowej. Posolić , popieprzyć i dodać szczyptę kuminu. Wymieszać i odstawić na godzinę. Mąkę rozrobić z masłem, solą i wodą. Zagnieść ciasto W razie potrzeby dodać jeszcze wody – konsystencją ciasto powinno przypominać ciasto na pierogi. Wyrobione ciasto zostawić by odpoczęło na 20 minut. Następnie ciasto należy podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować cienki placek. Podczas wałkowania podsypać mąką, tak by ciasto nie lepiło się do wałka i stolnicy. Gotowe placki smażyć na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu. Placki smażą się bardzo szybko. Gdy tylko na ich powierzchni pojawią się bąble, należy je przewrócić na drugą stronę, smażyć jeszcze chwilę i zdjąć z patelni. Nie należy ich za długo smażyć ponieważ robią się suche i łamliwe. Na gotowy placek nakładamy sos tzatzyki, chrupiącą sałatę, plaster pomidora i czerwonej cebuli i zawijamy.
HAMBURGERY (4 porcje)
Burger: 250g mielonego udźca z indyka 2 płaskie łyżki twarożku ziarnistego light 2 gałązki tymianku cytrynowego skórka z połowy cytryny ½ łyżeczki musztardy sól i pieprz Dodatki: kilka listków chrupiącej sałaty kiełki pomidor 2 bułki pełnoziarniste domowy ketchup Twarożek odsączyć z nadmiaru serwatki, starannie rozdrobnić widelcem, połączyć z mięsem. Dodać sól, pieprz, listki tymianku, drobno posiekaną skórkę cytrynową, musztardę, wyrobić masę. Uformować 4 płaskie kotleciki i smażyć na patelni teflonowej na niedużym gazie. Podawać z bułką pełnoziarnistą, domowym ketchupem, pomidorem, kiełkami i chrupiąca sałatą.
PIZZA
Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 5 g drożdży ok. 1/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek sól Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów pelati 1 ząbek czosnku 1 pęczek bazylii razem z łodygami garść oregano sól i pieprz szczypta cukru Dodatki: mozzarella light ruccola pomidor Drożdże rozrobić w ¼ szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozrobione drożdże. W razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, maksymalnie 2-3 minimetry. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (minimum 230*). Na rozgrzaną blachę kładziemy rozwałkowane ciasto, smarujemy je 3 łyżkami sosy pomidorowego, układamy pokrojoną w plastry mozarellę i pomidora. Pieczemy aż się zrumienią brzegi a ser rozpłynie. Po upieczeniu posypujemy ją garścią ruccoli i podajemy.
PIECZONE PIEROŻKI z boczniakami
Na ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej ok. 1 szklanki ciepłego mleka 10g drożdży 1 łyżka oliwy sól Na farsz: 250g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka masła sól, pieprz Na sos: 1 jogurt nisko tłuszczowy 1 gałązka tymianku, sól i pieprz Drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, oliwę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przygotować nadzienie. Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać posiekane drobno grzyby i łyżeczkę masła. Przyprawić solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusić ok.15 minut na małym ogniu, pod koniec dodać posiekaną natkę. Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz i ulepić pierogi. Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez 20 minut. Przygotować sos. Listki tymianku, wymieszać z jogurtem, posolić i popieprzyć. Upieczone pierożki podawać z sosem.
Azjatyckie PIEROŻKI NA PARZE
2 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki ciepłej wody spora szczypta soli na nadzienie: 1 pierś kurczaka 0,5 pęczka kolendry 2 cm imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego szczypta chilli na sos: sok i skórka z 0,5 limonki ¼ szklanki cieplej wody 2 łyżeczki brązowego cukru 1/2 papryczki chilli garść listków kolendry 1łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić, odstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie pokroić kurczaka, wrzucić do blendera razem z kolendrą, startym imbirem, chilli, sosem i przesiekanym czosnkiem. Dodać sos sojowy, zblendować. Ciasto cienko rozwałkować i nożem wyciąć kwadraty (ok.6cm/6cm). Nakładać nadzienie i formować pierożki a’la dim sum. Gotować na parze 10 minut. Przygotować sos. Do garnka wycisnąć sok z limonki, dodać sos sojowy i wodę, dodać cukier, skórkę limonki, posiekane chili. Całość redukować aż zmniejszy objętość o połowę i zgęstnieje. Przestudzić, przed podaniem dodać bardzo drobno posiekaną kolendrę.
PIEROGI NA SŁODKO ze śliwkami
Na ciasto: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej ½ szklanki ciepłej wody Na farsz 500 g śliwek ½ cm startego imbiru 2 czubate łyżki miodu 4 łyżki płatków migdałowych Mąkę zagnieść z ciepłą wodą, ciasto zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na 15 minut. Migdały uprażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Śliwki pokroić w kostkę, imbir zetrzeć. Miód rozgrzać w garnku, dodać starty imbir i zeszklić, wrzucić śliwki i podsmażać chwilę aż puszczą sok. Podsmażone śliwki przerzucić na sitko, by odsączyć je z soku. Odsączony sok przelać do garnka i zredukować na małym ogniu. Odsączone śliwki wymieszać z 3 łyżkami uprażonych migdałów. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować cienko, wyciąć kółka, nałożyć na nie farsz i lepić klasyczne pierogi z falbanką. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy wypłyną do góry czekamy jeszcze około ½ minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Podajemy polane zredukowanym sosem i posypane 1 łyżką uprażonych migdałów.
KURCZAK PIECZONY
Składniki:...
angeldevil