Rolada bezowa z musem truskawkowym.pdf

(1102 KB) Pobierz
14.06.2013
Rolada bezowa z musem truskawkowym Kuchnia Lidla
Rolada bezowa z musem truskawkowym
• 400-450 g mrożonych truskawek
• 150 g cukru pudru
• 18 g żelatyny
• 50 ml wody
• kilka kropli soku z cytryny
• 750 ml śmietanki 30% UHT
• 5 białek
• 280 g cukru
• 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• świeże truskawki do dekoracji
BEZA:
Białka o temperaturze pokojowej ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę. Cukier mieszamy z mąką
ziemniaczaną. Do lekko ubitych białek dodajemy stopniowo cukier wymieszany z mąką. Białka ubijamy do
momentu, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się świecąca.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy ubitą pianę (zostawiamy 1 cm odstępu od brzegów
papieru). Pieczemy w piekarniku nastawionym na 150°C przez 20-25 minut.
MUS:
Mrożone truskawki i cukier puder wrzucamy do miski. W osobnej miseczce rozpuszczamy żelatynę w wodzie.
Truskawki i cukier puder miksujemy, dodajemy do nich kilka kropli soku z cytryny. Napęczniałą żelatynę
rozpuszczamy w mikrofali. Do żelatyny dodajemy odrobinę musu w celu wyrównania temperatury. Następnie
żelatynę łączymy z truskawkami. Śmietankę ubijamy za pomocą miksera (część ubitej śmietanki, ok. 100 g,
wstawiamy do lodówki − będzie nam potrzebna do dekoracji).
Mus truskawkowy łączymy z ubitą śmietanką. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Ostudzoną bezę przekładamy na pergamin (górą do dołu). Z rolady zdejmujemy papier. Mus truskawkowy
rozkładamy na całej powierzchni rolady. Za pomocą pergaminu leżącego pod spodem zwijamy roladę i wkładamy
do lodówki na mniej więcej godzinę.
Roladę posypujemy cukrem pudrem. Pozostałą część ubitej śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego i
dekorujemy nią roladę. Na roladzie układamy świeże truskawki.
kuchnialidla.pl/product/Rolada-bezowa-z-musem-truskawkowym
1/1
1071875491.001.png 1071875491.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin