Składniki:
Ciasto:
· 25 dag margaryny
· ½ szklanki miodu
· 1 szklanka cukru
· 5 jajek
· 3 ½ szklanki mąki
· 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
· ¾ litra mleka
· ¾ szklanki cukru
· 7 łyżek kaszy manny
· 20 dag masła
· 12 dag margaryny
· sok z dwóch cytryn
Do dekoracji:
· kolorowe cukierki
Sposób wykonania:
Margarynę, miód i cukier zagotować. Ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta upiec osobno w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie (25 x 36 cm). Piec przez ok. 12 minut w temperaturze 160-170 °C.
Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę. Trochę pogotować mieszając. Ostudzić.
Masło utrzeć z margaryną na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo kaszę mannę i sok z cytryn.
Kremem przełożyć upieczone placki. Wierzch ciasta posypać kolorowymi cukierkami.
elmilo