Sernik na zimno Kuchnia Lidla.pdf

(986 KB) Pobierz
14.06.2013
Sernik na zimno Kuchnia Lidla
Sernik na zimno
Kruchy spód bez pieczenia:
• 1 opakowanie ciastek (Sasanki firmy Tastino)
• 70 g masła (bardzo miękkiego)
Masa serowa:
• 100 ml śmietanki 30%
• 90 g cukru kryształu
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 3 żółtka
• 450 g serka homogenizowanego waniliowego
• 60 ml wody
• 20 g żelatyny
• 300 ml ubitej śmietanki 30%
Kruchy spód bez pieczenia
Ciastka dokładnie kruszymy i łączymy z miękkim masłem. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do
pieczenia lub folią spożywczą. Rozkładamy mieszankę masła i ciastek, mocno dociskamy do dna.
Masa serowa
Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Na garnku umieszczamy metalową miskę, w niej
ubijamy na parze: żółtka, 100 ml śmietanki 30%, cukier i cukier wanilinowy − aż do momentu otrzymania
puszystej masy. Gdy masa uzyska odpowiednią konsystencję i będzie ciepła, dodajemy namoczoną w wodzie
żelatynę i serek homogenizowany. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Żelującą masę
łączymy z ubitą śmietanką i wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Wstawiamy do lodówki na ok. 1,5-2 godzin. Dekorujemy ubitą śmietaną i truskawkami.
kuchnialidla.pl/product/Sernik-na-zimno
1/2
1071848366.001.png 1071848366.002.png
14.06.2013
Sernik na zimno Kuchnia Lidla
kuchnialidla.pl/product/Sernik-na-zimno
2/2
1071848366.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin