Składniki na 15 - 18 sztuk:
· 250 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki (w porcjach 100 g + 100 g + 50 g)
· 100 g mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki
· 75 g jasnego cukru muscovado
· 85 g miękkiego masła
· 100 g masła orzechowego (typu 'crunchy')
· 1 jajko
· pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
· 100 g mąki pszennej
· 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
· 100 g dużych solonych fistaszków
W kąpieli wodnej rozpuścić 100 g połamanej gorzkiej czekolady. Wymieszać, wsypać do niej cukier, dodać masło, masło orzechowe, jajko, wanilię i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę, sodę, proszek, połamaną mleczną czekoladę, kolejne 100 g połamanej gorzkiej czekolady i fistaszki. Wymieszać.
Na blachę wykładać porządną czubatą łyżkę masy, spłaszczyć lekko. Pomiędzy kolejnymi ciasteczkami zostawiać dużo miejsca. Mają być bardzo duże, a ponadto mocno się rozlewają na boki podczas pieczenia. Pozostałe 50 g czekolady powtykać w ciastka.
Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC, aż na obrzeżach będą delikatnie ciemniejsze. Nie ściągać z blachy od razu (będą bardzo miękkie), poczekać aż stwardnieją, około 5 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)
elmilo