Miodownik.doc

(30 KB) Pobierz
Miodownik

Miodownik

 

Składniki:

Ciasto:

·            25 dag margaryny

·            ½ szklanki miodu

·            1 szklanka cukru

·            5 jajek

·            3 ½ szklanki mąki

·            2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:

·            ¾ litra mleka

·            ¾ szklanki cukru

·            7 łyżek kaszy manny

·            20 dag masła

·            12 dag margaryny

·            sok z dwóch cytryn

Do dekoracji:

·            kolorowe cukierki

 

Sposób wykonania:

 

Margarynę, miód i cukier zagotować. Ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta upiec osobno w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie (25 x 36 cm). Piec przez ok. 12 minut w temperaturze 160-170 °C.

Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę. Trochę pogotować mieszając. Ostudzić.

Masło utrzeć z margaryną na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo kaszę mannę i sok z cytryn.

Kremem przełożyć upieczone placki. Wierzch ciasta posypać kolorowymi cukierkami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin